Plouă cu bani peste judecători și procurori. Cum au stabilit magistrații ca magistrații să primească drepturi salariale restante de sute de milioane de euro. „Bine ar fi tagma magistraților să realizeze că s-a mers prea departe cu lăcomia”


Plouă cu bani peste judecători și procurori. Cum au stabilit magistrații ca magistrații să primească drepturi salariale restante de sute de milioane de euro. „Bine ar fi tagma magistraților să realizeze că s-a mers prea departe cu lăcomia”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a precizat marți, la audierile din comsiile de specialitate, că ministerul pe care îl conduce trebuie să plătească în perioada 2020-2024 aproximativ 390 de milioane de euro pentru drepturile salariale ale magistraților care și-au recuperat în instanță sporurile. 

„Legi necorelate și prost scrise în domeniul salarial au deschis calea acțiunilor în instanță pentru recuperarea a tot felul de sporuri, lămuriri de dispozitiv, dobânzi sau penalizări. Aceste hotărâri s-au rulat precum un bulgăre de zăpadă”, a declarat Cătălin Predoiu.

„O știre care a trecut cam ușor: zice, azi, Predoiu că bugetul de stat are de achitat “390 de milioane de euro pentru drepturile salariale ale magistraților care și-au recuperat în instanță sporurile“. Deci, ce s-a întâmplat: domnii magistrați au profitat de legile tâmpite/ haotice date de PSD și s-au adresat instanțelor pentru tot felul de sporuri. Și, ce să vezi: magistrații care judecau plângerile magistraților le-au dat dreptate magistraților. În 2009, erau în aceeași situație, cu procese pe bandă rulantă în care își câștigau sporurile. Boc a vrut să le taie banii, iar breasla, în frunte cu Mona Pivniceru, a intrat în grevă”, scrie și jurnalistul Mircea Marian.

Hotnews.ro: Noul preşedinte al CSM Nicoleta Margareta Ţînţ, care și-a început mandatul în ianuarie 2020, a obținut de la Curtea de Apel Brașov 68.698 de lei drepturi salariale restante, în baza hotărârilor judecătorești/ lămuririlor de dispozitiv, conform declarației sale de avere din iunie 2019. Tot de la Curtea de Apel Brașov a obținut 315.661 de lei salariu și 20.950 de lei diferențe salariale anul 2017 și perioada ianuarie-aprilie 2019. De la CSM, ea a încasat 10.031 de lei diurnă delegație internă, 168 de euro diurnă delegație externă și 128.409 de lei diurnă de detașare. Judecătoarea a beneficiat și de 1.731 de lei decontare transport și de 31.159 de lei din decontarea chiriei.

Procurorul Tatiana Toader, noul vicepreşedinte al CSM, a câştigat, pe parcursul anului 2018, peste 300.116 lei din salariul de la CSM. Drepturi salariale restante 2017 -2018 - 30.134 lei, indemnizații de delegare - 10.473 de lei și alte drepturi "în natură" 562 de lei, conform declarației sale de avere.

Fosta președintă a CSM Lia Savonea a avut, potrivit declarației de avere din iunie 2019 și postată pe site în februarie 2020, drepturi salariale de 473.627 de lei, adică un salariu lunar de aproape 40.000 de lei. De la Curtea de Apel București, ea a primit drepturi salariale restante 1.514 lei. În declarația de avere anterioară, Savonea menționa suma de 124.175 de lei, adică 10.300 de lei pe lună, ca diurnă de transport, pentru faptul că locuiește în satul Roșu, comuna Chiajna, lângă București. Distanța Roșu - București este de 10 kilometri.

Mai multe detalii AICI despre cât au câștigat șefii CSM și ai instanței supreme din drepturi câștigate în instanță sau pentru diurnă și chirie
 
„Nu pricep cine cu cine se ceartă în tagma procurorilor, așa că mă apuc în seara asta să-mi fac un round-up și dau peste o știre care spune că un membru al CSM, procurorul Cristian Mihai Ban, ar fi decontat 600 de euro chirie pe lună.
Mă uit pe declarațiile de avere: în anul fiscal 2017, procurorul Ban declară venituri de 380.000 de lei care includ salariul, diurne interne și chiria. Mă uit unde avea casă: în Popești Leordeni, frate, la doi pași de București. Da lua bani de chirie?! Pe anul fiscal 2018, domnul procuror le trece tot așa, șmecherește, pe toate la un loc - chirie, diurne și salariu - și îi ies 507.000 de lei, cu peste 30% mai mult ca-n 2017. Nu a fost rău sub Dragnea  :)) Dar a pierdut casa la partaj, domnul procuror.
Băi, nu e ok. Nu e ok. L-am pus la zid pe Șerban Nicolae pentru o șmecherie asemănătoare. Am mai prins niște magistrați cu chestii din astea, am scris. Domle, degeaba spui că ești de partea celor buni dacă ai un salariu de 20-25.000 de lei pe lună sau mai mult și te lăcomești la diurnă și chirie. Te pensionezi la sub 50 de ani, vei avea pensie specială, de ce trebuie să te întinzi la cașcaval?
Nu știu, bine ar fi tagma magistraților să realizeze că s-a mers prea departe cu lăcomia. E prea sfidătoare. Undeva, cândva, nu știu...nu cred că se poate continua așa într-o țară cu pensie medie de 1300 de lei pe lună”, mai scrie Mircea Marian pe pagina personală de Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.