Italianul care a adus coronavirsului în România a intrat în contact cu peste 50 de persoane. Ce traseu a avut acesta


Italianul care a adus coronavirsului în România a intrat în contact cu peste 50 de persoane. Ce traseu a avut acesta

Italianul infectat cu coronavirus, care a vizitat România săptămâna trecută, a intrat în contact cu aproximativ 50 de persoane în țara noastră, a dezvăluit prefectului județului Dolj, Dan Narci Purcărescu. Este vorba despre rude, persoane din avioanele cu care a venit şi a plecat, precum şi reprezentanţii unei firme de la care a închiriat o maşină. Italianul a aterizat la Craiova, Dolj, și a locuit câteva zile în Gorj, la rudele soției sale românce.

Bolnavul în vârstă de 71 de ani este localitatea Cattolica, regiunea Rimini. În prezent, el este internat în secția de boli infecțioase a spitalului din Rimini. Până în prezent, epidemia de coronavirus izbucnită în Italia a ucis 11 persoane și a îmbolnăvit alte peste 320 (bilanțul de miercuri dimineață).

Rudele soției au fost, marți seara, izolate la domiciliu, unde le-au fost recoltate probe pentru analize. Alte două persoane care au intrat în contact cu italianul s-au dus singure la spital.

CITEȘTE ȘI: Cine este pacientul zero al epidemiei de coronavirus și ce răspunsuri cheie poate oferi el

Până miercuri dimineață fuseseră recoltate 12 probe din Dolj și Gorj de la persoane care au intrat în contact cu italianul. Probele vor fi trimise la Matei Balș.

Prefectul Purcărescu a mai spus, marţi seară, că sunt analizate înregistrările video pentru a se vedea ce a făcut cetăţeanul italian în România şi cu cine a intrat în contact. El a spus că a fost identificată maşina pe care acesta a închiriat-o şi care, la două zile după ce a fost predată firmei de închiriere, a fost închiriată de altcineva.

“Fiind închiriată la două zile, adică la 48 de ore, nu mai prezintă interes din punct de vedere epidemiologic. (Prezintă interes - n.r.) doar pentru cel care a preluat maşina din partea firmei”, a spus prefectul, potrivit News.ro.

El a spus că, din ce s-a reuşit să se stabilească până în prezent, italianul a intrat în contact cu aproximativ 50 de persoane, nu doar în judeţul Dolj, fiind vorba despre persoanele din avion de la venire şi de la plecare şi reprezentanţii firme de închiriere a maşinilor.

Prefectul a mai spus că s-a primit o listă a pasagerilor, dar este doar cu nume şi prenume, şi se aşteaptă obţinerea uneia care să includă şi CNP-uri, pentru a putea fi găsite persoanele.

“Am înţeles că în Gorj a fost şi la o primărie să-şi plătească impozitele pentur că avea o firmă în zonă, deci a intrat în contact şi cu angajaţii”, a afirmat el.

Prefectul a afirmat că reprezentanţii DSP vor stabili dacă se impune ca persoanele care au intrat în contact cu cetăţeanul italian să fie duse în centre de carantină.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat, referitor la cazul cetăţeanului în vârstă de 71 de ani, depistat ca infectat cu virusul COVID-19, că bărbatul are cetăţenie italiană şi, potrivit informaţiilor disponibile la acest moment, a fost în România, în perioada 18-22 februarie.

În această perioadă, bărbatul a vizitat rudele soţiei sale, cetăţean român, şi a avut mai multe întâlniri de afaceri.

“Autorităţile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situaţie, urmând a fi declanşată o anchetă epidemiologică şi dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Grupul de Comunicare Strategică a mai preciuat că, potrivit informaţiilor deţinute la acest moment, inclusiv în baza datelor furnizate autorităţilor române de Protecţia Civilă Italiană, rezultă că bărbatul a aterizat pe aeroportul din Craiova în 18 februarie.

”În perioada în care acesta a fost în România, a locuit în judeţul Gorj unde a luat contact cu soacra sa şi cu alte persoane. La acest moment, s-a declanşat o anchetă epidemiologică, urmând a fi identificate cu exactitate toate persoanele cu care cetăţeanul italian a intrat în contact. De asemenea, pentru fiecare dintre aceste persoane vor fi luate măsurile necesare, în funcţie de gradul de expunere”, a arătat sursa citată.

Anterior, autorităţile române au transmis că Ambasada României la Roma întreprinde măsuri pentru a afla informaţii suplimentare în cazul bărbatului confirmat cu coronavirus în Italia, la Rimini, după ce s-a întors din România.
Sursa foto: observatortv.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.