„Câteva zeci” de soldați ucraineni au dezertat chiar în timpul pregătirii lor în Franța, potrivit oficialilor militari francezi, care subliniază că numărul dezertorilor a fost totuși „foarte marginal” în raport cu numărul total al sodaților instruiți.
Precizările francezilor vin în contextul scandalului legat de unitatatea Brigada Mecanizată 155 ”Ana de Kiev”, numită astfel după o prințesă născută la Kiev care s-a căsătorit cu regele francez Henri I în secolul al XI-lea.
Armata franceză a instruit aproximativ 2 300 de soldați din această brigadă pe teritoriul său, însoțiți de 300 de supraveghetori ucraineni.
Potrivit unui oficialul al Statului Major francez, soldații ucraineni care au fost instruiți în Franța au fost supuși unui regim disciplinar „impus de comandamentul ucrainean”.
„Noi nu incriminăm dezertarea în Franța”, a declarat oficialul. „Ei se aflau în cazărmi franceze, aveau dreptul să plece”.
După instruirea în Franța, Brigada mecanizată „Ana de Kiev” a fost divizată în unități mai mici menite să întărească alte brigăzi aflate în dificultate pe front.
O anchetă realizată de un jurnalist ucrainean a denunțat ceea ce el a numit „haos organizatoric total” care ar fi determinat cel puțin 1 700 de soldați să își abandoneze unitățile înainte să apuce să tragă vreun foc spre inamic.
Investigația publicată de Censor.net arăta și faptul că numărul soldaților care au „dezertat” pe când brigada se pregătea în Franța ar fi de aproximativ 50.
Generalul Mihailo Drapatîi, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, a recunoscut, luni, că este vorba despre o „provocare semnificativă”, arătând că predat un raport în acest sens președintelui Volodimir Zelenski.
„Desigur, aceasta este o lecție negativă, o experiență negativă, dar ar trebui să fie convertită într-un soi de acțiune cu scop preventiv”, a declarat Drapatîi, adăugând că dezertarea a fost adesea determinată de frică și de lipsa experienței de luptă.
„Există multe manifestări ale părăsirii fără autorizație a unităților militare, dar există și motive pentru asta”, a mai spus el. „Există teama personalului și, uneori, lipsa de experiență practică în operațiunile de luptă”.
Biroul de Stat de Investigații al Ucrainei a lansat la începutul acestui an o anchetă privind suspiciuni de dezertare și abuz de autoritate în cadrul Brigăzii Mecanizate 155 „Anna din Kiev”, instruită în Franța.
Într-o declarație separată, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a anunțat, joia trecută, că Kievul va efectua o revizuire cuprinzătoare a comandamentului Forțelor Terestre.
„Victoria necesită o analiză profundă a experienței și o înțelegere onestă a greșelilor”, a declarat Umerov.
Revizuirea urmărește să evalueze structurile de management, procesele și conformitatea cu legislația pentru a sprijini reformele și a spori eficacitatea pe câmpul de luptă.
Anterior, comandantul forțelor terestre, generalul Mihailo Drapatîi, a declarat, de asemenea, că vor fi introduse „reforme fundamentale” pentru a consolida domeniul .
La 29 noiembrie, o nouă lege a intrat în vigoare în Ucraina, permițând militarilor care și-au părăsit unitățile fără autorizație să își reia serviciul militar fără a face obiectul unor acuzații penale.
Legea se aplică numai pentru primele absențe neautorizate și oferă amnistie militarilor care se întorc înainte de 1 ianuarie 2025.
Serviciul ucrainean de aplicare a legii militare a declarat la 3 decembrie, la câteva zile după intrarea în vigoare a noii legi privind amnistia AWOL (în engleză - absent without leave/absenți fără permisie, n.red.) , că aproximativ 1 000 de soldați s-au întors în fiecare zi.
Noua lege îi obliga pe comandanții unităților să prelungească contractul sau să reintegreze militarii care se întorc în termen de 72 de ore. Cei care s-au întors au indemnizațiile bănești, proviziile, beneficiile legate de echipament și garanțiile sociale complet restabilite. Aceștia puteau reveni în orice unitate, cu excepția celei pe care o părăsiseră.
Statisticile oficiale au arătat o creștere de trei ori a cazurilor de absențe neautorizate în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În total, numărul soldaților care și-au părăsit unitățile fără autorizație a fost estimat la zeci de mii.
Noua lege și anchetele de presă privind Brigada Mecanizată 155 „Anna din Kiev” au apărut pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la mobilizare și la reformele conducerii militare ucrainene, în timp ce Kievul se confruntă cu intensificarea presiunii Rusiei pe frontul din est.
În octombrie a fost dezvăluit faptul că parlamentarii americani ar fi făcut presiuni asupra Kievului pentru a reduce și mai mult vârsta de recrutare de la 25 la 18 ani.
Până în aprilie 2024, bărbații ucraineni erau eligibili pentru recrutare doar dacă aveau vârsta de 27 de ani. Ulterior, vârsta de recrutare a Ucrainei a fost redusă la 25 de ani atunci când Kievul a actualizat mai multe legi privind mobilizarea pentru a crește numărul de trupe disponibile.
Zelenski a refuzat să cedeze în privința unor noi modificări ale vârstei de recrutare și, în schimb, a continuat să facă presiuni pentru acordarea unui ajutor militar american mai mare.
El a declarat că aliații occidentali au furnizat suficient ajutor pentru a echipa complet doar 2,5 din cele 10 brigăzi ucrainene pentru care Ucraina a solicitat sprijin.
Associated Press a raportat la sfârșitul lunii noiembrie că administrația Biden continua să facă presiuni pentru reducerea vârstei de recrutare în Ucraina.
AP a citat un înalt funcționar anonim al administrației Biden care a declarat: „Calculul pur al situației actuale a Ucrainei arată că are nevoie de mai multe trupe în luptă”.
Context mai larg pentru scandalul dezertărilor din „Brigada mecanizată 155 Anne de Kiev”.
Brigada 155 ar fi trebuit să fie un proiect emblematic pentru brigăzile ucrainene instruite și înarmate cu sprijinul partenerilor străini. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat în iunie că Franța va furniza instruire și materiale militare ca parte a acestei inițiative.
În ciuda faptului că Parisul și-a respectat angajamentele privind instruirea și furnizarea de arme, o anchetă condusă de Iuri Butusov, redactor-șef al publicației media ucrainene Censor.net, a indicat probleme în crearea și gestionarea brigăzii, care ar fi condus la 1 700 de cazuri de soldați care au dezertat din unitate înainte de a trage un foc de armă. Dezertările s-ar fi produs între martie și noiembrie 2024.
Investigația de presă realizată de Butusov susținea – fără dovezi elocvente - că soldații unității, desfășurată în prezent în apropiere de Pokrovsk, au suferit pierderi și au dezertat în număr mare din cauza comandamentului și organizării deficitare din partea Ucrainei.
Unitatea are aproximativ 5.800 de soldați, dintre care mai puțin de 2.000 au urmat o sesiune de formare în Franța. Este înarmată cu vehicule blindate franceze AMX10, obuziere Caesar și tancuri germane Leopard 2A4, printre alte arme.
Investigația Censor.net mai arăta că Brigada Mecanizată 155 nu a primit drone sau echipamente de război electronic de la comandamentul ucrainean. Acest lucru, în plus față de organizarea deficitară și instruirea insuficientă, ar fi contribuit la pierderile suferite de unitate, odată ce aceasta a fost desfășurată în luptă, în luna noiembrie.
Duminică, șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a anunțat că a dat ordin pentru consolidarea Brigăzii Mecanizate 155 „și înarmarea ei cu drone de luptă”.
„Am acordat o atenție deosebită consolidării capacităților unității de sisteme fără pilot (drone, n.r.) a Brigăzii Mecanizate 155, precum și aspectelor problematice care trebuie rezolvate”, a afirmat generalul Sîrskîi.
Întrebat despre ancheta de presă a lui Butusov, Drapatîi a spus: „Nu o contest”, adăugând „o serie din faptele descrise au avut loc”, deși „poate nu la scara și amploarea la care au fost prezentate”.
Instruirea ucrainenilor în Franța: