Pacienta în vârstă de 66 de ani care a fost incendiată, pe 22 decembrie, într-o sală de operație a Spitalului Floreasca a decedat, duminică seară, la 19.50, cu arsuri pe 40% din suprafața corpului. Focul a izbucnit la contactul bisturiului electric cu substanța cu care fusese dezinfectată pacienta – un dezinfectant pentru mâini - și care avea o concentrație mare de alcool.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a adus în fața opiniei publice cazul de la Floreasca, s-a deplasat, luni, la Parchetul General pentru a depune o plângere penală.
Potrivit unor mărturii pentru g4media.ro, medicii implicați în actul chirurgical din 22 deccembrie nu ar fi sesizat imediat că pacienta arde mocnit, iar când focul s-a extins a fost stins cu apă, nu cu stingătorul existent în sala de chirurgie.
„În acest caz tragic, graba și/sau o cantitate prea mare de soluție au făcut ca sub câmpul steril să se formeze vapori, care au ars mocnit sub câmpul steril, astfel că nu și-au dat seama imediat că arde”, au relatat sursele citate. Acestea au precizat că, într-adevăr, atunci când focul s-a extins, s-a creat panică în sala de operație, peste pacientă a fost turnată apă, deși ar fi trebuit folosit stingătorul de incendii care există în sala de operație. Pacienta a fost apoi mutată pe brațe pe o altă masă și dusă în altă sală de operații, acolo unde a încheiat intervenția chirurgicală medicul Beuran.
„Este o tragedie, care putea fi și mai mare. Gândiți-vă că în sala de operație se lucrează cu oxigen, pentru că pacientul este sub anestezie. Dacă focul ajungea la tuburile cu oxigen, ar fi explodat tot ce era în sală”, au mai declarat sursele medicale. Mai multe detalii AICI
O asistentă medicală, citată de stirileprotv.ro, povestește și ea ce s-a întâmplat la Floreasca, în urmă cu o săptămână.
În fișa pacientei scrie că era polialergică, iar acesta este motivul pentru care nu a fost dezinfectată cu iod. Însă tot în documentul medical scrie că ″nu se poate preciza″, cu alte cuvinte nu se ştie exact la ce substanţe era alergică şi nici dacă s-au făcut teste în acest sens.
Prin urmare, susţine una dintre asistentele aflate în sală, doctorii au cerut alcool alb, iar când au început intervenţia au simţit miros de ars.
″Echipa operatorie a început să mişte câmpurile pentru a găsi sursa de foc şi a o stinge. În momentul în care medicul a îndepărtat câmpul de pe pacienta flacăra s-a extins cu repeziciune din zona lombară şi toracica spre capul pacientei″, a povestit asistenta.
A fost momentul în care personalul medical şi-a dat seama de gravitatea situaţiei şi a început să strige după apa şi ser pentru stingerea focului.
Pacienta de 66 de ani avea o hemoragie puternică şi trebuia operata urgent, aşa că a fost mutată în alta sala pentru continuarea intervenţiei.