Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au respins alegerea primarilor în două tururi. UDMR se coalizează cu PSD. ALDE joacă cu Opoziția


Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au respins alegerea primarilor în două tururi. UDMR se coalizează cu PSD. ALDE joacă cu Opoziția

Comisiile din Parlament, cea juridică și cea pentru administrație, din cadrul Camerei Deputaților au adoptat, marți, un raport comun de respingere la proiectul inițiat de PNL care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Decizia vine după ce luni partenerul de guvernare al PSD, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că inițiativa opoziției trebuie discutată pentru că alegerea în două tururi este mai ”democratică” și că formațiunea sa este dezavantajată de actuala formulă.

Comisiile de specialitate au respins Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu 13 voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” și o abținere, potrivit Mediafax.

„Pentru funcția de primar, centralizarea voturilor se va face de biroul electoral de circumscripție. Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate .Dacă niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripție, se organizează un al doilea tur de scrutin”, prevede articolul 101 din proiectul legislativ inițiat de PNL.

Totodată, jocurile puterii se complică în Parlamentul României. Concret, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Atiila Korodi, a declarat marți pentru stiripesurse.ro că formațiunea maghiară nu susține proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin pentru că acest sistem de vot favorizează un „vot etnic”.

„Nu susținem, este o decizie pe care am luat-o de ceva vreme. Am făcut mai întâi o analiză legată de impactul diferitelor sisteme de vot. Din analiza noastră reiese că din punct de vedere al numărului de primari pe care poate să îl aibă comunitatea maghiară, în zona unde există comunități mixte, dar nu majoritare, acolo alegerea dintr-un singur tur evită situații în care efectiv se crează un vot pur etnic și fără programe. De aceea, din punct de vedere al beneficiului pentru comunitățile locale, noi susținem varianta cu un singur tur”, a spus liderul UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi.

De altfel, PSD se opune, de asemenea, alegerii primarilor în două tururi. Pe de altă parte, PNL, USR, PMP și ALDE susțin ideea.

Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut și votat în plenul Camerei Deputaților, prim for sesizat, Senatul fiind decizional.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.