A mai zburat un pesedist! Nașul lui Andrei Năstase a fost demis din fruntea Protecției Consumatorului


A mai zburat un pesedist! Nașul lui Andrei Năstase a fost demis din fruntea Protecției Consumatorului

Horia-Miron Constantinescu a fost eliberat din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor printr-o decizie a premierului Ludovic Orban publicată, joi, în Monitorul Oficial.

Conform deciziei, până la numirea conducătorului instituţiei în condiţiile legii, secretarul general al ANPC, Mihaela Irina Ionescu, va exercita atribuţiile preşedintelui Autorităţii. (preluare Agerpres)

Știrea Agerpres sună sec, fără context, fără vreo trimitere la trecutul cu ieșiri comportamentale și temperamentale cel puțin stranii al pesedistului care își construise o imagine de „comisar Cattani” de Constanța pe când era șeful protecției consumatorului de acolo, prin scandaluri sau descinderi spectaculoase, la braț cu presa, în unități comerciale cărora le ardea amenzi usturătoare sau le suspenda acvititatea. Măsurile sale au fost adesea contestate de comercianți care le calificau abuzive și chiar de colegi de partid care i-au atras atenția că misiunea sa este să corecteze activitățile comerciale care nu respectă legea, nu să vizeze falimentarea unor afaceri.

H. Constantinescu este nepotul lui Miron Constantinescu, istoric și sociolog marxist care a contribuit la instaurarea comunismului în România, fost președinte al Marii Adunări Naționale. Miron Constantinescu este cel care a încercat să-l răstoarne pe Gheorghe Gheorghiu Dej, în 1956, după ce Hrușciov a denunțat staliniștii.

Fostul șef al ANPC este nașul de cununie al lui Andrei Năstase și unul dintre cei mai apropiați prieteni și asociați ai acestuia.

La nunta lui Valentin Dragnea din vara lui 2018 de la Snagov, Horia Constantinescu se întronase pe scaunul din față al unui bolid care avea discret însemnele grafice ale clubului Bonton, deținut de finul Andrei Năstase. De pe geamul bolidului, Horia Constantinescu a aruncat, strâmbându-se dezgustat la protestatarii care le urau nuntașilor pesediști tradiționalul „la pușcărie” , un plic gol în care aceștia să-și pună probabil „banii de la Soros” – manipularea odioasă folosită de coaliția mafioată PSD-ALDE împotriva celor ieșiți în stradă ca să oprească asaltul „politicienilor” asupra justiției.

El a fost instalat în fruntea ANPC în luna august, la propunerea Vioricăi Dăncilă, iar cu puțin timp înainte de a fi demis era zilnic pe tv, cu câte o măsură sau control. Într-un interviu a anunțat chiar că pregătește reorganizarea instituției, inclusiv prin obligarea unor comisari să dea concurs pentru posturile pe care le ocupă acum, moment în care Virgil Popescu, ministrul  Economiei, l-a somat public să pună capăt acestei mascarade mediatice.

Popescu a scris pe Facebook că reorganizarea ANPC nu intră în atribuțiile lui Horia Constantinescu.

”Reorganizarea ANPC se face prin Hotărâre de Guvern, inițiată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, iar statul de funcții se aprobă prin ordin al ministrului Economiei. Niciunul din aceste documente nu se află în atenția mea în perioada imediat următoare. Declarațiile președintelui ANPC sunt acțiuni personale de PR și îl somez, public, să înceteze. Vreau mai multă muncă și mai puțin zgomot”, a precizat Virgil Popescu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.