SUA ar trebui să ofere Ucrainei o garanție de securitate alternativă puternică, cum ar fi armele nucleare, dacă nu este pregătită să ne accepte în NATO, a arătat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu recent cu jurnalistul britanic Piers Morgan.
„Ce fel de pachet de sprijin, ce fel de rachete? Ne vor da arme nucleare? Atunci lăsați-i să ne dea arme nucleare”, a spus președintele când a vorbit despre posibile garanții în locul unei intrări rapide în NATO. VIDEO la finalul textului.
Zelenski a admis că există posibilitatea ca aderarea Ucrainei la NATO să fie amânat cu „cu ani sau decenii”, ceea ce ridică, logic, întrebarea cum se va apăra.
Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022, dar nu a primit încă o invitație oficială. În ciuda unei declarații ferme a aliaților de anul trecut potrivit căreia aderarea Kievului la NATO este un proces „ireversibil”, țări precum SUA, Germania, Ungaria și Slovacia continuă să se opună admiterii Ucrainei în Alianță.
Zelenski a arătat că, indiferent ce tip de arme va furniza Occidentul pentru a descuraja Rusia, capacitatea acestora în fața armelor nucleare rusești este zero.
„Haideți să facem așa: returnați-ne armele nucleare; dați-ne sisteme de rachete; ajutați-ne să finanțăm o armată de un milion de oameni; sau desfășurați contingentele voastre în teritoriile noastre unde dorim stabilitate, astfel încât oamenii să se simtă în siguranță”, a spus Zelenski, prezentând alternative ipotetice.
Președintele ucrainean a evidențiat, de asemenea, și contradicțiile folosite de Rusia pentru a justifica invazia.
„Putin susține că a invadat pentru că îi era teamă că vom deveni membri NATO. Ei bine, noi nu suntem membri NATO. Plecați din țara noastră, așadar”, a spus el, invocând totodată exemplul Suediei și Finlandei care au devenit membre NATO la scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina.
„Slavă Domnului că nu este război în Suedia sau Finlanda. Dar, din nou, vedem că motivul invaziei nu are legătură cu NATO. Este chiar viceversa: mai multe țări au aderat la NATO pentru că Rusia a început acest război. Iar Finlanda s-a temut pentru că are o graniță uriașă cu Rusia”, a mai spus Zelenski.
Publicația The Kiyv Independent scrie că Zelenski a criticat recent decizia Ucrainei din anii 1990 de a renunța la armele sale nucleare fără a primi în schimb garanții solide de securitate.
În temeiul Memorandumului de la Budapesta din 1994, Ucraina a renunțat la arsenalul nuclear din perioada sovietică staționat pe teritoriul său și a aderat la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP).
În schimb, SUA, Regatul Unit și Rusia au oferit garanții de securitate. Douăzeci de ani mai târziu, Rusia a ocupat Crimeea și părți din estul Ucrainei. Treizeci de ani mai târziu, Rusia a început un război la scară largă împotriva Ucrainei.
Invazia a reaprins discuțiile cu privire la posibilitatea ca Ucraina să dezvolte arme nucleare ca măsură de descurajare, deși Kievul susține că apartenența la NATO rămâne cea mai bună garanție de securitate posibilă și a declarat că nu are planuri concrete pentru construirea unui nou arsenal nuclear.
În timp ce președintele american Donald Trump face presiuni pentru negocieri în vederea încheierii războiului în acest an, Rusia a subliniat că interzicerea completă a aderării Ucrainei la NATO este una dintre principalele sale cerințe.