Volodimir Zelenski dezvăluie implicarea Coreei de Nord cu trupe armate în războiul Moscovei de pe teritoriul Ucrainei / Liderul de la Kiev atrage atenția asupra posibilității extinderii agresiunii rusești


Volodimir Zelenski dezvăluie implicarea Coreei de Nord cu trupe armate în războiul Moscovei de pe teritoriul Ucrainei / Liderul de la Kiev atrage atenția asupra posibilității extinderii agresiunii rusești

În discursul său nocturn de duminică, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a atras atenția partenerilor internaționali ai Kievului asupra unor rapoarte militare care arată că este posibil ca trupe armate regulate din Coreea de Nord să lupte deja pe frontul din Ucraina de partea Rusiei.

Consolidarea alianței Rusiei cu Coreea de Nord necesită un răspuns puternic din partea Ucrainei și a partenerilor săi internaționali, a precizat Zelenski în discursul din 13 octombrie.

„Vedem o apropiere tot mai mare între Rusia și regimuri precum Coreea de Nord. Nu mai este vorba doar despre transferul de arme. De fapt, este vorba despre transferul de oameni din Coreea de Nord către forțele militare de ocupație”, a mai spus Zelenski.

În lumina acestei escaladări, trupele ucrainene din prima linie au nevoie de „mai mult sprijin”, a arătat Zelenski, subliniind că sprijinul pentru Kiev trebuie să se extindă dincolo de livrările de arme.

„Este vorba despre creșterea presiunii asupra agresorului, presiune care trebuie să fie mai puternică decât rezistența rusească. De asemenea, este vorba despre prevenirea unui război de mai mare amploare”, a mai spus el.

Moscova și Pyongyang au aprofundat cooperarea militară, în timp ce Rusia caută arme și mai mult suport din partea unor regimuri totalitare în războiul declanșat împotriva Ucrainei. Coreea de Nord a aprovizionat Rusia cu rachete balistice și cantități mari de proiectile de artilerie.

Până acum, cele două țări au semnat un pact de apărare reciprocă în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Pyongyang la începutul acestui an.

La începutul lunii octombrie, ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-Hyun, a declarat în fața parlamentarilor că Coreea de Nord intenționează să trimită trupe în Ucraina pentru a lupta alături de Rusia. La 10 octombrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins aceste aprecieri ca fiind „știri false”.

Zelenski a mai declarat, la 13 octombrie, că Ucraina va purta discuții suplimentare cu partenerii occidentali în zilele următoare cu privire la „Planul de Victorie” al Ucrainei (cunoscut la nivel internațional mai ales drept „planul de pace”).

„Echipele statului nostru şi echipele liderilor noştri parteneri, cărora le-a fost deja prezentat Planul Victoriei continuă să lucreze la detalii - avem nevoie de paşi comuni, iar aceştia trebuie să fie paşi puternici. Există unele aspecte suplimentare care trebuie convenite cu partenerii noştri”, a adăugat liderul de la Kiev. 

„Echipele vor lucra. Vom lucra, de asemenea, cu liderii. Sperăm că luarea deciziilor nu va fi întârziată”, a mai spus Zelenski. 

„Soldaţii şi poporul nostru ucrainean au dovedit că Ucraina este capabilă să realizeze chiar şi ceea ce unii credeau că este imposibil. Am schimbat în mod repetat în bine cursul acestui război. Ucrainenii ştiu cum să lupte şi cum să câştige viitorul pentru ţara lor, pentru poporul lor, pentru noi toţi. Trebuie să o facem acum. Sunt mândru de poporul nostru. Iar poporul nostru merită asistenţă suficientă şi o pace justă”, a pledat preşedintele Ucrainei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.