Jurnalista de investigații Emilia Șercan demonstrează într-un articol publicat în PressOne că doctoratul șefului SIE, Gabriel Vlase, include cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat, în multiple secvențe de pagini copiate bloc, din teza fostului ministru al Apărării Sorin Frunzăverde.
Vlase nu a negat nici măcar o singură dată, în discuția cu PressOne, că și-a plagiat doctoratul: „Într-adevăr, cu plagiatul ăsta, dacă așa scrie la lege, așa scrie [...]. Dar, unde-i greșeală, să fie greșeală. Rea intenție n-a fost. Vă spun sincer”;
Numit în funcție în iunie 2018 de Klaus Iohannis, șeful SIE n-a fost declarat plagiator după “curățenia generală”, în urma căreia Academia SRI și-a depistat ca plagiate peste 50% dintre tezele de doctorat girate în primul deceniu de existență al Școlii doctorale Intelligence și Securitate, arată Emilia Șercan în articolul care poate fi citit integral AICI.
Gabriel Vlase, care și-a publicat teza sub formă de carte în 2010, la editura Rao, a apelat pentru postfața volumului la nimeni altul decât la ultimul șef al Securității comuniste, Iulian Vlad - subscriindu-se astfel, ca parlamentar, intensei campanii de eroizare a celui care a condus Securitatea lui Nicolae Ceaușescu până în decembrie ’89, cea mai opresivă structură de poliție politică din blocul comunist cu excepția celei din URSS înainte de 1989. Iulian Vlad fost arestat pe 31 decembrie 1989 şi condamnat la 25 ani de închisoare pentru rolul jucat în represiunile de la Timişoara şi Bucureşti, însă pe 31 decembrie 1993 a fost amnistiat de președintele Ion Iliescu, amintește Emilia Șercan.
Ce e și mai sinistru în această poveste, dincolo de furtul în sine, este că, întrebat de Șercan ce l-a determinat să-i solicite criminalului Iulian Vlad mesajul introductiv la cartea publicată la Rao, Vlase răspunde: „Pentru că eu am altă opinie vizavi de domnul general Vlad, ca om în primul rând. L-am cunoscut personal și, din câte-mi amintesc, a fost invitat la ceremonia aia care se face la final, după prezentarea doctoratelor. Nu prea mi s-a părut că Academia [SRI] a considerat că e așa odios - fără să fiu ironic.”
Paranteză. Despre cosmetizarea „patriotică” a generalului Iulian Vlad, Andrei Ursul, fiul inginerului Gheorghe Ursu, ucis cu sânge rece de Securitatea ceaușistă, a scris pe larg într-un articol lămuritor publicat pe platforma contributors. Și jurnalistul Petre M.Iancu a arătat pe siteul Deutsche Welle de ce Iulian Vlad este o „rușine” pentru România, și nu un personaj ce ar merita glorificat. Detalii AICI
Potrivit Emiliei Șercan, conținutul plagiat identificat în lucrarea lui Vlase provine dintr-o singură sursă: o altă teză de doctorat, susținută în 2004 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), aflată în subordinea Ministerului Apărării Naționale.
Este vorba despre doctoratul lui Sorin Frunzăverde, fost ministru al Apărării în guvernele Mugur Isărescu (2000) și Călin Popescu Tăriceanu (2006 – 2007).
Vlase s-a înscris la doctorat în 2007 la Academia SRI, informația fiind menționată într-un CV mai vechi al acestuia.
La acel moment era deputat de Bacău din partea PSD, poziție pe care o deținea și trei ani mai târziu, la momentul susținerii publice a tezei.
A făcut parte din prima promoție de doctoranzi înmatriculați la Academia SRI în chiar anul înființării Școlii doctorale în Științe militare și informații, care în primul său deceniu de existență a livrat pe piața academică generație după generație de doctori-plagiatori.
Printre colegii de studii doctorale ai lui Vlase s-au numărat nr. 2 din SRI de la acea dată, prim-adjunctul Florian Coldea (general cu trei stele [r]); fostul premier, actual europarlamentar, Mihai Tudose; fostul director al Serviciului de Pază și Protecție (SPP), Gabriel Naghi (general cu trei stele [r]); fostul șef al Direcției Antitero, Sorin Gabriel Cozma, (general cu o stea [r]); fostul primar PSD Neculai Onțanu.
Toți cei enumerați mai sus au fost acuzați de plagiat, unii prin dovezi publicate în presă, alții chiar de Academia SRI, cu o excepție: Florian Coldea, a cărui teză de doctorat a dispărut din fondul intangibil de la Biblioteca Națională, episod relatat pe larg de PressOne.
Gabriel Vlase l-a avut coordonator pe Constantin Onișor, la acel moment decanul celei mai importante facultăți din cadrul Academiei SRI, cea de Informații.
Lucrarea pentru care actualul director SIE a obținut titlul științific de doctor are titlul Studiu cu privire la o strategie de securitate modernă pentru Europa de Sud-Est.
Comisia de trei referenți, care a evaluat și decis să îi acorde lui Vlase titlul de doctor, a fost formată din Luca Iamandi (profesor la Academia de Poliție), Constantin Țenu (profesor la Universitatea Națională de Apărare) și Gheorghe Toma (profesor la Academia SRI).
Investigația Emiliei Șercan poate fi citită integral AICI.