Președintele american Donald Trump a declarat, joi, că are „mult respect” pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ajunul discuțiilor pe care cei doi le vor purta la Casa Albă, unde liderul de la Kiev este așteptat să sosească vineri.
Întrebat de BBC dacă regretă că l-a numit recent „dictator”, Trump a spus că nu îi vine să creadă că a afirmat asta. De asemenea, el a spus despre Zelenski că este „foarte curajos”.
Liderul de la Casa Albă s-a întâlnit joi cu premierul britanic, Sir Keir Starmer, cu care a discutat îndelung despre încheierea războiului dintre Ucraina și Rusia, anticipând o „întâlnire foarte bună” cu Zelenski pentru vineri și apreciind că eforturile de pace „avansează destul de rapid”.
Întâlnirile din această săptămână au loc după ce administrația Trump și-a șocat partenerii occidentali prin organizarea unor prime discuții la nivel înalt între SUA și Moscova de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu puțin peste trei ani. În plus, noul președinte american a părut să îl învinovățească pe Zelenski pentru pornirea războiului, reproșându-i și că ar fi tergiversat începerea negocierilor de pace.
„Ați fost în situația asta timp de trei ani”, s-a răstit Trump marțea trecută. „Ar fi trebuit să-l încheiați... N-ar fi trebuit să-l începeți niciodată. Ați fi putut încheia o înțelegere”.
Dar joia aceasta, vorbind după întâlnirea cu Keir Starmer (care a avut loc după întâlnirea cu președintele francez Emmanuel Macron față de care liderul american are o afecțiune vizibilă), Trump a declarat reporterilor că este deosebit de optimist în privința viitoarelor sale discuții cu Zelenski: „Cred că vom avea o întâlnire foarte bună mâine dimineață. Ne vom înțelege foarte bine”.
Întrebat de Chris Mason de la BBC dacă mai crede că Zelenski este un „dictator fără alegeri”, Trump a răspuns privind în gol: „Am spus eu asta? Nu pot să cred că am spus așa ceva”.
Paranteză. O altă veste surprinzătoare a venit, tot joi, de la Washington în contextul încercărilor vizibile ale noii administrații de a se apropia de Kremlin. Președintele american Donald Trump a decis să prelungească unele dintre sancțiunile împotriva Rusiei până la 6 martie 2026, conform unui decret care urmează să fie publicat în Registrul Federal al SUA la 28 februarie. Decretul, care este disponibil pe site-ul Registrului Federal al SUA, prelungește starea de urgență cu privire la situația din Ucraina, care a fost declarată pentru prima dată la 6 martie 2014 de președintele de atunci Barack Obama, ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia. Decretul prelungește, de asemenea, sancțiunile aferente impuse de Obama.
În ce privește vizita sa de vineri la Casa Albă, liderul ucrainean Volodimir Zelenski speră, printre altele, să obțină garanții de securitate pentru țara sa, esențiale pentru orice acord de pace care ar putea fi negociat.
Întrebat despre acestea joi, Trump a spus doar că este „deschis la multe lucruri”, dar că dorește ca Rusia și Ucraina să ajungă la un acord înainte de a decide ce măsuri ar putea fi luate pentru a-l pune în aplicare.
În cadrul vizitei de vineri, Zelenski ar urma să semneze acordul care oferă SUA acces la resursele mineralele rare ale Ucrainei.
Trump a sugerat că prezența concernelor miniere americane în Ucraina ar acționa ca un factor de descurajare împotriva viitoarelor atacuri rusești asupra Ucrainei.
„Nu cred că cineva își va permite să se joace dacă suntem acolo cu o mulțime de lucrători pentru acele pământuri rare și alte lucruri de care avem nevoie pentru țara noastră”, a mai spus Trump.
Premierul britanic Keir Starmer a declarat anterior că Regatul Unit este pregătit să trimită trupe în Ucraina după război, ca parte a unei forțe de menținere a păcii, dar numai dacă SUA, principalul membru al NATO, oferă un mecanism de protecție solid.
Întrebat dacă SUA ar ajuta forțele britanice de menținere a păcii dacă acestea ar fi atacate de Rusia, Trump a spus: „Britanicii au soldați incredibili, militari incredibili și pot avea grijă de ei înșiși. Dar dacă au nevoie de ajutor, eu voi fi întotdeauna alături de britanici, bine?”
Articolul 5 al NATO prevede că membrii NATO vor veni toți în apărarea unui aliat care este atacat.
Lăudând „angajamentul personal al lui Trump de a aduce pacea” în Ucraina, premierul britanic a declarat că Marea Britanie este „pregătită să pună oameni la sol și avioane în aer pentru a sprijini un acord”.
„Ne concentrăm acum pe o încheiere durabilă a războiului barbar din Ucraina”, a spus el, adăugând că acordul de pace nu trebuie să fie în niciun caz axat pe „recompensarea agresorului” sau să fie de natură „să încurajeze regimuri precum Iranul”.
Întrebat dacă Vladimir Putin este demn de încredere, premierul britanic a declarat că opiniile sale cu privire la președintele rus sunt bine cunoscute.
Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, care urma să se întâlnească cu secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, la Washington, întâlnire anulată din cauza unor „problemele de sincronizare”, a declarat pentru BBC News că Putin și Rusia „nu doresc să aibă pace”.
„Pentru ca orice acord de pace să funcționeze, este nevoie ca atât europenii, cât și ucrainenii să fie la masa discuțiilor”, a adăugat ea.
Făcând joi o escală în Republica Irlanda în drum spre SUA, Zelenski s-a întâlnit cu Taoiseach (prim-ministrul irlandez) Micheál Martin pe aeroportul Shannon.
„Am discutat etapele de încheiere a războiului cu garantarea păcii pentru Ucraina și întreaga Europă”, a declarat el ulterior.
În urma răsturnării președintelui pro-rus al Ucrainei în 2014, Moscova a anexat peninsula Crimeea din Marea Neagră și a sprijinit separatiștii pro-ruși în luptele sângeroase din estul Ucrainei.
Conflictul a degenerat în război total atunci când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022.
Se estimează că sute de mii de oameni, majoritatea soldați, au fost uciși sau răniți, iar milioane de civili ucraineni au ajuns refugiați.
Pe lângă Crimeea, Rusia ocupă în prezent părți din alte patru regiuni - Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson.
Kremlinul a avertizat joi că Rusia nu va face nicio concesie teritorială Ucrainei ca parte a unui acord de pace.
„Toate teritoriile sunt ale Federației Ruse... sunt o parte integrantă a țării noastre, Rusia”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Acesta este un fapt absolut incontestabil și un fapt nenegociabil”.
Separat, oficiali ruși și americani s-au întâlnit la Istanbul pentru discuții privind refacerea relațiilor diplomatice.
Cele două superputeri nucleare și-au expulzat reciproc personalul ambasadelor atunci când predecesorul lui Trump, Joe Biden, era la Casa Albă.
VIDEO de la întâlnirea Starmer-Trump de la Casa Albă: