Abia cu 2-3 zile înainte de primul tur de scrutin al prezidențialelor, Autoritatea Electorală Permanentă, controlată de PSD prin controversatul Toni Greblă, a „sesizat” că pro rusul Călin Georgescu desfășoară o campanie electorală agresivă fără respectarea legii. Mai exact niciunul din materialele sale de promovare nu conținea, așa cum prevede legea, codul de mandatar financiar (CMF – care apare la absolut toți candidații, cu acces sau nu la fonduri publice).
AEP a anunțat atunci că a sesizat Parchetul și Poliția în legătură cu asta, solicitându-i pro rusului să îndepărteze toate materialele de promovare din on-line. Georgescu a răspuns că el nu a alocat campaniei sale niciun leu, deși au existat zeci de influenceri pe Tik Tok care au afirmat ulterior că au fost plătiți pentru a crea content în care să-l promoveze pe candidatul putinist. De asemenea, candidatul nu a îndepărtat niciunul dintre materiale de promovare, iar AEP a lăsat-o așa și pentru că la acel moment lui Marcel Ciolacu îi convenea să aibă în turul doi drept contracandidat o marionetă suveranistă.
Întârzierea cu care AEP a acționat în cazul pro rusului ar putea avea o explicație-surpriză: familia lui Toni Greblă nu doar este în relații apropiate cu unii dintre cei mai importanți susținători ai lui Călin Georgescu, respectiv familia Lupu din R.Moldova care îl găzduiește pe candidat zilele acestea în casa sa de Izvorani (PODUL a scris AICI), ci îi face efectiv campanie de promovare în rețelele de socializare. Soția șefului AEP, Mihaela Greblă, de profesie avocat, distribuie numeroase postări contra Elenei Lasconi și altele pro CG.
Toni Greblă a răspuns că habar nu are despre activitatea din on-line a partenerei de viață.
Adevărul care a publicat, joi, imagini cu Toni Greblă alături de Constantin Lupu arată că acestea au fost surprinse în urmă cu un an chiar în curtea vilelor de la Izvorani unde este cazat în prezent Georgescu. Era vorba despre o petrecere ocazionată de tăierea porcului, iar la chermeză a participat și liderul AUR, George Simion. VEZI foto jos (sursa: Adevărul)
Greblă a afirmat ulterior că pozele ar fi de acum doi ani și că nu l-ar fi întâlnit niciodată pe Georgescu, iar ulterior nu l-ar fi revăzut nici pe Lupu.
Călin Georgescu a făcut declarații de presă în seara turului 1 al alegerilor prezidențiale și a doua zi în fața unei vile din Izvorani, care aparține familiei unui consilier de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, vechi susținător al partidelor extremiste, cu legături între pro-rușii de la Chișinău, Constantin Lupu. Snoop.ro a scris aici despre legăturile familiei LUPU cu pro rușii din R.Moldova.
Lupu are și un canal de Youtube unde realizează podcasturi în care aberează tot felul de conspirații (într-unul se întreabă cum de mai este nisip în Sahara din moment ce în ultima vreme au tot fost ploi cu praf saharian). Printre invitații săi s-a numărat, de mai multe ori, Călin Georgescu, dar și foști şefi din SIE, precum foști subalterni ai lui Mihai Caraman, decorat de KGB după ce a extras date NATO în perioada Războiului Rece, sau Silviu Predoiu, și el candidat la alegerile prezidențiale, însă intrat într-un con de umbra cu puțin timp înainte de turul 1 al alegerilor.
Reamintim, de asemenea, că, în perioada în care era judecător la CCR, Toni Greblă (aflat în partidul roșu – FSN – încă de la înfiițarea acestuia în 1990) a fost vizat de o investigație a DNA privind sprijinul acordat unui apropiat într-o afacere ilegală cu Rusia (aflată sub sancțiuni UE). Greblă era suspectat de mai mule fapte grave de corupție.
Comunicatul DNA de la acea vreme poate fi citit AICI.
Ulterior, în 2019, Greblă a fost achitat de ÎCCJ definitiv, deși era acuzat de cel puțin patru fapte de corupție, iar unul dintre judecătorii completului de cinci de la ÎCCJ a făcut opinie separată, cerând condamnarea lui Greblă la doi ani de închisoare pentru trafic de influență.
Procurorii DNA l-au acuzat pe Toni Greblă că, în perioada 2010-2015, pe când era senator PSD și apoi judecător la Curtea Constituțională, i-ar fi cerut omului de afaceri Ion Bîrcină folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism BMW Seria 5, în valoare de peste 56.000 de euro.
Toni Greblă mai era acuzat că ar fi primit folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei, suma de 1.200 de lei, materiale electorale pentru campania din alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei.
În schimb, Greblă i-ar fi promis lui Bîrcină că va interveni la unii funcţionari publici din cadrul firmelor de stat, ministerelor și altor autorități, pentru a urgenta și a facilita obținerea de contracte cu statul pentru firmele lui Bîrcină (energie, transport de fier vechi).
DNA a mai acuzat că Greblă ar fi primit de la omul de afaceri foloase electorale necuvenite de 100.000 de euro în campaniile electorale.
De la un alt om de afaceri, Greblă a fost acuzat că a primit foloase necuvenite, inclusiv contravaloarea a 80 de struți și reconstruirea unei ferme, pentru a-i facilita acestuia contracte cu statul.
În septembrie 2018, PSD l-a numit pe Toni Greblă numit secretar general al Guvernului Dăncilă, în ciuda faptului că acesta era urmărit penal.
În luna mai 2022, a fost numit în funcția de Prefect al Bucureștiului de către Guvernul Nicolae Ciucă, funcție din care a intrat de mai multe ori în coliziune cu primarul Nicușor Dan, Greblă intenționând la un moment dat un demers în instanță în favoarea rechinilor imobiliari
În 2023 el a fost ales președinte al Autorității Electorale Permanente.
Recent, tot Nicușor Dan arata că Autoritatea Electorală Permanentă, condusă de Greblă, este complet depășită (de fapt, în cârdășie cu PSD, da și cu forțele care îl împing pe Georgescu la Cotroceni): ”avem un candidat care şi-a făcut campanie de milioane pe TikTok şi nu l-a văzut”.
Nicușor Dan: „Neîncrederea în clasa politică este dintotdeauna. S-au acumulat nişte lucruri (...) De trei ani avem la putere principalele două partide (...) iar această energie împotriva administraţiei centrale nu s-a canalizat înspre partidul din opoziţie. A fost reuşita de a schimba calendarul electoral de mai multe ori. S-a acumulat o tensiune în societate prin faptul că, cumva, acest calendar electoral în momentul în care se schimbă nu se uită la aşteptările oamenilor, ci se fac acolo nişte jocuri”
”Vedem nişte instituţii care nu funcţionează. Vedem pe domnul Greblă (Toni Greblă – preşedintele Autorităţii Electorale Permanente – n.r) şi vedem că e depăşit. L-am văzut de mult depăşit, de când era prefectul Bucureştiului (...) modul în care a organizat alegerile astea. Păi, avem un candidat care şi-a făcut campanie de milioane pe Tiktok şi nu l-a văzut şi era autoritatea care trebuia să vadă. Şi oamenii văd lucrul ăsta”.
Georgescu în podcastul lui Constantin Lupu: