După ce a văzut documentele Corpului de Control și constatările experților privind situația supraevaluărilor halucinante și decontarea unor lucrări neefectuate la Spitalul de copii Dr. Victor Gomoiu, cel cu care se împăuna recent Gabriela Firea pentru a-și sublinia efortul și eficiența de edil, fosta judecătoare Lavinia Coțofană, director juridic la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), a redactat o plângere către DNA. Conducerea Primăriei a fost atât de „încântată” de gestul doamnei Coțofană încât a decis să se descotorosească de serviciile dânsei și s-o revoce din funcție, iar plângerea să nu fie trimisă către DNA.
Despre contextul halucinant în care Gabriela Firea ar fi revocat-o, în cursul zilei de joi, din funcție pe Lavinia Coțofană a relatat fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu într-o postare pe Facebook:
„Absolut incredibil.
Firea a concediat-o ieri pe Lavinia Coțofană, directoarea juridică ASSMB care a refuzat să ascundă jaful de la spitalul Gomoiu și a făcut plângere penală.
Firea a concediat-o ieri, când era la spital, unde tocmai murise mama ei.
De parcă asta nu ar fi fost suficient, Lavinia Coțofană a primit telefoane cu amenințări la adresa copiilor ei.
La spitalul Gomoiu s-au plătit sume cu peste 2.000% mai mari decât valorau obiectele alea. Cu banii furați se mai putea construi un spital nou. Firea știe toate astea dar a preferat să plătească milioane de euro pentru publicitatea la acest spital. Firea știe foarte bine de furt, dar a preferat să facă plângere penală împotriva jurnaliștilor de la Libertatea care au publicat Raportul Corpului de Control despre jaful de la Gomoiu și să își bată joc de unul dintre funcționarii cu coloană vertebrală și minte în cap.
Lavinia Coțofană pare la capătul puterilor, spune că asemenea oameni au ajuns să ne conducă fiindcă le-am permis noi.
Lavinia Coțofană este la fel ca noi toți în acești ani.* Este blestemul oamenilor cu coloană vertebrală și minte în cap din țara asta.
Acțiunile și vorbele Gabrielei Firea sunt dincolo de orice limită.
--------------
Update: Alexandra Nistoroiu mi-a atras atenția asupra unui aspect și are dreptate: nu suntem toți ca Lavinia Coțofană. Dacă am fi fost, altfel ar fi fost țara asta.”
Într-un live transmis pe pagina de Facebook a cotidianului Libertatea, Lavinia Coțofană a precizat că, potrivit convingerilor și constatărilor sale, ar fi vorba de un grup infracțional organizat. „Îmi asum ce spun. La un calcul preliminar, atât cât am avut acces la documente, s-au furat 15-20 de milioane de euro, iar în acest moment litigiul care se judecă pe rolul Tribunalului e un proces simulat, în care noi trebuia să pierdem. Va fi pierdut probabil după revocarea mea. Bănuiesc că rolul meu era să pierd acest proces și nu mi-am înțeles rolul. Primarul Gabriela Firea folosește argumentele apărării constructorului, ea nefiind parte din proces, nu avea acces la el. Doamna Firea a primit plângerea penală", a mai spus Coțofană.
Câteva din cele mai importante declarații făcute de Lavinia Coțofană pentru Libertatea:
- Am venit la ASSMB pe 1 mai 2019 special pentru cazul Gomoiu. Mi s-a spus că au nevoie de expertiza mea.
- Am constatat că sunt fapte penale. Vorbim de decontarea unor lucrări neefectuate. Dna director părea să accepte ideea sesizării Parchetului și la un moment dat dna Blându (Daniela Blându, fosta șefă a ASSMB) a fost eliberată din funcție.
- Ieri (joi) dimineață, experților ASSMB li s-a interzis accesul la documente.
- Eu sunt omul care încă îi reprezint în dosar. Trebuie să informez conducerea instituției pentru că sesizarea Parchetului aparține șefului instituției..
- Eu m-am mai opus la acte care nu mi s-au părut legale. Am primit sub nas să semnez o decizie de detașare pentru dna Turkes Ablachim (n.r. – director medical al ASSMB). Am cerut actele. Dl. Savin (actualul director al ASSMB) mi-a spus că este ok, înțeleg că a semnat în locul meu.
- Asta se întâmpă pentru că nu avem respect pentru lege.
- Toți oamenii de acolo spun că adevărata șefă a ASSMB este doamna Turkes (dr Ablachim Turkes este directorul medial al ASSMB - o apropiată a grupării FIREA-VOLUNTARI pe care primărița generală a promovat-o de la Spitalul Orășenesc Voluntari, unde era simplu medic direct în vârful ierarhiei de la ASSMB, n. red).
- Raportul Curții de Conturi nu mi-a fost prezentat. Am fost revocată din funcție la 11.56 (joi).
- Dl Savin mi-a spus că motivul este reingineering institution. Nu înțeleg de ce. Instituția nu a mai avut nici un litigiu pierdut în instanță de când am venit eu.
- Bănuiesc că era o problemă că urma să câștig la Gomoiu.
- Numirea mea a fost până pe 30 aprilie 2020. Vorbim de o revocare din funcție.
Jurnalistul Cătălin Tolontan, de la Libertatea, a spus în mai multe rânduri că subiectul fraudelor de la Gomoiu este evitat de către principalele televiziuni pentru că ar avea reclamă substanțială de la Primăria Capitalei în subordinea căreia se află ASSMB. Într-o intervenție la B1Tv, Tolontan a făcut câteva precizări pe această temă:
„Vreau să spun telespectatorilor B1 TV că sunt într-un fel privilegiați că B1 a ales să prezinte faptele cum sunt, nu sunt multe televiziuni care au făcut asta. Pe la Digi, CTP a mai vorbit despre această umflare a costurilor.
Revenind, contractul (pentru lucrările la Spitalul Gomoiu) a fost semnat pe vremea lui Sorin Oprescu și a fost încheiat ca lucrare, recepționat și plătit pe vremea lui Firea. Oamenii din Primărie spun că această lucrare, de peste 50 de milioane de euro de la Gomoiu, prin furtul care a avut loc acolo, constatat de oficialitățile statului... Noi vorbim pe documente. Am prezentat ieri raportul Corpului de control, care arată că vase de toaletă de 200 și ceva de lei au fost cumpărate cu 2000 și ceva de lei.
Dezvăluirile din Libertatea sunt urmarea a ce s-a întâmplat în interior. Oamenii au fost nemulțumiți, că ei știu și Firea știe. Am publicat dovada că acel raport a fost trimis special Gabrielei Firea încă din 2017. Nu a făcut nimic, ba chiar a continuat să plătească facturile de la constructor.
Întâmplarea a făcut ca la ASSMB, autoritatea care se ocupă de spitalele ce țin de Primărie, să ajungă director juridic doamna Lavinia Coțofană care a fost judecător. Mă rog, ea a fost dată afară, a câștigat procesul și a ajuns să lucreze acolo în mai. S-a uitat pe documente și a văzut acest raport. Experții și-au spus cuvânt și concluziile sunt îngrozitoare: lucrarea fost mult umflată.
Directorul juridic a făcut o plângere la DNA și a înaintat-o șefilor săi. Inițial, director general ASSMB era Daniela Blându, dată și ea afară nu se știe de ce. Ea a luat plângerea, dar n-a depus-o la DNA. A venit apoi Mihai Sabin director ASSMB. Există probe că a primit plângerea care trebuia să ajungă la DNA. A adus-o la Primărie, dar nu s-a întâmplat nimic.
De aproape o lună, o plângerea către DNA nu e trimisă mai departe de șefii Primăriei”.