Tudorel Toader începe să dea din casa mafiei. Fostul ministru anunță „Epopeea neavizării celebrelor OUG pentru modificarea codurilor penale”


Tudorel Toader începe să dea din casa mafiei. Fostul ministru anunță „Epopeea neavizării celebrelor OUG pentru modificarea codurilor penale”

Într-un mesaj matinal postat pe Facebook, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader anunță că va prezenta, la intervale scurte de timp, secțiuni din Raportul de activitate, „cu elemente de noutate”. „Astăzi - Epopeea " neavizării" celebrelor OUG pentru modificarea codurilor penale ( în mod corect, Codului penal și a Codului de procedură penala)”, scrie Toader pe contul său de Facebook.

Respectivele ordonanțe, mai exact refuzul de a le adopta, au condus, în cele din urmă, la sfârșitul relației armonioase dintre fostul ministru și PSD, care a decis, în aprilie, să-i retragă sprijinul politic. Toader îi iritase însă anterior pe social-democrați și prin refuzul de a adopta o ordonanță privind amnistia și grațierea.

Mesajul lui TT: Pentru o corecta informare (!).
La intervale scurte de timp, voi prezenta unele sectiuni din Raportul de activitate la MJ, cu elemente de noutate.
Astazi - Epopeea " neavizarii" celebrelor OUG pentru modificarea codurilor penale ( in mod corect, Codului penal si a Codului de procedura penala) !

PS: mesajele nu vor fi sterse !

Toader nu este însă nici pe departe personajul pozitiv în povestea subminării și politizării actului de justiție. Nu mai departe de marți, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor saluta plecarea lui TT de la ministerul Justiției, care ar fi trebuit demis mult mai devreme pentru „incompetenţă şi indolenţă”. 

Toader este cel care a alungat-o pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA, a urmărit cu obstinație îndepărtarea fostului procuror general Augustin Lazăr din fruntea Parchetului General și este autorul celebrei OUG7 care a determinat cele mai ample proteste ale magistraților din ultimul deceniu. Detalii AICI 

Comunicatul integral semnat de Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor:

 „Moștenirea Toader: Lucrări de investiții blocate, deficit sever de personal, subfinanțarea sistemului penitenciar, lipsă de transparență și proteste ale angajaților din penitenciare.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor salută debarcarea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției chiar dacă măsura a fost luată pentru motivele greșite și mult prea târziu. Tudorel Toader ar fi trebuit demis pentru incompetență și indolență, nu pentru că n-a realizat în totalitate obiective politice izvorâte din interese penale, așa cum public au declarat unii lideri politici.

Tudorel Toader a subminat sistemul penitenciar prin blocarea investițiilor necesare modernizării sistemului penitenciar, vasalizarea prin imputerniciri repetate și deseori ilegale a managementului sistemului penitenciar, subfinanțarea sistemului penitenciar și ignorarea deficitului sever de personal si a nevoile de a asigura dotări corespunzătoare pentru ca activitatea să se desfășoare în bune condiții. Toate aceste probleme au fost discutate în mod repertat, niciodată rezolvate. Nici măcar parțial.

În pofida declarațiilor publice și a solicitării exprese a CEDO, în mandatul Tudorel Toader la Justiție, volumul investițiilor în penitenciare s-a redus cu peste 200%, situație criticată de altfel deschis de către reprezentanți ai arcului guvernamental pecum fostul ministru al justiției Robert Cazanciuc. Atât penitenciarele noi cât și modernizările promise în penitenciarele vechi rămân simple declarații, după ce planurile de investiții au fost ținute la sertar cu lunile.

Deși a criticat împuternicirile în serie la alte instituții, în sistemul penitenciar, fostul ministru Toader a blocat orice concurs pentru funcții de director,vasalizându-și aceste funcții prin împuterniciri repetate și deseori ilegale peste termenul de 1 an. Surprinzător, au fost anunțate concursuri, au fost derulate probe însă acestea n-au fost finalizate, unele timp de 2 ani.

Fără a intra în detalii, reamintim că pentru aceste nereguli fostul ministru Tudorel Toader a fost chemat să răspundă în fața instanțelor civile și penale. Instanțele civile deja s-au pronunțat anulând ordine și decizii care împiedicau acordarea unor drepturi pentru personalul din penitenciare ori împiedicau exercitarea atribuțiilor organizațiilor sindicale. Mai rămâne ca și instanțele penale să demonstreze că și miniștrii justiției trebuie să respecte legea.

În mandatul Tudorel Toader la Justiție au avut loc peste 8.700 de incidente negative in penitenciare. Între timp, peste 16.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni.

Și personalul din penitenciare a avut de suferit. Deficitul de resurse umane rămâne unul sever, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiției, fiind cu aproape 8.000 de angajați mai puțini față de necesar, situație care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acțiunilor sindicale.

La acest moment, după ce Ministerul Justiției a anunțat suspendarea plății unor drepturi precum orele suplimentare motivat de faptul că bugetul alocat este insuficient, majoritatea angajaților din penitenciare au notificat referitor la refuzul de a executa ore suplimentare, iar conducerea interimară a sistemului penitenciar gestionează cu greu această situație ce va duce, inevitabil la blocarea penitenciarelor”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.