VIDEO Poliția și angajații Primăriei Constanța primesc ordine de la un patron de terasă, omul lui Mazăre. Ce a pățit Malin Bot când a vorbit de mafie în Piața Ovidiu


VIDEO Poliția și angajații Primăriei Constanța primesc ordine de la un patron de terasă, omul lui Mazăre. Ce a pățit Malin Bot când a vorbit de mafie în Piața Ovidiu

 Scene halucinante, miercuri la prânz, în Piața Ovidiu din Constanța unde patronul unui restaurant cu terasă din zonă a intervenit pentru a împiedica o acțiune de strângere de semnături, vorbind când în engleză, când în română, și reușind apoi să-i aducă la fața locului, într-o zi nelucrătoare, pe salariații Primăriei.

Unul dintre cei vizați de furia patronului a fost jurnalistul Mălin Bot, implicat și el în strângerea de semnături demarată de Comitetul de Inițiativă pentru Revizuirea Constituției, acțiune care vizează aplicarea referendumului din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari la 300.

După ce inițial a spus că vrea și el să semneze pentru reducerea numărului de parlamentari, patronul de la Pizzico a sucit-o afirmând că e apolitic total. „I hate politics, I hate everything about that. Oricum mă afectează nu politica, mentalitatea celor care trăiesc, aia e problema...Tu ești un politician sau ce ești...jurnalist...Eu trebuie să educ oamenii. Tu ai o mentalitat de jurnalist hater. Oamenii nu au chef să te asculte pe tine acum”, i-a spus patronul lui Mălin Bot, aflat în acel moment în live pe Facebook.

Mălin Bot a explica pentru podul.ro cum s-a derulat strângerea de semnături la Constanța în condiții de ostilitate și presiune exercitată apoi de poliția locală și de două angajate ale Primăriei sosite de urgență la fața locului:

Comitetul de Inițiativă pentru Revizuirea Constituției este format din 36 de cetățeni neimplicați politic care s-au dus la notar și au înregistrat această entitate cu scopul de a promova proiecte legislative. Ideea acțiunii de față e să strângem 100.000 de semnături, pentru a putea legifera, până în 4 august. Fiecare din cetățeni a facut la primăria locală notificare pentru marșuri civice urmate de strângeri de semături. Notificarea este conform legii, cu mijloace audio. Avem o boxă la care punem diverse melodii cu mesaj și vorbim la microfon în ideea de a stimula oamenii să vină și să semneze. Până la Constanța am făcut asta în 11 orașe, inclusiv la Craiova unde au venit pesediștii peste noi. Nicăieri nu am întâlnit însă asemenea ostilitate.

La Constanța am trimit notificare exact cum prevede legea, cu număr de înregistrare de la Primărie. Miercuri – 1 mai - am venit Piața Ovidiu. La ora 15.00 am început evenimentul. Am pus melodiile trupei Arma. Și mă trezesc că vine un tip cu barbă care mută boxa într-o parte. Mi-a spus că e patronul unei terase și clienții săi ar fi deranjați de eveniment. Eu văzusem însă că oamenii de la terasă ne făceam semne aprobatore. Mi-a spus că sunt hater. L-am întrebat dacă nu e și el afectat de acțiunile mafiei. Lumea mi-a scris apoi pe Facebook că patronul era/este în gașcă cu Mazăre. A încercat să tragă de mine, că-i stric lui afacerea. A plecat apoi, iar la un moment dat, chiar lângă terasa lui, au apărut doi polițiști locali cu două femei. Au stat cam 15 minute și apoi au venit la mine cerându-mi să opresc toată acțiunea. Le-am prezentat toată situația, iar domnul Coman din Comitetul de Inițiativă le-a arătat toată documentația. Au zis apoi să întrebe la Primărie. Cele două doamne erau juriste de la Primărie și au stat o oră acolo probabil să găsească o portiță legală pentru oprirea noastră. Au încercat să asmută jandarmii asupra noastră, dar jandarmii au refuzat să intervină. Pentru că acțiunea noastră nu încălca nicio lege.

Când am început să ne strângem lucrurile, oamenii prins curaj și au venit la mine să-mi povestească că Mazăre e stăpân în continuare în Constanța și nimic nu s-a schimbat. Că actualul primar e omul lui Mazăre, că este un rond lângă un engros din oraș, de unde pensionarilor încă li se dau, lună de lună, ulei, făină din partea autorităților ca să voteze cum trebuie”.

Filmul cu patronul de la Pizzico: 


Vă reamintim că, și în timpul campaniei de strângere de semnături pentru „Fără penali în funcții publice”, fix în zona în care au fost șicanați Mălin Bot și colaboratorii lui, poliția din Constanța a avut o atitudine extrem de ostilă față de cei care participau la acțiunea de atunci, amenințând chiar o tânără cu îndubarea. Detalii AICI



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.