CCR a admis marți, cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că dispozițiile articolului 139 alineatul 3 din Codul de procedură penală sunt constituționale numai "în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităților specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului desfășurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991", potrivit unui comunicat al CCR. Astfel, judecătorii CCR au interzis procurorilor să folosească drept probe înregistrările obţinute de SRI pe mandat de siguranţă naţională (MSN).
Jurnalistul specializat pe Justiție, Liviu Avram, atrage atenția că decizia CCR îl ajută pe fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, să scape de pușcărie. Amintim că fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost condamnat luni la 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Liviu Avram: "Valer îl scapă pe Valeriu de pușcărie
Credeați că le-ați văzut pe toate? He-he, vă înșelați. Ce ziceți de asta:
Valer Dorneanu îi anulează, azi, lui Valeriu Zgonea niște probe din dosarul în care a fost condamnat, ieri, în primă instanță. Și urmează judecarea apelului, nu?.
Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată în ianuarie 2018, pentru trafic de influență: a angajat odrasla unui afacerist și consilier județean din Buzău contra unor servicii turistice și imobiliare. În timpul anchetei, complicele și-a recunoscut fapta și a primit doi ani cu suspendare.
În iunie 2018, Valeriu Zgonea sesizează CCR că o anume propoziție din Codul de procedură penală ar fi neconstituțională. Este vorba de ultima propoziție din art. 139 alineatul 3:
„Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii.
Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege."
Despre această ultimă propoziție, Curtea Constituțională zice așa: ”Este constituțională în măsura în care NU privește înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităților specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului desfășurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”.
Dacă e să rescriem ultimul alineat în conformitate cu decizia CCR CCR, acesta ar suna astfel:
„Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege, cu excepția celor efectuate legal de serviciile de informații”.
Valeriu Zgonea a fost condamnat luni, în primă instanță, la trei ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență. A doua zi, marți, fostul său coleg de partid, Valer Dorneanu, printr-o decizie a Curții Constituționale, îi anulează niște probe, care nu vor mai putea fi folosite la judecarea apelului. Frumos, nu?".
Mai mult, potrivit unor surse judiciare citate de g4media, dosarul Tel Drum abundă de înregistrări făcute de SRI pe MSN, pe securitate economică. Astfel, există riscul să pice dosarul Tel Drum. Dosarul Teldrum este singurul dosar greu al lui Liviu Dragnea, unul conexat cu multe alte infracțiuni. El a pornit de la o sesizare a Oficiului European Antifraudă, care semnala faptul că Teldrum, compania din Teleorman, atribuită lui Liviu Dragnea, a fraudat bugetul european cu peste 20 de milioane de euro. În acest dosar, Liviu Dragnea este acuzat de constituirea de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și fraudarea banilor europeni, prin intermediul Teldrum.