Fostul preşedinte al Oficiului Național de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), Laurenţiu Baranga, reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de înşelăciune, a fost plasat în arest la domiciliu, după ce magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au respins propunerea de arestare preventivă înaintată de anchetatori. Soluţia poate fi contestată în 48 de ore.
Parchetul General a transmis că Baranga este cercetat penal pentru două infracţiuni continue de înşelăciune, prin care a adus prejudicii de aproape 645.000 de lei instituţiei de învăţământ superior.
Laurențiu Baranga fusese reținut, sâmbătă, pentru 24 de ore la capătul unor audieri care au ținut ore în șir la locuința sa din Râmnicu Vâlcea. El demisionase, joi, din fruntea ONPCSB.
Premierul Ludovic Orban spune că nu avea informaţii despre diplomele false ale fostului preşedinte al ONPCSB, Laurenţiu Baranga, la 4 septembrie când a semnat numirea acestuia în fruntea instituției. „Ieri am avut demisia pe masă. Am solicitat Ministerului Finanţelor demisia pe masă. Şi-a dat demisia, el nu mai este preşedinte. Era într-o funcţie publică. Nu cunosc detaliile, vă mărturisesc că nu am urmărit cu foarte mare atenţie. A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluare a candidaturii. Nu am avut această informaţie legată de falsul în privinţa diplomei. Şi am înţeles că e vorba de toate diplomele”, a spus Orban sâmbătă.
Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS - instituția care îi certifică pe civili și militari pentru a avea acces și gestiona secretele statului) precizează că Laurențiu Baranga nu a fost director adjunct al instituției, după cum a scris în CV.
Potrivit ORNISS, de asemenea, în perioada 1 octombrie 2016 – 30 septembrie 2019 contractul individual de muncă al lui Laurențiu Baranga cu ORNISS a fost suspendat, iar începând cu data de 1 octombrie 2019, contractul individual de muncă al lui Baranga cu ORNISS a încetat.
„Practic, în ultimii 4 ani calendaristici, domnul Baranga Laurențiu nu a mai avut nicio legătură cu ORNISS. În perioada în care domnul Baranga Laurențiu a activat în cadrul ORNISS nu a îndeplinit niciodată și sub nicio formă, calitatea de adjunct al conducătorului instituției”, potrivit unui comunicat. ORNISS a precizat că vor colabora cu organele de cercetare penală pentru lămurirea tuturor aspectelor relevante referitoare la activitatea lui Laurențiu Baranga.
ORNISS este condus însă de Marius Petrescu, un foarte-foarte apropiat al lui Baranga. Petrescu, director al ORNISS din 2002, adică de la înființare, a obținut, în 2012, postul de director la Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul Valahia Târgoviște, universitate la care preda și subalternul său Baranga.
Fostul secretar de stat în guvernul Cioloș activistul civic Valeriu Nicolae a explicat foarte limpede legătura dintre cei doi, cu mult înainte ca pe Baranga să-l deranjeze procurorii (Libertatea, 9 septembrie):
„Îl mai țineți minte pe domnul Baranga Laurențiu?
Domnul care a fost șomer până la 42 de ani, cu liceul terminat la 32 de ani, care a ajuns așa, din senin, director adjunct la ORNISS (informații secrete) și director de departament și conferențiar universitar la Universitatea Valahia, filiala Alexandria?
Care tocmai a devenit mare șef la Oficiul contra spălării banilor, în plină meritocrație liberală?
Andreea Barangă, fiica domnului director, are și ea un doctorat, tot la “Valahia”, și era și ea angajată, la momentul doctoratului, într-o sinecură la minister. Și ea a studiat la Academia de Poliție și la Institutul Diplomatic, că așa e cu coincidențele astea.
Ei, ghiciți cine e directorul consiliului doctoral la Valahia Târgoviște? Este domnul Marius Petrescu, secretar de stat – directorul general ORNISS, până acum câteva zile șeful domnului Barangă. Viața lui este poveste. (DETALII AICI)
La Valahia a fost profesor și Adrian Năstase, predă și domnul Țuțuianu, iar doamna Ecaterina Andronescu este Doctor Honoris Causa. Vasilica Dăncilă și copilul dumneaei au făcut și ei masterate la prestigioasa universitate. (...)
Conform legii, șeful ORNISS este numit de premier, dar cu avizul Consiliului Suprem de Apărare al Țării! Vorbim despre un director general care dă raportul chiar la CSAT. Vreme de 18 ani, un asemenea om a păzit o parte a secretelor țării”
Jurnalista de investigații Emilia Șercan îl contrazice pe Ludovic Orban, care a semnat ordinul de numire a lui Baranga la ONPCSB, într-un articol publicat în Pressone, arătând că sistemul știa prea bine despre falsurile acestuia:
„Presa relatase în detaliu despre colecția de diplome adunate de Barangă în ultimii 12 ani, dar și că a obținut-o pe cea de bacalaureat la 32 de ani.
Ceea ce presa nu știa la acel moment era că diploma de bac a lui Baranga era falsificată.
Totuși, această informație era prea bine cunoscută în străfundurile Sistemului.
În 2016, Curtea de Apel București îi desființa în mod definitiv lui Baranga diploma de bacalaureat, diploma de licență, diploma de doctorat, dar și alte diplome și certificate – în total 19 documente.
Motivarea a fost fără echivoc:
„Documentele școlare regăsite la dosarul martorului Baranga Laurențiu sunt false, având la bază o diplomă de bacalaureat falsă, astfel acesta nu îndeplinea condițiile pentru a se înscrie și absolvi o facultate și, în continuare, alte cursuri sau studii de doctorat”.
În respectivul dosar instanța nu l-a vizat în mod direct pe fostul șef de la „Spălarea Banilor” – acesta având doar calitatea de martor –, ci l-a vizat pe Mina-Silviu Dobronăuțeanu, fostul rector al universității „Alexandru Ghica” din Alexandria, județul Teleorman, acuzat că a falsificat sute de acte de studii, potrivit ziare.com.
Dosarul penal de la Curtea de Apel, care a dus în final la anularea tuturor actelor de studii ale lui Baranga, a fost instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
Aceștia au descoperit, în timp ce verificau sutele de documente falsificate de Dobronăuțeanu, că și diploma de bacalaureat a lui Laurențiu Baranga, la acel moment adjunct al unei direcții din ORNISS și conferențiar universitar la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, era una falsificată.
Decizia Curții de Apel a fost fără echivoc. I-a anulat lui Baranga toate documentele pe baza cărora acesta își construise atât cariera academică, cât și pe cea din administrația publică.
Timp de patru ani, de la pronunțarea deciziei Curții de Apel în iunie 2016 și până când Baranga a fost reținut pe 10 octombrie, nicio instituție a statului nu a părut că știe că întreg trecutul profesional al acestuia a fost construit pe un mare fals.
Mai mult, premierul Ludovic Orban a ajuns pe data de 5 septembrie în ridicola ipostază de a-i semna acestuia numirea în cea mai înaltă poziție pe care o poate ocupa un funcționar public – acea de președinte cu rang de secretar de stat al unei instituții de importanță strategică pentru statul român: Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.
Totuși, după ce presa a relatat pe larg despre numirea lui Baranga la „Spălarea Banilor”, despre faptul că și-a obținut diploma de bac la 32 de ani, iar primul serviciu menționat în CV l-a ocupat la 41 de ani, o rotiță invizibilă a Sistemului s-a pus în mișcare.
Această rotiță a făcut ca Parchetul General să se autosesizeze și să deschidă dosarul care, cu siguranță, relevă unele dintre cele mai șocante informații despre gradul de complicitate, pasivitate și chiar toleranță a statului în fața unui caz de impostură generalizată.
Iar deschiderea dosarului e un semn că, totuși, în Sistem se știa despre falsul lui Baranga
La un an după ce Curtea de Apel a anulat toate diplomele deținute de Laurențiu Barangă, inclusiv foile matricole aferente acestora, fostul șef de la „Spălarea Banilor” devenea conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV)”. CITIȚI integral AICI
Cazul Baranga este cu atât mai bulversant cu cât în dosarul trimis în instanță și soluționat în 2016 se află răspunsul indubitabil al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida care le-a explicat anchetatorilor că diploma de bacalaureat a acestuia nu a intrat niciodată în gestiunea colegiului, iar numele titularului nu există în registrele matricole ale unității școlare ca absolvent.
O expertiză a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Serviciul Criminalistic, a concluzionat că Mina Silviu Dobronăuţeanu a fost cel care a a completat olograf rubricile diplomei de bacalaureat ale lui Baranga. Cu acest act, actualul șef al Spălării Banilor s-a înscris la examenul de licență, sesiunea februarie 2008, la Universitatea Ecologică din București, scrie ziare.com.
Istoricul Marius Oprea explică într-un amplu material pentru Mediafax, în care precizează și că ORNISS i-a refuzat certificatul de acces la informații, cum a fost posibil ca impostori fără studii, falsificatori de diplome și cv-uri, să „penetreze” în „sistem” până la funcții atât de înalte, cel mai adesa inaccesibile celor competenți și cu studii pe bune.
Marius Oprea: „Laurenţiu Baranga n-a fost un superman, ci sistemul, inclusiv cel de securitate naţională, se dovedeşte a fi extrem de corupt, de slab şi de viciat. Baranga, un afacerist de nivel mediu din Rîmnicu Vîlcea, începînd ca ”buticar” în comerţul mărunt, care a continuat cu instalarea unei televiziuni prin cablu în orăşelul Băbeni, afacere pe care a vîndut-o şi s-a băgat în prelucrarea lemnului, patron al SC Haty – SRL din Râmnicu Vîlcea, preşedintele Filialei judeţene a Patronatului Român şi dealer Hyundai nici nu visa să ajungă unde a ajuns, cînd a ”răsărit” steaua lui pe firmamentul serviciilor secrete.
În 2011 şi-a dat doctoratul, la doi ani după ce a ajuns director adjunct la ORNISS, la Univesitatea ”Valahia” din Târgovişte, unde, coincidenţă sau nu, preda şeful său, prof. univ. dr. Marius Petrescu. În 2012, a ajuns şef al filialei partidului Forţa Civică în judeţ şi candidat la Senat al partidului lui MRU (candidând pe aceleaşi liste şi la europarlamentarele din 2014). Un fel de ”afacere între agenţi”, cum a şi fost numită situaţia în presa locală, care dealtfel contesta situaţia creată, prin care un om din sistemul de securitate naţională, director adjunct al ORNISS, se afla pe listele unui partid. La vremea respectivă, Laurenţiu Baranga susţinea că relaţia sa cu Răzvan Ungureanu ”este strict academică”, se cunosc de la ”diferitele noastre simpozioane, la care am participat împreună, în diferite ocazii”. O altă incompatibilitate sesizată la vremea respectivă presei vâlcene era şi aceea că Laurenţiu Baranga avea normă întreagă şi era în conducerea Facultăţii de Ştiinţe Economice de Universitatea ”Titu Maiorescu” din Târgu Jiu, fiind în continuare şi director adjunct la ORNISS. Fără ca vreodată, în situaţiile de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate, atât de atentă în alte cazuri, să fi observat vreo incompatibilitate.
Conform dispoziţiilor Legii Securităţii Naţionale, salariaţii din sistemul de securitate naţională nu pot face p|inline|https://cms.podul.ro/image/af5305d810b5cedb27630b87cf9dcc4f|portrait|c|jpeg|masonul de valcea1.jpg||left|olitică sau nu pot face parte din organizaţii secrete. Pentru vâlceni nu era un secret că Baranga e mason şi membru al Lions Clubs District 124 România. Cât despre natura relaţiilor lui doar ”academice” cu Mihai Răzvan Ungureanu, nu pot să nu observ că în 2012, când candida la Senat şi MRU îi lansa personal campania, Corina Vinţan, fosta purtătoare de cuvânt a acestuia încheiase prin firma sa de PR un contract de o jumătate de million de euro cu OLTCHIM, care nu mai avea bani pentru materiile prime şi pentru plata angajaţilor. Dar directorul de atunci al combinatului, Constantin Roibu, mason şi el, a scos banii, aşa cum alţii, de peste tot, i-au deschis lui Laurenţiu Baranga toate uşile, până la şefia controlului spălării banilor, inclusiv pe aceea a ORNISS-ului, instituţia care în România ”organizează evidenţa listelor şi a informaţiilor secrete de stat”, inclusiv a secretelor NATO. Halal ţară, mişto aliat!”.