Urmare a unei solicitări Podul.ro, Ministerul Culturii și Comunicațiilor Strategice al Ucrainei a oferit mai multe informații despre modul în care statul ucrainean îi ajută pe ucrainenii din teritoriile ocupate temporar de Rusia (inclusiv Sevastopol și Peninsula Crimeea) să își păstreze identitatea de limbă, cultură și etnie.
Potrivit autorităților de la Kyiv, cetățenii ucraineni aflați sub ocupația trupelor Federației Ruse (regiunea Luhansk, parțial regiunea Donețk, parțial regiunea Herson, parțial regiunea Zaporojie, Sevastopol și Peninsula Crimeea) au câteva posibilități în a-și conserva și salva atât identitatea etnică și culturală, cât și limba maternă ucraineană.
Statul ucrainean a pus în aplicare o serie de mecanisme de sprijinire a ucrainenilor din ocupație, acestea adresându-se inițial est-ucrainenilor din Donbass și Crimeea care au fost ocupați de Rusia prin rețeta separatismului încă din 2014. După începerea războiului de ocupație la scară largă (24 februarie 2022), părți semnificative din regiunile Herson, Zaporojie, Donețk, inclusiv orașul-martir Mariupol, și Luhanskul practic în întregime, ajung sub ocupația armatei ruse.
În acest context, Ucraina a extins aplicabilitatea prevederilor legale ce vizează protecția ucrainenilor din teritoriile temporar ocupate. Marea problemă este cum și cât timp reușesc ucrainenii (unii au fost deja aruncați în pușcării sau sunt sancționați în alte moduri drastice de către autoritățile ocupaționiste ruse) să aibă acces la mecanismele de conservare a identității cultural-etnice, cât și de perfecționare a limbii lor materne, limba ucraineană.
Ucraina susține și finanțează o serie de proiecte, în special cultural-lingvistice, adresate atât ucrainenilor originari din teritoriile ocupate temporar de Rusia, dar relocați în regiuni libere ale Ucrainei, cât și ucrainenilor rămași în ocupație. Ultimii se confruntă cu o serie de provocări și persecuții majore în contextul în care simpla revendicare a propriei identități, a limbii materne, este catalogată de către ocupanții ruși drept “diversionism” și “terorism”, “fapte” pentru care riscă pușcărie sau, în unele cazuri, pot plăti chiar cu viața.
Vă prezentăm mai jos (inclusiv foto) răspunsul Ministerului Culturii și Comunicațiilor Strategice al Ucrainei:
“Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a emis Rezoluția din 15 martie 2024 nr. 243-p prin care a aprobat Programul național și cultural cu obiective de stat pentru asigurarea dezvoltării și funcționării cuprinzătoare a limbii ucrainene ca limbă de stat în toate sferele vieții publice pentru perioada de până în 2030.
Formarea și păstrarea identității naționale și civice ucrainene în rândul cetățenilor ucraineni care locuiesc în străinătate și în teritoriul ocupat temporar este una dintre sarcinile planului operațional de măsuri pentru punerea în aplicare în perioada 2023-2025 a Strategiei de consolidare a identității naționale și civice ucrainene pentru perioada de până în 2030, aprobată prin Rezoluția Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 15 decembrie 2023. nr. 1322, a cărui punere în aplicare este prevăzută, printre altele, prin organizarea și punerea în aplicare a măsurilor care vizează reintegrarea și adaptarea populației care locuiește în teritoriul temporar ocupat.
În același timp, Planul de acțiuni pentru restaurarea educației în teritoriile de-ocupate pentru 2024-2027, aprobat de Cabinetul de miniștri al Ucrainei la 20 septembrie 2024. Nr. 897-p, prevede o serie de măsuri, inclusiv restaurarea identității naționale și civice ucrainene; punerea în aplicare a măsurilor de conservare a memoriei naționale a rezistenței în fața agresiunii armate a Federației Ruse și evenimentele care au avut loc în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei; formarea unei rețele de instituții de învățământ în teritoriile de-ocupate etc.
În conformitate cu dispozițiile Strategiei privind securitatea informațiilor, aprobată prin Decretul președintelui Ucrainei din 28 decembrie 2021 nr. 685/2021 (denumită în continuare “Strategia”), , CICR ia măsuri pentru a contracara influența informațiilor ostile și propaganda care vizează devalorizarea limbii și culturii ucrainene.Scopul strategiei este de a consolida capacitățile de a asigura securitatea informațională a statului, susținerea prin mijloace și măsuri informaționale a stabilității sociale și politice, apărarea statului, protecția suveranității statului, integritatea teritorială a Ucrainei, ordinea constituțională democratică, asigurarea drepturilor și libertăților fiecărui cetățean.
Obiectivul 2 al strategiei prevede “asigurarea dezvoltării globale a culturii ucrainene și consolidarea identității civice ucrainene”. Atingerea acestui obiectiv se realizează, în special, prin asigurarea dezvoltării cuprinzătoare a funcționării limbii ucrainene în toate sferele vieții publice pe întreg teritoriul Ucrainei.
Obiectivul 5 al strategiei are în vedere reintegrarea informațională a cetățenilor ucraineni care locuiesc în teritoriile temporar ocupate și în teritoriile adiacente în spațiul informațional ucrainean, precum și restabilirea dreptului lor la informare, care le permite să mențină legătura cu Ucraina. “Protejarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale cetățenilor săi din teritoriile temporar ocupate, punerea în aplicare a inițiativelor de reintegrare a acestor teritorii, precum și protejarea drepturilor și libertăților popoarelor indigene din Ucraina” este definită de drept una dintre direcțiile principale ale politicii interne a statului.
Instituția de stat “Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională” este unul dintre mecanismele de contracarare a dezinformării prin eforturi comune ale statului și societății civile. Activitatea Centrului este axată pe contracararea comunicațiilor în fața amenințărilor externe, în special, atacurile informaționale ale Federației Ruse. Zilnic, mesajele de informare ale țării agresoare sunt monitorizate, materialele relevante sunt analizate, toate acestea necesitând un răspuns prompt, măsuri preventive și sensibilizarea publicului. Pe baza analizei, se formează teze pro-statale și contra-narațiuni, se creează produse informative (inclusiv videoclipuri), care sunt diseminate activ prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei (ambasade), administrațiilor militare regionale etc.
Centrul asigură publicarea periodică a unor informații complete și fiabile privind amenințările informaționale și mecanismele de influență răuvoitoare, furnizează instrumente pentru creșterea rezistenței la dezinformare și evidențiază victoriile Ucrainei în războiul informațional pe propriile resurse: site-ul oficial https://spravdi.gov.ua și pagini pe Facebook, X și Instagram.
Acoperirea informativă a problemelor legate de susținerea și dezvoltarea limbii de stat este asigurată în mod regulat prin intermediul agenției naționale ucrainene de știri “Ukrinform” și al Companiei publice naționale de televiziune și radio din Ucraina (NSTU). “Ukrinform” publică în mod regulat materiale menite să dezmintă dezinformarea și să promoveze cultura și limba ucraineană, inclusiv articole analitice și rapoarte de actualitate. NSTU, la rândul său, implementează în mod activ proiecte care contribuie la conservarea și dezvoltarea culturii și a limbii ucrainene. Acestea includ inclusiv proiectul de televiziune “Suspilne-Culture” care evidențiază realizările literaturii, muzicii, artei și tradițiilor ucrainene și promovează limba ucraineană prin conținut de înaltă calitate în limba ucraineană. Un alt proiect important este “Limba 2.0”, un program dedicat stării actuale a limbii ucrainene, evoluției și rolului acesteia în societate, care urmărește să demonteze stereotipurile și să sporească conștientizarea lingvistică a cetățenilor. Aceste initiative contribuie la contracararea propagandei prin consolidarea identității culturale a ucrainenilor.
Un nivel înalt de alfabetizare mediatică a populației este baza rezilienței informaționale a societății. În acest context, Ministerul Culturii și Comunicațiilor Strategice asigură punerea în aplicare a Proiectului național de educație mediatică “Filtrul”, care a fost înființat în 2021 pentru a uni eforturile statului, ale sectorului public, ale organizațiilor internaționale și ale comunității media pentru a îmbunătăți nivelul de competențe mediatice ale diferitelor segmente ale populației. Proiectul servește ca o platformă de coordonare pentru toate inițiativele de alfabetizare mediatică din Ucraina.
“Filtrul” implementează cu succes o serie de inițiative la nivel național, inclusiv Testul național de alfabetizare mediatică (organizat pentru a treia oară și a atins o audiență record în 2024: 236 000 de persoane au început testul, iar 76 000 de persoane l-au finalizat în întregime), Lecția de educație mediatică pentru toată Ucraina (organizată pentru a doua oară și care în 2024 a obținut 80 000 de vizualizări pe YouTube și la televiziune, 2700 de clase au participat la test), Concursul național de videoclipuri studențești “Reporter” (organizat pentru a treia oară, în 2024-2025 a primit aproximativ 250 de lucrări de înaltă calitate), Programul de inovare “AI Youth” (oferă formare pentru generația tânără de la experți de top din domeniul Inteligenței Artificiale).
Echipa “Filtrul” evidențiază în mod sistematic în rețelele sale de socializare exemple ale modului în care Rusia își însușește numele scriitorilor ucraineni, compozitorilor, operele artistice ale artiștilor noștri și alte elemente culturale, respingând aceste încercări și readucând patrimoniul ucrainean la adevărata sa identitate. Proiectul dezvoltă materiale educaționale, desfășoară campanii de sensibilizare și creează resurse disponibile pe o platformă online, care contribuie la contracararea agresiunii informaționale și la consolidarea conștiinței culturale a ucrainenilor”.