AGENȚII Chinei comuniste, cea mai mare amenințare pentru SUA. Discurs fără precedent al directorului FBI, Christopher Wray. Cum periclitează comunismul chinez economia și securitatea Americii/ Partea 1


  • ACP
  • Jul 8, 2020 17:29
  • 3220
AGENȚII Chinei comuniste, cea mai mare amenințare pentru SUA. Discurs fără precedent al directorului FBI, Christopher Wray. Cum periclitează comunismul chinez economia și securitatea Americii/ Partea 1

Christopher Wray, directorul FBI, a vorbit pe 7 iulie, într-un discurs de aproape o oră, susținut la Hudson Institute din Washington, despre influența malignă a Chinei în Statele Unite și despre practicile țării comuniste, care amenință viața ori proprietatea oricărui american sau chinez care  intră în vizorul statului condus de comuniștii de la Beijing.

Directorul FBI a arătat în discurs (prima parte a acestuia o redăm mai jos, urmând a publica în curând și restul) modul în care acționează agenții comuniști chinezi pentru a fura informații din instituțiile de stat și firmele particulare americane, dar și pentru a influența politica externă a Americii.

„Bună dimineața. Îmi dau seama că este o provocare, în circumstanțele actuale, organizarea unui eveniment ca acesta, așa că sunt recunoscător Institutului Hudson care ne-a găzduit astăzi.

Cea mai mare amenințare pe termen lung pentru proprietatea intelectuală a țării noastre, precum și pentru vitalitatea noastră economică, este amenințarea spionajului economic din China. Este o amenințare pentru securitatea noastră economică și, prin extensie, pentru securitatea noastră națională. După cum a spus consilierul de securitate națională O'Brien în observațiile sale recente, nu putem închide ochii și urechile la ceea ce face China și astăzi, având în vedere importanța acestei amenințări, voi oferi mai multe detalii despre amenințarea chineză decât a prezentat vreodată FBI într-un forum deschis.

 Această amenințare este atât de semnificativă, încât procurorul general și secretarul de stat vor aborda, de asemenea, o mulțime dintre aceste probleme în următoarele săptămâni. Dar dacă credeți că aceste probleme sunt doar afaceri  guvernamentale sau privesc doar marile corporații, greșiți foarte mult.

Oamenii din Statele Unite sunt victimele a ceea ce înseamnă furtul chinezesc, pe o scară atât de masivă, încât reprezintă unul dintre cele mai mari transferuri de avere din istoria umană.

Dacă sunteți adult american, este probabil ca statul chinez să vă fi furat datele personale.

În 2017, militarii chinezi au conspirat pentru a pirata firma Equifax și au extras parte din informațiile personale sensibile a 150 de milioane de americani – vorbim despre aproape jumătate din populația americană și despre majoritatea adulților americani –, iar acest lucru nu a fost un incident de sine stătător.

Datele noastre nu sunt singurul lucru în joc – la fel și sănătatea, traiul nostru și securitatea noastră.

Am ajuns acum la punctul în care FBI deschide un nou caz de contrainformații legate de China la aproximativ fiecare 10 ore. Din cele aproape 5.000 de cazuri de contrainformații active ale FBI, în curs de desfășurare în toată țara, aproape jumătate sunt legate de China. Și în acest moment China lucrează pentru a compromite organizațiile americane de îngrijire a sănătății, companiile farmaceutice și instituțiile academice care efectuează cercetări esențiale pentru tratarea impotriva COVID-19.

Dar înainte de a continua, permiteți-mi să fiu clar: nu este vorba despre poporul chinez și, cu siguranță, nu este vorba despre chinezii americani. În fiecare an, Statele Unite primesc peste 100.000 de studenți și cercetători chinezi în această țară. De generații, oamenii au călătorit din China în Statele Unite pentru a se asigura de binecuvântarea libertății pentru ei înșiși și familiile lor – iar societatea noastră este mai bună și datorită contribuțiilor lor. Deci, când vorbesc despre amenințarea din China, mă refer la guvernul Chinei și la Partidul Comunist Chinez.

Comunismul chinez și sfera ambițiilor sale

Pentru a înțelege această amenințare și cum trebuie să acționăm pentru a-i răspunde, poporul american ar trebui să-și amintească trei lucruri.

În primul rând: trebuie să fim atenți cu privire la scopul ambiției guvernului chinez. China – Partidul Comunist Chinez – consideră că este într-o luptă generațională pentru a depăși țara noastră și pentru a ajunge la conducerea economică și tehnologică a lumii.

Dar aceasta luptă nu se face printr-o inovație legitimă și nici printr-o concurență echitabilă și legală și nu oferind cetățenilor lor libertatea de gândire, de exprimare și de creativitate pe care o avem aici, în Statele Unite. În schimb, China este angajată într-un întreg efort de stat pentru a deveni singura superputere a lumii prin orice mijloace necesare.

O abordare diversă și cu mai multe straturi

Al doilea lucru pe care trebuie să-l înțeleagă poporul american este că statul chinez folosește o gamă diversificată de tehnici sofisticate – de la intruziuni cibernetice până la corupția din interiorul instituțiilor. Ei chiar s-au angajat în furturi directe. Și au fost pionieri într-o abordare extinsă în furtul inovației printr-o gamă largă de actori – incluzând nu doar serviciile de informații chineze, ci întreprinderi de stat, companii private, anumite tipuri de studenți și cercetători absolvenți și o varietate de alți actori care lucrează în numele lor.

Spionaj economic

Pentru a-și atinge obiectivele și a depăși America, China recunoaște că trebuie să facă salturi în tehnologiile de ultimă oră. Dar este trist că, în loc să se angajeze în inovare, China fură adesea proprietatea intelectuală americană și apoi o folosește pentru a concura împotriva companiilor americane pe care le-a victimizat, înșelând de două ori. Acestea vizează toate cercetările, de la echipament militar si turbine eoliene, până la orez și semințe de porumb.

Prin programele sale de recrutare de talente din America, guvernul chinez încearcă să atragă oamenii de știință să aducă în secret cunoștințele și inovația în China – chiar dacă asta înseamnă furtul informațiilor sau încălcarea controalelor noastre de export și conflictul de interese.

Luați cazul omului de știință Hongjin Tan, de exemplu, un rezident permanent legal național chinez și american. El a intat în programul „Mii de talente” din China și a cauzat o pagubă de peste un miliard de dolari, sustrăgând  secrete comerciale de la fostul său angajator, o companie petrolieră din Oklahoma, apoi a fost prins. Acum câteva luni el a fost condamnat și trimis la închisoare.

Sau cazul lui Shan Shi, un om de știință din Texas, condamnat și el la închisoare la începutul acestui an. Shi a furat secretele comerciale cu privire la o tehnologie navală importantă folosită în producerea submarinelor. Și, de asemenea, a aplicat la programul „Mii de talente” din China și s-a angajat în mod special să „digere” și „să absoarbă” tehnologia relevantă din Statele Unite. El a făcut acest lucru în numele întreprinderilor de stat chineze, care în cele din urmă plănuiau să scoată compania americană din afaceri și să preia piața.

Într-unul dintre aspectele mai îngrozitoare ale schemei, conspiratorii au brevetat în China procesul american de fabricație pe care l-au furat, apoi au oferit companiei americane o colaborare folosind propria tehnologie furată. Vorbim despre o companie americană care a petrecut ani și milioane de dolari dezvoltând această tehnologie pe care China nu a putut să o reproducă, așa că a plătit pentru a o fura.

Și în urmă cu doar două săptămâni, Hao Zhang a fost condamnat pentru spionaj economic, furt de secrete comerciale și conspirație pentru furtul informațiilor proprii despre dispozitivele wireless de la două companii americane. Una dintre acele companii a petrecut peste 20 de ani dezvoltând tehnologia furată de Zhang.

Aceste cazuri s-au numărat printre cele mai mult de o mie de investigații pe care FBI le-a efectuat  în legatura cu furtul tehnologiei americane de către agenții Chinei, ceea ce nu înseamnă mare lucru raportat la numărul investigațiilor de alte tipuri legate de China. Realizăm aceste tipuri de investigații în toate cele 56 de birouri de teren. Și în ultimul deceniu am văzut crescând numărul cazurilor de spionaj economic, în legătură cu China, cu aproximativ 1.300 la sută.

Miza nu a putut fi mai mare, iar potențialul prejudiciu economic pentru întreprinderile americane și economie în ansamblu aproape că sfidează calculul.

Eforturi clandestine

După cum a spus consilierul de securitate națională O'Brien în observațiile sale din iunie, guvernul chinez folosește și hackingul pentru a ne fura datele personale și corporativv – și folosesc hackeri militari și non-statali pentru a o face. Intruziunea Equifax pe care am menționat-o în urmă cu doar câteva momente, ceea ce a dus la rechizitoriul personalului militar chinez, nu a fost singura dată când China a furat informațiile personale sensibile ale unui număr imens de americani.

De exemplu, a avut vreunul dintre voi o asigurare de sănătate prin intermediul firmei Anthem sau al  unuia dintre asigurătorii săi asociați? În 2015, hackerii din China au furat datele personale ale celor 80 de milioane de clienți actuali și foști ai companiei.

Sau poate că sunteți un angajat federal – sau ați fost cândva, sau ați solicitat o slujbă guvernamentală o dată, sau a făcut-o un membru de familie sau un coleg de cameră. Ei bine, în 2014, hackerii din China au furat peste 21 de milioane de înregistrări de la OPM, Biroul de gestionare a personalului guvernului federal.

De ce fac asta? În primul rând, China a făcut o prioritate din a deveni liderul mondial al inteligenței  artificiale, iar aceste tipuri de furturi alimentează chiar dezvoltarea instrumentelor de inteligen/a artificiala din China.

Datele furate de China au o valoare evidentă, deoarece încearcă să identifice oamenii pentru colectarea de informații secrete. Pe acest front, China folosește platforme de socializare – aceleași pe care le folosesc americanii pentru a fi conectați sau pentru a găsi locuri de muncă – cu scopul de a identifica persoanele cu acces la informațiile sensibile ale guvernului nostru și apoi îi vizează pe acei oameni pentru furtul de informații.

De exemplu, un ofițer de informații chinez care s-a prezentat ca un headhunter pe o populară platformă de socializare, a oferit recent unui cetățean american o sumă importantă de bani în schimbul serviciilor așa-numite „consultanță”. Asta sună suficient de bine, până când îți dai seama de faptul că aceste servicii de „consultanță” erau legate de informații sensibile la care avea acces ținta americană, ca specialist american în informații militare.

Povestea respectivă are un final fericit: cetățenul american a făcut ce trebuie și a raportat contactul suspect, iar FBI, care lucrează împreună cu forțele noastre armate, a îndepărtat amenințarea. Aș vrea să pot spune că toate aceste incidente s-au încheiat în acest fel.

Amenințări la adresa Academiei

Este o poveste tulburător de similară în mediul academic.

Prin intermediul unor programe de recrutare de talente precum programul „Mii de talente” de care am menționat în urmă cu doar câteva clipe, China plătește oamenilor de știință din universitățile americane să aducă în secret cunoștințele și inovația în China – inclusiv cercetări valoroase, finanțate federal. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că tocmai contribuabilii americani acoperă efectiv factura pentru dezvoltarea tehnologică a Chinei. Apoi, China își folosește câștigurile  obținute astfel pentru a slabi instituțiile și companiile de cercetare din SUA, descurajând avansarea națiunii noastre și costând locuri de muncă americane. Și vedem din ce în ce mai multe cazuri.

Numai în luna mai, a fost arestat atât Qing Wang, fost cercetător la Clinica Cleveland, care a lucrat la medicina moleculară și genetica bolilor cardiovasculare, cât și Simon Saw-Teong Ang, un om de știință al Universității din Arkansas, care face cercetări pentru NASA. Ambii ar fi comis fraude, ascunzându-și participarea la programele chineze de recrutare de talente, în timp ce acceptau milioane de dolari din finanțarea cu subvențiile federale americane.

În aceeași lună, fostul profesor universitar Emory Xiao-Jiang Li a depus o declarație falsă de impozit, pentru că nu a raportat veniturile pe care le-a primit prin intermediul programului „Mii de talente” al Chinei.  Ancheta noastră a constatat că în timp ce Li cercetase Boala lui Huntington la Emory, el a mai primit jumătate de milion de dolari nedeclarati, din China.
În aceeași ordine de idei, Charles Lieber, președintele Departamentului de Chimie și Biologie Chimică din Harvard, a fost pus sub acuzare luna trecută pentru că a făcut declarații false autorităților federale despre participarea sa la „Mii de talente”. Autoritățile americane au arătat că Lieber a ascuns atât de la Harvard, cât și de NIH, poziția sa de om de știință strategic la o universitate chineză – și faptul că guvernul chinez i-a plătit, prin intermediul Institutului de Tehnologie Wuhan, un stipendiu lunar de 50.000 USD și peste 1,5 milioane de dolari pentru a înființa un laborator în China” – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.