Podul.ro i-a intervievat în exclusivitate pe mai mulți locuitori din orașele libere Herson și Zaporojie, centre administrative ale regiunilor cu același nume aflate parțial sub ocupația rusă și revendicate în întregime, la așa-zisele negocieri Trump-Putin, de către Kremlin și invadatorii săi.
În principal, Podul.ro a dorit să afle care este părerea acestora privitoare la propunerile și declarațiile belicoase ce pot fi auzite nu doar dinspre Moscova, ci și din direcția Washingtonului, care invocă așa-zisa “necesitate” ca Ucraina să cedeze o serie de zone libere, inclusiv orașele Herson și Zaporojie, aflate sub controlul constituțional-legal al Ucrainei, către Kremlin, într-un efort de a-l convinge pe Putin să oprească invazia și crimele de război împotriva poporului ucrainean.
Potrivit locuitorilor orașelor Herson și Zaporojie, comunitatea ucraineană din zonele libere ale acestor regiuni și militarii armatei ucrainene NU își vor ceda niciodată pământurile, casele și sufletele ocupanților ruși, indiferent de ce presiuni sau ordine ar putea veni “de sus”, inclusiv cu asentimentul administrației Trump.
Ucrainenii hersoneni și zaporojeni păstrează vie amintirea primei ocupații rusești din 2022, însoțită de numeroase crime de război, represiuni pe motive lingvistice (pentru simpla folosire a limbii ucrainene) etc,. comise de către barbarii ruși. Localnicii din zonele libere ale Hersonului și Zaporojiei sunt determinați să “nu dea înapoi nici măcar cu un centimetru”, iar orice tentative de preluare a controlului de către Rusia a acestor zone, fie pe cale militară, fie pe calea presiunilor diplomatice, se vor lovi în primul rând de o acerbă rezistență locală.
Mai mult de-atât, est-ucrainenii liberi sunt convinși că, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, Forțele Armate Ucrainene vor reuși să elibereze și celelalte zone ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie, acolo unde locuiesc rudele și prietenii lor de la care află informații despre persecuțiile, fărădelegile și abuzurile în serie comise de autoritățile ocupaționiste ruse și armata rusă.
Conform intervievaților, comportamentul de grotă al rușilor în teritoriile ucrainene ocupate temporar se explică și prin faptul că ei conștientizează că armata rusă se află temporar acolo, iar stipularea în Constituția rusească a regiunilor Herson / Zaporojie / Donețk / Luhansk / Crimeea ca fiind parte a Federației Ruse este o acțiune fără recunoaștere și valoare juridică internațională.
Vă invităm să citiți și să distribuiți acest interviu:
Constantin Dicusar (Podul.ro): Ce cred ucrainenii din partea liberă a Hersonului despre negocierile care se poartă acum între SUA și Rusia, despre aceste încercări ale Kremlinului de a obține controlul asupra regiunilor Herson și Zaporojie în totalitate? Acei oameni, ca și cei din partea momentan ocupată de ruși, au trecut deja prin ocupația rusă în 2022. Ce ar însemna pentru ei, pentru voi toți, o reocupare a Hersonului?
Asya Smotrova (locuitoare a orașului Herson): Noi nu ne făceam iluzii în privința lui Donald Trump. Ne era clar, multora dintre noi, încă de la bun început, că unul ca Trump nu va aduce nimic bun. O ocupație rusească repetată nu va mai fi posibilă niciodată. La început noi ne-am luptat cu acei monștri de la egal la egal, dar acum îi vom rupe în bucăți, niciun picior de-al lor nu va mai fi pe pământul nostru. Și malul stâng al Hersonului îl vom elibera pentru că, în ciuda dificultăților personale, oamenii donează chiar și ultimele grivne pentru Forțele Armate Ucrainene. Pe majoritatea oamenilor din Herson nici nu îi interesează aceste negocieri, sunt doar niște fantezii.
Viktor Liabutkin (locuitor al orașului Herson): Eu cred că este imposibilă o altă ocupație rusă a orașului nostru, a zonelor libere. Un motiv ar fi terenul nepotrivit pentru așa ceva, rutele de traversare ale râului Nipru, iar asta se poate vedea și la știrile din regiunea Herson că toate încercările Rusiei de a ne acapara se termină cu eșec și mari pierderi de personal militar.
Yulia Hrodksa (locuitoare a orașului Herson): Noi nu ne dorim să vedem aici, din nou, “ruskii mir”, și nu avem nevoie de “eliberarea” lor. Nu avem nevoie de nimic din tot ce este legat de Federația Rusă. Dacă ei vor reuși să intre din nou în oraș, vor fi și mai cruzi cu populația civilă. Cred că ne vor supune la tot felul de suplicii. Primii vizați vor fi cei care manifestă poziții pro-ucrainene deschise. Când erau în oraș, rușii pur și simplu ne-au jefuit. Au evacuat în Crimeea ocupată echipamentele medicale importante, au “eliberat” muzeele de exponate, până și routerele Wi-fi au fost furate.
Oleksandra Petrovsyka (locuitoare a orașului Zaporojie): Părerea mea față de aceste negocieri este că pe ruși nu îi interesează încheierea pașnică a războiului. Cuvântul “pace” pentru ei are un înțeles total diferit de cel pe care îl înțelegem noi. Desigur, noi cu toții am obosit de acest război, am obosit să vedem cum ne mor prietenii, apropiații... dar nimeni nu are de gând și nu va fi de acord să renunțe la propriile teritorii, la oamenii noștri de aici și de acolo (din Herson – n.red.), la oamenii care au murit pe aceste teritorii. Granițele noastre sunt recunoscute internațional și doar eliberarea teritoriilor ocupate înseamnă pentru noi încheierea războiului. Partenerii noștri ar trebui să înțeleagă că, dacă ne vor acapara rușii din nou, asta nu va opri deloc regimul lui Putin. Oricât ar ocupa, pentru ruși e puțin. Ei se vor reconsolida, restabili și cu noi forțe, inclusiv umane, vor merge mai departe...
Oleksandra Ustinova (locuitoare a orașului Herson): Eu nu am părăsit orașul de la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, am trăit sub ocupația rusă, acum mă aflu tot în Herson. După eliberare, soțul meu a mers pe front să apere Ucraina și Hersonul, din păcate a decedat în 2023. Noi aveam o casă în zona ocupată a Hersonului, în Oleșkî, care a fost inundată după ce rușii au aruncat în aer hidrocentrala de la Kahovka. Vă spun toate acestea pentru ca cei din România, R.Moldova și întreaga lume liberă să înțeleagă prin ce suntem noi nevoiți să trecem, să înțeleagă poziția mea și a multora dintre cei pe care îi am în jurul meu. Îi mulțumesc lui Dumnezeu, Forțelor Armate ale Ucrainei, președintelui nostru Zelenski și tuturor partenerilor noștri care ne ajută! Hersonul se află mereu sub tirul dronelor și rachetelor ruse, dar vă spun sincer, mai bine așa decât să fim cu rușii în ocupație.
Ocupația rusă este cel mai strașnic rău care se poate întâmpla. Pentru mine, toate negocierile cu Kremlinul arată ca o trădare a ucrainenilor. Rusia trage în oamenii pașnici, o face conștient. Ei organizează “safari” împotriva oamenilor obișnuiți, asta confirmă video-urile din dronele lor pe care ei înșiși apoi le publică pe internet și se laudă. De aceea, dacă va avea loc o ocupație repetată a regiunii noastre, pentru mine va însemna lipsa păcii și a dreptății atât la nivelul Europei, cât și la nivelul SUA.
Podul.ro: Există unele zvonuri potrivit cărora negociatorii lui Trump – inclusiv Steve Witkoff – s-ar putea pregăti să reconsidere și să legitimeze așa-zisle ”referendumuri” pe care Rusia invadatoare le-a regizat în Herson, Zaporojie și în alte zone ocupate. Ce părere aveți?
Viktor Liabutkin (locuitor al orașului Herson): Eu cred că acestea nu sunt doar zvonuri, dar se poate deja observa cum poporul american nu susține politicile lui Trump și ale acoliților săi. După mine, cred că este o joacă între “doi regi”, în sensul “cine este mai tare”. În privința așa-zisului “referendum”, ne putem imagina o scenă în care dumneavoastră sunteți acasă, eu vin la dumneavoastră și vă spun, adică vă pun în fața faptului împlinit, și anume că de azi încolo, casa dumneavoastră este casa mea. Vă prezint o hârtie și vă comunic că noi acolo ne-am înțeles cu cineva să facem nu-știu-ce. De aceea, tot ceea ce a fost cu “referendumul” eu consider a fi o mare ilegalitate.
Yulia Hrodksa (locuitoare a orașului Herson): Tot ce este legat de Federația Rusă e o mare minciună, toate promisiunile lor despre pace sunt minciuni. Citim la știri tot felul de declarații ale oficialilor ruși precum că Rusia nu va trage cu rachete în infrastructura civilă. Paradoxal, dar imediat după aceste declarații ei lansează rachete Iskander în blocurile de locuit, omoară adulți, copii, animale, iar cei care reușesc să supraviețuiască rămân fără case.
În timpul așa-zisului “referendum”, așa-zișii reprezentanți electorali erau însoțiți de militari ruși înarmați. Aceștia mergeau din ușă în ușă și îi obligau pe oameni să semneze. Apoi, chiar canalele rusești de Telegram au publicat video-uri cu asemenea militari. Consider că rezultatele unor astfel de “referendumuri” nu trebuie luate în seamă, mai ales când prețul votului ascunde frica și, posibil, viața omului. În zilele așa-zisului “referendum”, rușii și-au adus oamenii în centrul orașului, împărțindu-le ajutoare umanitare și publicând tot felul de filmulețe în care respectivii erau prezentați drept “poporul ucrainean”. Ocupanții și-au dorit să îi cumpere pe oameni cu 10.000 de ruble. Tot ei mergeau prin fabricile orășenești și împărțeau bani sub semnătură, iar după asta rușii cereau să se creeze noi înțelegeri și sindicate la locul de muncă, și asta doar sub condiția de a lucra pentru ei.
Oleksandra Ustinova (locuitoare a orașului Herson): Am fost martoră la cum s-a derulat referendumul în regiunea noastră. Militari ruși înarmați cu automate împreună cu anumiți colaboraționiști îi obligau pe oameni să voteze “corect”. O altă strategie a fost aplicată în cazul angajaților care lucrau și pe timp de ocupație și primeau salarii de la autoritățile ocupaționiste. Aceștia erau telefonați și li se spunea să vină să voteze dacă doresc să mai primească salariul.
Podul.ro: Aveți rude sau prieteni în zona ocupată a Hersonului / Zaporojiei ? Ce vă spun ei despre regimul de ocupație rusesc? Care este abordarea rușilor, de exemplu, față de limba ucraineană. Ce riscă ucrainenii care cutează să-și vorbească limba în public?
Asya Smotrova (locuitoare a orașului Herson): În părțile ocupate, oamenii nu trăiesc, ci supraviețuiesc. Știu că ei își doresc pur și simplu acasă, în Ucraina.
Viktor Liabutkin (locuitor al orașului Herson): În ocupație este exercitat un control permanent asupra oamenilor, este limitată drastic posibilitatea folosirii sau vorbirii în limba ucraineană. De asemenea, se desfășoară o propagandă mincinoasă agresivă, sunt limitate și încălcate drepturile omului, iar amenințările sunt la ordinea zilei.
Oleksandra Petrovsyka (locuitoare a orașului Zaporojie): Am mai mulți prieteni în teritoriile ocupate temporar, în principal în Melitopol, Kirilivka. Le e și frică să vorbească la telefon cu mine despre ceea ce li se întâmplă. Acolo e multă frică. Vă pot spune că pentru folosirea limbii ucrainene poți fi luat la bătaie lejer de către autorități. Ți se bagă pe gât valorile “ruskii mir”, nu ai libera alegere de a trăi acolo sau rămâne. Nimic nu depinde de tine. Dacă îți dorești să ieși din regiune, nu poți să ajungi pe teritoriul controlat de autoritățile constituțional-legale ucrainene. Bărbații sunt obligați să lupte împotriva patriei lor, Ucraina, fără dreptul de a refuza. Li se spune: fie mergi să lupți, fie te paște moartea. Nu sunt prea multe opțiuni.
Oleksandra Ustinova (locuitoare a orașului Herson): Am atât rude, cât și cunoscuți în teritoriile ocupate. Cu rudele, noi nu discutăm nimic care se referă la război, pentru că discuțiile sunt interceptate și asta le poate pune viața în pericol. Pentru Rusia, oamenii sunt niște “consumabile”.
Recent, rușii au lansat un atac asupra școlii din localitatea Behter, malul stâng al Hersonului. Există victime, inclusiv în rândul copiilor. În același timp, militarii ruși au umblat pe la casele oamenilor din Behter și îi amenințau că dacă nu-și vor da copiii la o școală rusă, aceștia îi vor lua forțat de acasă și îi vor duce departe, dându-i în adopție la familii rusești. Posibil au mai făcut asta și în alte localități, însă cele întâmplate în Behter au fost confirmate de rudele noastre de acolo. De asemenea, rușii iubesc să monteze tot felul de filmulețe propagandistice. Eu, în timpul ocupației, am fost martoră la astfel de scene.
Yulia Hrodksa (locuitoare a orașului Herson): Ocupația rusească înseamnă deficit de produse alimentare, medicamente, motorină și viața nu e bună pentru oameni.
Podul.ro: Dacă ați avea posibilitatea să le transmiteți un mesaj lui Trump și Putin, în cazul în care aceștia vor decide sau vor încerca să-i impună Ucrainei să facă așa-zise concesii în numele așa-zisei “păci”, ce le-ați spune ?
Asya Smotrova (locuitoare a orașului Herson): Îmi vin în minte doar înjurături. În afară de a le dori moartea, nu știu dacă le-aș dori altceva. N-au decât să se ocupe de țările lor, să le dezvolte și să își ajute cetățenii. Ucraina a fost și va fi!
Viktor Liabutkin (locuitor al orașului Herson): Într-un asemenea caz, aș avea un mesaj foarte scurt pentru ambii: Duceți-vă fix după crucișătorul “Moskva”, care s-a scufundat foarte frumos în Marea Neagră!