induce pe mulți oameni de bine, democrați, adică iubitori de libertate, în eroare. Faptul că asistăm, siderați, la spectacolul unora care urlă cu guri ancestrale, știrbe, după țara "lor", că trag ferm de coada lupului dacic sau că poartă cușme și alte accesorii - toate astea sunt exclusiv de decor.
În spate, așa zicând, sunt fanaticii smart, cunoscători de IT, ca să nu mai vorbesc de falanga influencerilor plătiți cu ora sau per postare. Aceștia, la un loc, creează, întrețin și ațâță norul toxic, fumigena sentimentelor amestecate și a convingerilor deviate beton. Cu aceștia, în fapt, ar trebui să înceapă orice investigație serioasă a statului.
Mai ales că rețeta este, prin forța tehnicii comune, aplicată și în alte țări. Cazul cel mai recent: Germania. Acolo însă, pe baza unui electorat educat, nu isterizat de Alexandreasca și alte figuri pseudo-jurnalistice, lumea a votat apăsat, determinat, în răspăr cu propaganda, pentru soluția justă.
Desigur, la final de zi, nemții au o evidență: reunificarea dintre Est și Vest nu a reușit sau, mai bine zis, întârzie. Bine, voturile din Vest pentru AfD s-au amestecat cu neonazismele "clasice", cu cei aburiți de nostalgii criminale, genocidare și care, la o bere, văd Germania über alles. De unde și simpatia reciprocă față de Trump care vede America above all.
Mediu zis civic, bisericesc, academic, de stat sau politic - indiferent de predicat, digitalul ne joacă feste sinistre. De la plagiat la manipulare, totul este posibil. În rău și în mai rău continuu mai mare, mai amenințător. Am tot spus, alături de minți cu adevărat luminate, că marele pariu al tehnicii rezidă în neutralitatea ideologică a acesteia. Dacă nu, un Musk ajunge titularul de facto a unei conduceri câștigate de jure de altcineva transformat în metavers, în iluzie, în halucinație, pentru a folosi termenul tehnic al AI.
Doxa!