Fostul deputat Andrei Lupu - de profesie avocat, explică, pe parcursul unei postări publicate joi pe Facebook, că sesizarea formulată de prezidențiabilul pro-rus Călin Georgescu la CEDO împotriva deciziei Curții Constituționale a României de a anula alegerile prezidențiale din 2024 nu va produce absolut niciun efect concret asupra scrutinului electoral în cauză.
Pe parcursul solicitării formulate către CEDO, Călin Georgescu a cerut, printre altele, obligarea statului român să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur și anume finala prezidențială disputată între el și candidata USR Elena Lasconi.
"Cel mult, CEDO poate obliga statul să îți plătească despăgubiri care să compenseze acea încălcare. În niciun caz CEDO nu ar putea să oblige statul român să organizeze alegeri", subliniază Andrei Lupu, cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, specializat în drept constituțional, respectiv în instituțiile și politicile Uniunii Europene.
"Călin Georgescu a anunțat cu mândrie că a atacat la CEDO hotărârea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale. Ba, mai mult, că a cerut CEDO să oblige statul român să organizeze turul II al prezidențialelor.
Acum, există mai multe variante:
- Călin Georgescu nu are nici cea mai mică idee despre cum funcționează dreptul, dar pretinde că e expert.
- Călin Georgescu are o idee despre cum funcționează dreptul (doar a umblat prin atâtea funcții importante pe plan internațional, ar trebui să știe, nu?), dar ne ia de proști.
- Călin Georgescu nu are idee despre cum funcționează dreptul, dar îl duc de nas avocații.
De ce spun asta?
În primul rând, la CEDO nu ataci hotărâri ale instanțelor. CEDO nu e vreun fel de instanță supremă europeană în fața căreia ataci hotărâri ale instanțelor naționale. Nu. Te adresezi CEDO atunci când un stat ți-a încălcat un drept. Așa că domnul Georgescu nu are ce hotărâre a CCR să atace. Cel mult, se poate plânge că România i-a încălcat vreun drept.
În al doilea rând, CEDO nu obligă statele să facă ceva anume. CEDO doar constată că ți-a fost încălcat un drept. Cel mult, CEDO poate obliga statul să îți plătească despăgubiri care să compenseze acea încălcare. În niciun caz CEDO nu ar putea să oblige statul român să organizeze alegeri. Pur și simplu, nu există un articol, un alineat, orice, care să dea CEDO această putere.
În al treilea rând, CEDO nu are ce drept să îi protejeze lui Georgescu. CEDO protejează drepturile omului (dreptul la viață, dreptul la libertate, dreptul de proprietate etc.), nu și dreptul de a fi ales. Există o singură prevedere, într-un protocol adițional la Convenție, referitoare la alegeri, doar că ea include obligația statelor de a organiza alegeri legislative. Legislative, adică pentru Parlament. Nici nu ar avea cum să existe vreo obligație de a organiza alegeri pentru funcția de șef al statului, pentru simplul motiv că multe state membre CEDO nu au un șef al statului ales (fie e desemnat de parlament - cazul Germaniei, Italiei etc.; fie e stabilit ereditar - cazul Spaniei, Olandei etc.).
Cum ziceam, ori nu pricepe el, ori ne ia de fraieri, ori îl iau avocații pe el la fel.
Dar dincolo de chestiuni juridice și morale, cel mai important, gestul lui Călin Georgescu demonstrează cât de lipsit de substanță este tot discursul lui. Toată ziua povestește cum România este oprimată de alții, cum trebuie ca românii să fie mândri și să nu se mai supună nimănui, cum nimeni nu are voie să ne spună ce să facem, cum organizațiile internaționale trebuie să lase România în pace.
Și ce face el acum? Cere unei instanțe internaționale să pedepsească România", punctează Andrei Lupu.