G4Media transmite că, potrivit adeverinței eliberate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR, a dat o declarație la Securitate, în 1988, în dosarul de urmărire al unui coleg profesor de la Școala Generală Niculițel (Tulcea). Declarația a fost semnată de Antonescu cu numele său real. După apariția informațiilor pe G4media, Crin Antonescu a susținut o conferință de presă pe parcursul căreia a oferit o serie de clarificări pe care le redăm la finalul articolului.
În documentul emis, CNSAS susține că lui Antonescu nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securității, poliția politică a regimului comunist. Adeverința poate fi consultată AICI în format pdf.
De remarcat o premieră: CNSAS a restricționat accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței, arătând că doar Crin Antonescu o poate consulta, mai scrie G4media.ro.
„Nota de constatare pe care s-a întemeiat adeverința poate fi consultată de titularul adeverinței la sediul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Prezenta poate fi contestată la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București, de către orice persoană interesată, în termen de 48 de ore de la data publicării pe pagina de internet a CNSAS”, scrie în adeverința eliberată de CNSAS.
Spre comparație, notele de constatare ale celorlalți candidați verificați de CNSAS pot fi consultate de publicul larg la sediul CNSAS.
Încă o noutate: în adeverința eliberată lui Crin Antonescu, CNSAS nu transcrie nimic din declarația dată de acesta la Securitate în dosarul colegului său profesor.
Acest lucru înseamnă că publicul nu poate vedea ce declarație a dat Crin Antonescu la Securitatea comunistă despre colegul său profesor. Mai multe detalii AICI
Update. În jurul orelor 18:00, Crin Antonescu a susținut o conferință de presă în care a precizat că nu a fost niciodată, „sub nicio formă”, colaborator al Securității, cerând CNSAS să facă publică declarația pe care a făcut-o, înainte de 1989, despre un bun prieten care a încercat să fugă din țară. „A fost singura mea întâlnire cu Securitatea”, a mai spus Antonescu
„Nu sunt în posesia declarației. O să mă duc la CNSAS să fac o copie și o să o pun publicului la dispoziție”, a continuat Antonescu.
„Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securității, cu atât mai puțin nu am făcut poliție politică. Nu am avut nicio relație cu Securitatea, alta decât în calitatea de urmărit. În 1987, un prieten al meu foarte bun, mă aflam la Tulcea în acel moment, a plecat într-o excursie în Bulgaria și de acolo a încercat să plece în Austria, nereușind acest lucru și fiind capturat de organele de ordine din Bulgaria, respectiv adus ulterior în România. La plecare, el a lăsat câteva obiecte personale pentru trei sau patru prieteni apropiați. Toți cei trei, pentru că lăsase cu nume obiectele respective, am fost chemați în calitate de urmăriți să dăm declarații la Securitate. M-am prezentat și eu. Nu era facultativ. Am dat o declarație în care nu am oferit nicio informația specială, decât aceea că sunt prieten cu persoana respectivă, că știam că pleacă în Bulgaria, că nu știam ce intenții are, ceea ce era adevărat, și atât. Foarte interesant este că persoana respectivă, în anul următor, în 1988, a avut o nouă tentativă, de data aceasta reușită, de a părăsi țara. Eu am fost singura persoană care a știut de intenția lui. El a avut încredere în mine încât mi-a lăsat misiunea să-i anunț părinții, ceea ce am și făcut. Omul a ajuns în Iugoslavia, a stat în lagăr o vreme, după aceea a ajuns în Canada, unde trăiește și astăzi. Eu nu numai că nu am oferit nicio informație Securității, dar mi-am asumat și acest risc de a-i anunța părinții că el a plecat din țară și nu se mai întoarce. Cer ca această declarație să fie făcută publică! Nu am absolut nimic de ascuns, am fost o victimă a Securității, nu un colaborator”, a mai afirmat candidatul USL.