China comunistă înfăptuiește visul lui Lenin, Mao și Stalin: CONTROLUL ABSOLUT și despotic asupra cetățenilor. Represiunea Beijingului


  • ACP
  • Aug 18, 2019 20:30
  • 4004
China comunistă înfăptuiește visul lui Lenin, Mao și Stalin: CONTROLUL ABSOLUT și despotic asupra cetățenilor. Represiunea Beijingului

Pe 16 august, Meng Wei, purtătorul de cuvânt al Comisiei de Reformă și Dezvoltare Națională a Chinei a făcut publice datele despre sistemul național de credit social pentru luna iulie. Conform declarațiilor sale, numai în decursul lunii iulie, 2,56 milioane de chinezi nu au avut dreptul de a folosi avionul, iar 900.000 trenul de mare viteză, din cauza scorului pe care l-au avut la… creditul social – mai multe detalii AICI.

Pentru neofiți, precizăm că sistemul de credit social din China este un foarte puternic instrument de control al populației: practic, acest sistem stochează masiv toate datele obținute despre fiecare cetățean chinez și, în funcție de scorul obținut, realizează evaluări care permit îngrădirea unor drepturi și libertăți, începând de la aspectele cele mai simple ale vieții de zi cu zi.

O explicație simplă a modului în care funcționează sistemul se poate face prin comparația cu felul în care, în aplicația Uber, clienții primesc o evaluare de la șoferi, iar șoferii de la clienți, doar că în China numai statul comunist face evaluările și acționează în consecință, împărțind cetățenii în categorii de mai mult sau mai puțini dezirabili, acceptându-le sau refuzându-le anumite servicii.

Cei care au probleme cu autoritățile comuniste sunt cei care cumpără des produse care nu sunt fabricate în China, au datorii la utilități ori la bănci, amenzi, fumează în zone interzise sau au orice alt tip de comportament nedorit de partidul comunist. Toți aceștia devin cetățeni de categorie inferioară până când își rezolvă problemele cu partidul, recurgând la gesturi publice de supunere, sau până când își achită datoriile.

De exemplu, participarea la munca voluntară în folosul comunității contribuie la ridicarea scorului personal. Fiecare chinez pleacă de la un scor de 1000. De la 960 la 1000 intră în categoria A, de la 850 la 955 B, de la 600 la 840 C, iar cei care primesc mai puțin de 600, cei de la nivelul D, sunt cei care nu mai beneficiază de încrederea statului.

De principiu, cetățeanul chinez trebuie anunțat cu zece zile înainte de a fi trecut pe lista neagră a celor care nu se mai bucură de încrederea statului comunist, pentru a putea face apel în cazul în care se consideră nedreptățiți, dar în multe cazuri sistemul nu mai anunță nimic pe nimeni și oamenii se trezesc, dintr-odată, că fac parte dintr-o categorie inferioară, lucru pe care îl înțeleg abia când au surpriza să li se refuze drepturi elementare.

Un avocat chinez, Li Xiaolin, a relatat cum i s-a refuzat cumpărarea unui bilet de avion, deoarece fusese retrogradat în ultima categorie, chiar dacă făcuse gestul cerut de stat, cerând scuze unui tribunal care îl sancționase pentru defăimare. După aceast abuz, avocatul a fost nevoit să ceară iar scuze statului comunist, i s-a refăcut scorul și a putut cumpăra biletul de avion – mai multe detalii AICI.

Până la sfârșitul lunii iulie, Platforma Națională a Informațiilor pentru Credit primise 37 miliarde de mesaje despre cetățenii chinezi, numai 197 milioane venind din partea instituției Credit China. De asemenea, a mai fost anunțat că 150.000 de chinezi cu scoruri scăzute s-au pus la dispoziția autorităților înainte de a fi luate măsuri împotriva lor.

Este așteptat ca sistemul, pus în funcțiune în 2014, să ajungă la maturitate în anul 2020, funcționând în condiții de maximă eficiență pentru a impune o cruntă dictatură digitală asupra întregului popor chinez. Acest sistem este o componentă deosebit de importantă a sistemului de guvernare din China, după cum s-a stabilit la Congresul 18 al Partidului Comunist Chinez: ”Accelerarea implementării acestuia este un pas important pentru crearea unei societăți socialiste armonioase” – mai multe detalii AICI.

Obsesia tuturor comuniștilor, de la Lenin, Stalin și Mao până la cei ai zilelor noastre, care și-au dorit impunerea și exercitarea unui control absolut asupra vieților supușilor, pare să se realizeze în curând în China. Numai că lupta unor oameni care vor să rămână liberi, cum sunt neînfricații protestatari din Hong Kong, păstrează vie speranța că oamenii conștienți se mai pot opune uneia dintre cele mai perfide și periculoase dictaturi actuale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.