Postul național de radio din Germania spune limpede ce în România încă se afirmă timid: „PSD funcționează ca un SISTEM MAFIOT”


Postul național de radio din Germania spune limpede ce în România încă se afirmă timid: „PSD funcționează ca un SISTEM MAFIOT”

Postul național de radio din Germania a realizat un amplu documentar despre PSD, concluzionând că Liviu Dragnea orchestrează politica țării și împarte pozițiile de top, partidul condus de liderul cu probleme penale importante funcționând, în opinia jurnaliștilor germani, ca „un sistem asemănător mafiei”.

Documentarul, postat și pe site-ul deutschlandfunk.de, relatează că social-democrații guvernează România de mulți ani, țară care în prezent deține Președinția Consiliului UE, precizând că liderul partidului Liviu Dragnea are „un cerc de credincionși” care domină din ce în ce mai mult formațiunea. Jurnaliștii germani mai aduc în discuție corupția instituționalizată, precizând că „PSD este un sistem asemănător mafiei”, potrivit Mediafax.

 În vederea realizării documentarului, jurnalistul german Norbert Mappes-Niediek a fost în România, la Teleorman, Ciugud și București, unde a avut discuții cu politicieni și alți ziariști români.

Potrivit g4media.ro, Norbert Mappes-Niediek, jurnalist de orientare social-democrată, cunoscut, printre altele, pentru investigațiile sale privind mafia din Balcani, a încercat să afle cum reușește PSD să rămână la putere atâția ani în România și care este profilul actualului lider, Liviu Dragnea, descoperind însă că PSD seamănă foarte puțin cu partidele surori din Europa, că partidul se regăsește într-o confuzie ideologică și găsește similitudini cu Fidezs din Ungaria. ”Social-democrații din România. Un partid se uită pe sine” este rezultatul acestei documentări. Jurnalistul vorbește despre ”party capture”, sau capturarea partidului de către un cerc de apropiați ai lui Liviu Dragnea, majoritatea din Teleorman.

România, care în prezent deține președinția UE, a fost guvernată mulți ani de PSD. Un cerc de credincioși ai președintelui Liviu Dragnea preia și domină, din ce în ce mai puternic, partidul. Observatorii vorbesc despre corupție instituționalizată – PSD este un sistem asemănător mafiei.

Mai multe detalii pe g4media.ro sau pe deutschlandfunk.de pentru vobitorii de limba germană.

Documentarul relatează și despre excluderea revoltătoare din PSD a harnicului primar din Ciugud, campion la dezvoltarea comunei și atragerea de fonduri europene.

„Pe 13 februarie, fără a fi chiar invitat, pe timp de noapte și ceață, am fost exclus din partid – la o așa-numită întâlnire. Am fost acuzat de trădare. Cum pot fi un trădător după ce am rezistat de ani de zile într-un cerc puternic dominat de liberali?”, spune primarul Gheorghe Damian, care a fost membru al formațiunii acaparate de Liviu Dragnea aproape 20 de ani.

Redactorul șef al unui ziar local explică de ce a fost exclus acesta. ”Primarul din Ciugud este foarte cunoscut pentru ce a făcut pentru comunitate. Este social-democrat dar este atipic pentru administrația locală din județ. A fost acuzat că nu face greșeli, că este lipsit de colegialitate și că are relații de prietenie cu politicieni de la alte partide, o mare problemă pentru PSD”.

Colegialitatea – este marota care intensifică dezbaterea în interiorul partidului și creează presiune. Solidaritatea nu a fost experimentată de Gheorghe Damian: „Da, sunt colegi, chiar lideri județeni ai partidului care nu au fost de acord cu decizia și care m-au sunat. Dar puteți vedea oriunde că PSD nu mai este un partid democratic. A devenit un partid dictatorial”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.