În timp ce furtul unor piese de o valoare inestimabilă, parte a tezaurului geto-dacic, dintr-un muzeu olandez a trezit indignarea și a șocat întreaga societate românească, în Ucraina și teritoriile ucrainene ocupate temporar rușii au făcut din furtul exponatelor și obiectelor istorice un obicei, o normă la ordinea zilei. Acest obicei prădalnic al rușilor în privința patrimoniului istoric și cultural al Ucrainei datează din 2014, de când Rusia a ocupat primele regiuni ucrainene: Peninsula Crimeea, aproximativ jumătate din regiunile Luhansk și Donețsk. De altfel, așa-zisa Federație Rusă face la fel cu istoria Ucrainei, a statului ucrainean medieval Rusiy’ Kyiveană, însușindu-și moștenirea ucraineană.
Jaful, dar și distrugerea în masă, în esență, a istoriei Ucrainei au luat amploare odată cu declanșarea războiului de ocupație rusesc la scară largă, pe 24 februarie 2022. De atunci, rușii au comis mii de infracțiuni de furt cultural pe teritoriul Ucrainei invadate. Infracțiunile de furt și bombardamentele asupra muzeelor, care au nimicit iremediabil obiecte culturale parte a patrimoniului ucrainean și mondial, au fost și sunt atât de numeroase, încât Ministerul Culturii și Comunicațiilor Strategice de la Kyiv este incapabil să mai țină o evidență clară a acestora.
Vă prezentăm, mai jos, răspunsul exclusiv oferit pentru Podul.ro de Ministerului Culturii și Comunicațiilor strategice de la Kyiv:
“Ministerul Culturii și Comunicațiilor Strategice din Ucraina monitorizează lunar informațiile privind daunele aduse, ca urmare a agresiunii militare rusești, monumentelor imobile din patrimoniul cultural. Primim astfel de informații de la administrațiile militare regionale și ale orașului Kyiv, de la alte autorități executive centrale, precum și instituții culturale subordonate Ministerului. Însă, încă nu dispunem de informații complete privind evaluarea pagubelor cauzate de agresiunea militară rusă monumentelor istorice și de arhitectură ale Ucrainei.
În ceea ce privește numărul și valoarea artefactelor istorice, arheologice etc. pe care țara agresoare le-a ‹conservat sau evacuat› din teritoriile ucrainene ocupate temporar în Federația Rusă, dorim să vă informăm că, din cauza agresiunii ruse, Ucraina suferă în mod constant pierderi, iar bunurile culturale se află sub amenințarea de distrugere. Odată cu izbucnirea războiului pe scară largă, în teritoriile ucrainene ocupate temporar, jefuitorii ruși au pătruns în muzee și au furat multe exponate valoroase. Este vorba despre mii de obiecte unice care au fost sustrase abuziv din muzee. Acestea includ artefacte antice, picturi realizate de artiști ucraineni celebri și obiecte de uz casnic din diferite epoci istorice. Multe monumente istorice au fost distruse de bombardamente. Acestea sunt pierderi semnificative pentru cultura ucraineană și mondială.
Potrivit informațiilor de care dispune Ministerul Culturii și Comunicațiilor Strategice al Ucrainei, până în prezent circa 1 700 000 de obiecte muzeale rămân pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, inclusiv pe teritoriul Republicii Autonome a Crimeii. În același timp, Ministerul nu are capacitatea de a urmări soarta bunurilor culturale furate sau a celor rămase în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei”.