A fost, într-adevăr, coronavirusul prezis de romanul lui Dean Koontz publicat în 1981? Câteva argumente simple care demolează măreața „profeție” răspândită obsesiv în rețelele de socializare


A fost, într-adevăr, coronavirusul prezis de romanul lui Dean Koontz publicat în 1981? Câteva argumente simple care demolează măreața „profeție” răspândită obsesiv în rețelele de socializare

Aparent o formidabilă profeție, situația din "The Eyes of Darkness", un thriller sf publicat de scriitorul american Dean Koontz în 1981, unde o armă biologică „Wuhan-400” decimează omenirea într-un îndepărtat 2020, este însă foarte diferită de ce se întâmplă azi în realitate.

Coincidența le-a venit însă mănușă adepților teoriei conspirației care răspândesc cu hărnicie, în rețelele sociale, pagini din romanului lui Koontz, în capul lor deja o nouă dovadă imbatabilă a virusului de laborator creat pentru a împuțina sau testa omenirea.

O analiză mai profundă, printr-o serie de comparații serioase, arată că în afară de nume „Wuhan-400”, „virusul” lui Koontz nu seamnă deloc cu coronavirusul apărut, în decembrie 2019, în provincia chineză Wuhan, și care a produs până acum zeci de mii de îmbolnăviri și aproape 2000 de decese.

Pasajele din cartea lui Koontz răspândite în online sunt dintr-o ediție a romanului publicată în 2008.

În prima ediție, virusul se numea însă altfel - „Gorki-400” - și era creat de laboratoarele aflate în apropiere de Gorki, un oraș din Rusia. Nu este clar când a intervenit schimbarea și de ce. Mai multe publicații din Statele Unite opinează că ar fi fost o intervenție a editorului survenită undeva în intervalul 1981-2008 când romanul a tot fost reeditat  datorită succesului de public pe care l-a înregistrat. Modificarea numelui s-ar fi produs în ideea că, în acei ani, era prea la modă să demonizezi Rusia și că „răul” trebuia mutat în altă locație. Vezi foto jos!

„Predicția” lui Koontz este doar o simplă coincidență și nimic mai mult. Iată de ce:

-          În carte, „Wuhan-400” este o armă biologică făcută de mâna omului. Coronavirusului - COVID-19 nu este. Nu există nicio dovadă în acest sens și nici nu există o conspirație la nivel mondial care să ascundă acest lucru. Virusul poate afecta pe oricine, inclusiv familiile celor care l-ar fi creat. Nu ar fi în interesul nimănui să tacă. Nici măcar din China, pe canale neoficiale, nu s-a scurs o astfel de informație, ci doar unele referitoare la adevăratele proporții ale epidemiei și la faptul că autoritățile nu au luat din timp măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor.

-          În carte, „Wuhan-400” are o rată de mortalitate de 100%. În cazul coronavirsului, aceasta este, în prezent, de 2%.

-          În carte, „Wuhan-400” are o perioadă de incubație extrem de scurtă, de aproximativ patru ore. În cazul COVID-19, aceasta este între două și 14 zile de la momentul intrării în contact.  

Dean Koontz a debutat ca romancier la vârsta de 23 de ani, în 1968, cu romanul Star Quest. Acum în vârstă de 74 de ani, autorul american are o bibliografie remarcabilă, scriind, de-a lungul vremii, nu mai puțin de 120 de volume, cele mai multe thrillere în care a recurs la elemente de groază, mister, suspans și science fiction. După 17 dintre cărțile sale s-au făcut filme.

În The Eyes of Darkness, o mamă, Christina Evans, jelește pierderea fiului său Danny, care dispare subit și inexplicabil alături de un grup de turiști. Când este pe punctul de a se resemna și accepta moartea fiului, femeia începe să primească brusc mesaje și semne care sugerează că Danny ar mai fi încă în viața, determinând-o să pornească pe cont propriu în aflarea adevărului despre cele întâmplate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.