EXCLUSIV Document: Administrația Regională de Stat din Cernăuți enumeră 2 condiții pentru reluarea curselor aeriene civile spre și dinspre nordul Bucovinei


EXCLUSIV Document: Administrația Regională de Stat din Cernăuți enumeră 2 condiții pentru reluarea curselor aeriene civile spre și dinspre nordul Bucovinei

Într-un răspuns exclusiv pentru Podul.ro, urmare a unei solicitări de presă pe tema posibilității reluării, cel puțin parțiale, a curselor aeriene civile spre și dinspre nordul Bucovinei, Administrația Regional-Militară de Stat din Cernăuți a enumerat două condiții pentru ca acest lucru să devină posibil.

Conform autorităților din regiunea Cernăuți, ambele condiții au fost și sunt legate nemijlocit de războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina. Inițial, aerodromurile Aeroportului Internațional “Leonid Kadeniuk” din Cernăuți, pentru a deveni pe deplin operaționale, ar necesita câteva lucrări de reconstrucție, lucrări care ar fi trebuit să fie demarate și încheiate cu mult timp în urmă. Administrația Regională de Stat din Cernăuți anunțase chiar o licitație publică pentru reconstrucția aerodromurilor, însă din cauza agresiunii rusești totul a fost pus pe “stop”.

O altă condiție pentru reluarea zborurilor civile interne și internaționale spre și dinspre nordul Bucovinei este starea Legii Marțiale din Ucraina. Încheierea stării Legii Marțiale în Ucraina este condiționată de mersul războiului de agresiune al Rusiei, iar atingerea unei păci, chiar și provizorii sau nefezabile din punct de vedere al securității pentru viitor, va duce inevitabil la reluarea curselor aeriene civile în țară.  

Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul Administrației Regionale de Stat din Cernăuți:

“Pentru a aduce infrastructura Aeroportului Internațional Cernăuți în conformitate cu standardele naționale și internaționale ale industriei aviatice, ale cerințelor operatorilor de turism, Departamentul de infrastructură, construcție de capital și întreținerea drumurilor din cadrul Administrației Regionale de Stat din Cernăuți, în 2021, a elaborat documentația de proiectare și estimare pentru reconstrucția complexului de aerodromuri al întreprinderii municipale Aeroportul Internațional “Leonid Kadeniuk” din Cernăuți. De asemenea, a fost anunțată o licitație deschisă pentru reconstrucția complexului aerodromului, care nu a avut loc din cauza agresiunii Federației Ruse. Pentru a rezuma, am dori să vă informăm că subiectul relansării zborurilor civile în și dinspre regiunea Cernăuți sunt premature, cel puțin până la încheierea stării Legii Marțiale și punerea în aplicare a reconstrucției complexului de aerodromuri”. 

În septembrie 2024, Podul.ro anunța în exclusivitate, făcând trimitere la un răspuns obținut de la Ministerul Infrastructurii Ucrainei, cât și la surse apropiate acestei instituții guvernamentale de la Kyiv, despre faptul că Ucraina își va redeschide parțial spațiul aerian pentru zborurile civile (detalii AICI). 

Sursele Podul.ro precizau că ar fi vorba, într-o primă etapă, de deschiderea a 3 aeroporturi din vestul Ucrainei destinate spațiului aerian civil, toate fiind în apropierea mai multor state membre NATO, inclusiv România. Este vorba despre aeroportul din Ujhorod, din apropierea Ungariei și de lângă granița cu Slovacia, aeroportul din Lviv, de lângă Polonia, și aeroportul din Cernăuți, de lângă România (detalii AICI).

Ulterior, informațiile Podul.ro cu privire la relansarea parțială a zborurilor civile în Ucraina și redeschiderea primelor aeroporturi, în vestul Ucrainei, au fost confirmate de mai mulți oficiali ucraineni, inclusiv de către Administrația Prezidențială a Ucrainei. Consilierul prezidențial Viktor Mikita a declarat că Aeroportul din Ujhorod se află în “cea mai sigură zonă aeriană”, putând fi primul (sau, după cel din Lviv) pe lista aeroporturilor redeschise. Iar primarul orașului Lviv – Andrii Sadovîi – a anunțat că în 2025, în Ucraina vor fi repuse în funcțiune câteva aeroporturi civile, făcând aluzie la cele din vestul Ucrainei despre care Podul.ro a scris (detalii AICI).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.