„Războiul tarifelor” lovește puternic Rusia, deși Donald Trump a evitat s-o includă pe lista țărilor vizate de noi taxe vamale. Companiile rusești au pierdut 23,7 miliarde de dolari în doar două zile. Bancher de la Moscova: „O criză majoră se derulează sub ochii noștri”


„Războiul tarifelor” lovește puternic Rusia, deși Donald Trump a evitat s-o includă pe lista țărilor vizate de noi taxe vamale. Companiile rusești au pierdut 23,7 miliarde de dolari în doar două zile. Bancher de la Moscova: „O criză majoră se derulează sub ochii noștri”

Bursa de la Moscova a scăzut cu 8,5% la sfârșitul ședinței de tranzacționare de vineri, cu o capitalizare de piață de 23,7 miliarde de dolari evaporată pur și simplu în doar două zile, scrie The Moscow Times. 

(Asta în condițiile în care, tocmai pentru că dorește o îmbunătățire a relațiilor SUA cu Moscova, Rusia și Belarus nu au fost incluse pe lista celor 185 de state cărora Donald Trump le-a impus noi taxe vamale. O analiză privind scutirea Rusiei și Belarusului de noile taxe vamale puteți citi pe siteul Deutsche Welle, mai mulți analiști opinând că președintele SUA a dorit să transmită un semnal politic. Interesant e că până și economiștii de top ai Rusiei critică dur noua politică protecționistă a SUA, arătând că pare lipsită de logică economică.)

Piața bursieră din Rusia a suferit cea mai proastă săptămână din ultimii peste doi ani, ca răspuns la tarifele globale radicale ale președintelui american Donald Trump și la scăderea prețului global al petrolului. 

Capitalizarea de piață a companiilor listate la Bursa din Moscova (MOEX) a scăzut cu 2 trilioane de ruble (23,7 miliarde de dolari) în doar două zile, de la 55,04 trilioane de ruble (651,8 miliarde de dolari) la închiderea de miercuri la 53,02 trilioane (627,9 miliarde de dolari) la sfârșitul ședinței de vineri, potrivit datelor bursei. 

Indicele MOEX Russia, care urmărește 43 dintre cele mai mari companii ruse tranzacționate public, a pierdut 8,05% pe parcursul săptămânii - cea mai slabă performanță de la sfârșitul lunii septembrie 2022, când piețele au fost zguduite de anunțul Kremlinului privind o mobilizare în masă pentru războiul din Ucraina. 

La sfârșitul ședinței de tranzacționare de vineri, acțiunile unora dintre cele mai mari companii din țară se prăbușiseră: Sberbank a scăzut cu 5,2%, Gazprom cu 4,9%, VTB cu 6%, Rosneft cu 3,9% și Lukoil cu 4,6%. Mechel, gigantul oțelului și cărbunelui, a scăzut cu peste 7%, în timp ce compania aeriană emblematică Aeroflot a scăzut cu 4,8%, iar producătorul de gaze Novatek a scăzut cu 5,4%. 

„O criză masivă se desfășoară sub ochii noștri”, a declarat Evgheni Kogan, bancher de investiții și profesor la Școala Superioară de Economie din Moscova. 

Analiștii de la J.P. Morgan au mărit șansele unei recesiuni globale la 60% în urma noilor taxe vamale anunțate de Trump (față de 40% cât fusese evaluarea anterioară. „Politicile perturbatoare ale SUA au fost recunoscute ca fiind cel mai mare risc pentru perspectivele globale pe tot parcursul anului”, a precizat cea mai mare bancă americană într-o notă de joi, adăugând că politica comercială a SUA a devenit mai puțin prietenoasă cu afacerile decât se anticipa. „Efectul ... este probabil să fie amplificat prin represalii (tarifare), o scădere a sentimentului de afaceri din SUA și perturbări ale lanțului de aprovizionare”).

Tarifele au determinat scăderea prețurilor la materiile prime, țițeiul Brent scăzând cu 12% în ultimele două zile și atingând pentru scurt timp 64,06 dolari pe baril - cel mai scăzut nivel din aprilie 2021. Contractele futures la cupru au scăzut, de asemenea, cu 11% în aceeași perioadă. 

În SUA, indicele S&P 500 a scăzut cu peste 10% între zilele de miercuri și vineri. Bursele europene au închis în scădere cu 4-5% vineri, după ce China a ripostat la tarifele lui Trump cu un tarif de 34% pentru toate produsele americane. 

Consecințele unui război comercial global - inclusiv scăderea prețurilor la energie, creșterea costurilor de import și reluarea presiunilor inflaționiste - ar avea un impact acut asupra Rusiei, o țară puternic dependentă de exporturile de mărfuri, a declarat Yelena Kozhukhova, analist la Veles Capital din Moscova. 

MOEX a pierdut 17% din valoarea sa de la jumătatea lunii februarie, iar acțiunile marilor companii au scăzut cu procente de două cifre: Gazprom cu 30%, Norilsk Nickel cu 25% și Rosneft cu 28%. 

Țițeiul rusesc Ural, principalul amestec de export al țării, se tranzacționează acum sub 60 de dolari pe baril. Aceste prețuri semnalează probleme cu bugetul de stat și o probabilă devalorizare a rublei în următoarele luni, a mai declarat Evgheni Kogan. 

„Progresele în negocierile de pace ar putea salva situația, dar asta rămâne de văzut”, a spus el. 

O vizită a lui Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe, la Washington joi nu a părut să determine un avans în discuțiile privind încetarea războiului din Ucraina. 

„Președintele Trump nu va cădea în capcana unor negocieri interminabile”, a declarat vineri secretarul de stat american Marco Rubio.  

„Vom ști destul de curând - probabil în câteva săptămâni sau luni - dacă Rusia este serioasă în privința păcii sau nu”, a mai spus Rubio. 

Cu toate acestea, oficialii NATO nu au reușit să identifice niciun semn că Moscova s-ar pregăti să facă un compromis. Dimpotrivă, există evaluări ale unor servicii secrete europene care indică exact contrariul, că Rusia ar pregăti, în realitate, extinderea războiului și chiar un atac împotriva unui stat NATO pentru a testa Articolul 5. PODUL a detaliat informația AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.