Alegerile din SUA. Soluția necesară și insuficientă (II)


Alegerile din SUA. Soluția necesară și insuficientă (II)

Donald Trump este soluția necesară pentru ca Statele Unite ale Americii să se regăsească pe sine. El este, însă, doar soluția rămasă în cursă, unica operațională dintre toate celelalte posibile soluții republicane, dintre care, cel puțin în ceea ce mă privește, varianta Nikki Halley ar fi fost cu mult mai adecvată. Nu voi insista aici. Am mai argumentat de-a lungul timpului acest lucru.  

Prima parte: Alegerile din SUA. Soluția necesară și insuficientă (I)

În lipsă de altceva din perspectivă republicană, așadar, Marele Blond reprezintă buldozerul politic capabil să demanteleze hățișul marxist de-a dreptul diabolic croșetat peste America de frăția stângistă "corectă politic", reprezentată de Partidul Democrat, care schilodește de ani de zile moral, cutumiar, economic, identitar, aspirațional, familial, legal, educațional, democratic, cultural și finalmente constituțional Republica Americană. Din nefericire însă, pe cât este Trump de necesar, pe atât este de insuficient. Și, tocmai din cauza proiecției euroatlantice a acestei insuficiențe, fostul președinte american se poate lesne transforma dintr-un "asset" într-o veritabilă și extrem de toxică "liability"...

Așa cum sugeram în prima parte a acestui eseu analitic, dacă din rațiuni pe care le-am enunțat acum câteva zile, revenirea la Casa Albă a fostului președinte poate fi văzută ca o necesitate absolută, îmi este teamă că din perspectiva tentațiilor izolaționiste și ale celor tacit (!?) indulgente față de dictatorul de la Kremlin, pe seama eroicei Ucraine, fostul mogul imobiliar și echipa sa par că nu au nici capacitatea și nici dorința (ceea ce ar fi mult mai grav!) de a înțelege pericolul uriaș la care aceștia expun Alianța Atlanticului de Nord, Europa și, da, finalmente (în mod paradoxal, pentru cei neatenți) chiar Statele Unite.  

O "pace putinistă" în Ucraina - o pace care să îngenuncheze psihologic și să mutileze teritorial Ucraina - oferită de o eventuală Casă Albă de-a dreptul mioapă geopolitic (!) găștii militariste ruse care păstorește o țară și un popor, vai, incapabile democratic de la Petru cel Mare și până azi, i-ar oferi lui Vladimir Putin cel puțin trei nesperate trofee de război.  

Primul, ar fi cel care ar valida astfel întreaga retorică anti-occidentală, anti-NATO și... anti-americană! Paternalismul, expansionismul, totalitarismul, panslavismul și "Testamentul lui Petru cel Mare" vor fi și mai voluptuos și triumfător instrumentate de propaganda putinistă, spre spre slava sulfuroasă a Mamei Rusia și întru ranforsarea extaziată a cozilor de topor aflate în siajul Moscovei peste tot în Europa și, cu aceeași pregnanță, în Statele Unite.  

Al doilea ar fi cel care ar oferi pe tavă, grație unei asemenea păci dezastruoase, intermezzo-ul după care tânjește umed Kremlinul, care să-i permită refacerea economico-militară necesară amenințării directe a NATO și a Statelor Unite, cot la cot cu Teheranul și Beijingul. Într-un asemenea scenariu, Putin ar deveni astfel depozitarul argumentului impunerii internaționale a principiului "celui mai puternic", în fața căruia o Alianță Nord-Atlantică debilitată de miopia Washingtonului în Ucraina nu și-ar mai găsi lesne coeziunea. De aici și până la abandonarea de facto (!) a fostelor țări comuniste și, la rigoare, a unei părți a Occidentului european, în mâinile mânjite de sânge ale lui Vladimir Putin, nu ar mai fi decât un pas.

Al treilea trofeu ar fi unul care fără doar și poate ar diminua drastic prezența Statelor Unite - dacă nu cumva ar elimina-o cu totul !? - din ecuația prevalenței sale europene și va produce efecte nu numai politico-militare, ci și economice absolut nefaste pentru economia americană și, evident, pentru cetățeanul american. Adică, va produce grave dezechilibre exact în spațiile de interes public ale cetății pe care Trump le ocupă cu brio, în mod natural: creșterea economică și bunăstarea individuală. Rusia devenită învingătoare pe mâna oarbă a lui Trump, va putea asalta din nou cu succes piețele energetice europene, în timp ce China ar forța cu și mai mult aplomb creșterea prezenței sale în economia europeană, întru stupoarea tardivă și deloc profitabilă a Americii.

Iar recrudescența național-socialismului european (adică, a dominației așa-ziselor partide "de dreapta", care nu au de fapt nicio legătură cu Dreapta, ci doar cu ideologiile și politicile publice ale Stângii național-socialiste/naziste, afine exercițiului politic organizat infracțional al găștii de la Kremlin - s.n) și a egoului franco-german de sorginte anti-americana, nu vor face decât să pună eventuala administrație Trump într-o stare de dramatică insuficiență.

O insuficiență care ar distruge în acest mod real politic inclusiv argumentul necesității revenirii la Casa Albă a lui Donald Trump!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.