SUA vor să ofere Israelului o "compensație" dacă ia decizia să nu atace anumite ținte din Iran


  • ACP
  • Oct 7, 2024 16:11
  • 573
SUA vor să ofere Israelului o "compensație" dacă ia decizia să nu atace anumite ținte din Iran

Statele Unite au oferit Israelului un ajutor militar suplimentar și sprijin diplomatic extins drept compensații pentru a se abține de atacarea unor anumite obiective din Iran, potrivit unui raport prezentat duminică postul de televiziune israelian Kan11. 

Acest pachet a fost oferit în timpul negocierilor purtate între oficialii celor două țări cu privire la tipul de răspuns ce trebuie dat ca urmare a atacului efectuat săptămâna trecută de Iran, în cadrul căruia au fost lansate peste 180 de rachete balistice împotriva unor obiective de pe întreg teritoriul Israelului.

O sursă israeliană a relatat pentru televiziunea Kan11 că un oficial american a spus următoarele: "Dacă nu atingeți țintele A, B, C, vă vom oferi protecție diplomatică și un pachet de arme". 

Oficialii israelieni au răspuns: "Luăm în considerare Statele Unite, aliatul nostru, și suntem întotdeauna gata să ascultăm ce spune. Cu toate acestea, vom face ceea ce este necesar pentru a apăra cetățenii și securitatea Israelului".  

În urma atacului de săptămâna trecută, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a precizat: "În această seară, Iranul a atacat din nou Israelul cu sute de rachete. Acest atac a eșuat. Iranul a făcut o mare greșeală în seara aceasta - și va plăti pentru ea. Regimul din Iran nu înțelege determinarea noastră de a ne apăra și determinarea noastră de a riposta împotriva dușmanilor noștri. O vor face".

"Ne vom ține de regula pe care am stabilit-o: Oricine ne atacă - noi îl vom ataca. Acest lucru este valabil oriunde am lupta împotriva axei răului. Acest lucru e valabil pentru Iudeea și Samaria, este valabil pentru Gaza, Liban, Yemen, Siria - și e valabil și pentru Iran. Luptăm împotriva axei răului peste tot, inclusiv prin soldații noștri eroici care operează acum în sudul Libanului și în Gaza", a subliniat Netanyahu. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.