În plină epidemie, cu toate riscurile pe care le implică renunțarea la izolare, cei care cred că democrația rămâne, în ciuda amenințării reprezentate de răspândirea galopantă a coronavirusului, singurul model de guvernare cu adevărat pliat pe interesul suprem al cetățenilor, au ieșit pe străzile Ierusalimului pentru a-și manifesta dezacordul cu mișcările autoritare ale premierului Benjamin Netanyahu, învins în alegerile din 2 martie.
„Suntem mândri să fim singura democrație din Orientul Mijlociu și vrem să mergem pe drumul asta”, scrie Shikma Schwartzman, fizician din nordul Israelului, într-o postare pe Facebook share-uită masiv și care, după unele păreri, ar fi provocat ieșirea oamenilor în stradă joia trecută.
Potrivit New York Times, Bibi Netanyahu descrie măsurile impuse (care i-au făcut pe mulți să afirme că echivalează cu ieșirea din democrație) ca vitale pentru combaterea răspândirii coronavirsului. Este vorba despre închiderea subită a instanțelor de judecată, joia trecută, și despre autorizarea serviciului de securitate internă Shin Bet privind colectarea imediată de date referitoare la cetăţeni, folosind tehnologii avansate, de regulă uzitate pentru combaterea terorismului.
Astfel, Shin Beth va putea obţine, fără autorizaţie din partea justiţiei, prin intermediul operatorilor de telefonie, locul în care se află persoanelor confirmate cu coronavirus şi a celor în carantină, traseele parcurse de aceștia și persoanele cu care au intrat în contact, într-o perioadă de 14 zile anterioare diagnosticării.
Ambele decizii au fost luate în miez de noapte, fără consultări legislative.
Asociaţia pentru Dreptul Civil din Israel a calificat măsura drept "un precedent periculos şi o pantă alunecoasă", îngrijorare căreia ministrul Justiţiei, Amir Ohana, i-a răspuns expeditiv și evaziv: "îngrijorările celor deranjaţi de monitorizarea cibernetică sunt contrabalansate de ameninţarea cu care ne confruntăm".
Mai mult, președintele parlamentului israelian (Knesset), Yuli Edelstein, membru al Partidului Likud al lui Netanyahu și un fidel al acestuia, este acuzat că sabotează grav activitatea parlamentară, decizând închiderea Knessetului până la începutul săptămânii viitoare, astfel încât co-liderul Kahol Lavan (partidului centrist Albastru-Alb), Benny Grantz (foto sus), fost șef al statului majos, căruia președintele i-a încredințat formarea unui nou cabinet, să nu poată acționa.
Un articol publicat de al-monitor.com arată că, de fapt, Netanyahu vizează atât combaterea coronavirsului, dar și peceluirea destinului politic al rivalului său (Benny Grantz).
Istoricul și filosoful Yuval Noah Harari, autorul bestseller-urilor Homo Sapines și Homo Deus, una din vocile cele mai profunde și mai puternice ale societății civile, a postat pe Facebook un mesaj dur la adresa lui Netanyahu: „În Israel, tocmai a avut loc o preluare nedemocratică a puterii. Când Angela Merkel emite ordonanţe de urgenţă, o face pentru că se află în postura unui lider al Germaniei ales în mod democratic. Dar, în Israel, (Benjamin) Netanyahu nu este un lider ales în mod democratic. A pierdut ultimele alegeri, iar adversarii săi politici au acum majoritatea în parlament şi pe cale să formeze un nou guvern. Dar, sub pretextul luptei împotriva coronavirusului, Netanyahu a închis parlamentul israelian, a ordonat oamenilor să rămână în case şi emite orice fel de ordonanţe de urgenţă doreşte. Chestia asta se cheamă dictatură".
„Presa (israeliană, n.red) e din ce în ce mai critică faţă de autoritarismul lui Netanyahu şi îngrijorată de faptul că premierul rupe toatele legăturile Israelului cu democraţia. Se discută chiar că toate erorile medicale, economice şi politice vor face, după ce va trece coronavirusul, obiectul unui dosar, numit de jurnalişti Dosarul 2020. Şi nu e vorba doar despre presa de stânga, ci şi despre cea considerată de dreapta: eşecurile de azi vor fi anchetate, “Netanyahu şi acoliţii lui fac totul pentru a fura democraţia” (Sima Kadmon în Yediot Aharonot)”, scrie și Lelia Munteanu pe siteul mediafax.ro. Articolul poate fi citit integral AICI
Pe fondul acestor frământări politice ale căror consecințe viitoare sunt greu de estimat și anticipat în acest moment, în Israel a survenit și primul deces provocat de coronavirus: este vorba de Aryeh Even, 88 de ani, un supravieţuitor al Holocaustului.
Aryeh Even a emigrat în Israel din Ungaria în 1949 şi a avut 4 copii şi 18 nepoţi şi un strănepot.
Potrivit Ministrului Sănătăţii, sâmbătă seară, erau 883 de cazuri confirmate în Israel, dintre care 15 considerate grave.
Reamintim că, în urma ultimelor alegeri din 2 martie, atât blocul de dreapta al lui Netanyahu şi al partidelor religioase, cât şi cel de centru-stânga al lui Gantz şi al partidelor arabe nu au câştigat o majoritate hotărâtoare.
Netanyahu şi-a clamat victoria după ce partidul său conservator Likud a câştigat cele mai multe locuri în parlament: 36 din 120. Partidul lui Gantz a câştigat 33 de locuri.
În pofida faptului că s-a clasat pe locul doi, Gantz a primit cele mai multe recomandări de la alte partide pentru a încerca să formeze un guvern de coaliţie.
„A cere oamenilor să aleagă între confidențialitate și sănătate este, de fapt, rădăcina problemei. Pentru că aceasta este o alegere falsă. Putem și ar trebui să ne bucurăm atât de viața privată, cât și de sănătate. Putem alege să ne protejăm sănătatea și să oprim epidemia de coronavirus nu prin instituirea regimurilor de supraveghere totalitară, ci mai degrabă prin responsabilizarea cetățenilor. În ultimele săptămâni, unele dintre cele mai de succes eforturi pentru a limita epidemia de coronavirus au fost orche
strate de Coreea de Sud, Taiwan și Singapore. Aceste țări au făcut unele aplicații de localizare, dar s-au bazat mult mai mult pe testări ample, pe raportări oneste și pe cooperarea voluntară a unui public informat”, artă Youval Harari într-un editorial pe care îl puteți citi integral AICI