VIDEO. Dragoș Benea, numit președinte interimar la PSD Vaslui, e un baron de partid ceva mai sofisticat decât șpăgarul Buzatu: crescut la umbra unui mare mafiot al Moldovei, conectat cu serviciile, avere uriașă, parțial ascunsă prin interpuși, anchetat de DNA pentru corupție, scăpat, trimis la Bruxelles, om de bază în „team Ciolacu”


VIDEO. Dragoș Benea, numit președinte interimar la PSD Vaslui, e un baron de partid ceva mai sofisticat decât șpăgarul Buzatu: crescut la umbra unui mare mafiot al Moldovei, conectat cu serviciile, avere uriașă, parțial ascunsă prin interpuși, anchetat de DNA pentru corupție, scăpat, trimis la Bruxelles, om de bază în „team Ciolacu”

Președintele interimar al PSD Vaslui, europarlamentarul Dragoș Benea, va fi instalat oficial, joi, în funcție de baronul de Olt Paul Stănescu, secretarul general al PSD, semn că organizația nu mai e de capul ei, ci intră în sfera de influență a găștii ciolachiene. 

Alesul conducerii PSD, în prezent vicepreședinte regional al PSD, este și el un fost președinte de Consiliul Județean (al Bacăului) cu două mandate în funcție și cu o biografie politică cel puțin la fel de controversată ca a lui Dumitru Buzatu, prins recent cu șpagă în flagrant de către procurorii DNA.

La începuturi (anii 1990-2000), Benea a fost strâns conectat politic și în afaceri cu Dumitru Sechelariu, primarul putred de bogat și corupt al Bacăului. Presa locală îl numea chiar „copilul de suflet” al acestui mare mafiot politic roșu al anilor 1990-2000, care a murit de cancer pulmonar (în 2013), cu doar câteva zile înainte să fie condamnat definitiv pentru luare de mită.

Benea -  astăzi în vârstă de 47 de ani și cu o avere la vedere impresionantă (potrivit declarației oficiale), dar care în realitate ar fi mult, mult mai mare, a fost șef al corpului de control al primăriei Bacău, șef de cabinet al primarului Dumitru Sechelariu și director de relaţii cu publicul la firma acestuia, Selena Bacău.

Deși a fost călcat de DNA, Benea ar fi fost salvat în cele din urmă de apropierea sau chiar apartenența sa la structurile de informații, potrivit dezvăluirilor de presă care-l vizează (ca și pe Buzatu) de peste două decenii, fără repercusiuni.

Mai exact, niciun un organ de anchetă nu reușește să afle cum de este atât de bogat, deși a muncit toată viață la stat - conturi de sute de mii de euro, două terenuri și o vilă de aproape 400 mp în Bacău, declarate ca fiind achiziționate înainte de 2020, deci înainte să fi câștigat mii de euro pe lună de la Bruxelles.

Locuri de muncă și funcții: în prezent este europarlamentar PSD. Potrivit CV-ului, Benea a fost viceprimar al Bacăului între 2000 și 2004. Între 2004 și 2016 a fost președinte al CJ Bacău, apoi senator PSD în perioada 2016 – 2019. 

Foto sus: Ziarul de Bacău

Publicația anchetatorii.ro: „Dragoș Benea stăpânește de mai bine de 24 de ani județul Bacău și se încadrează perfect la titlul de baron local. Cu banii furați de la băcăuani, baronul PSD Dragoș Benea și-a construit un imperiu financiar, iar acum stă bine mersi la Bruxelles. Sistemul mafiot care a acaparat țara își protejează talentele, astfel mulți baroni sunt trimiși în Parlamentul European pentru a nu fi atinși de brațul lung al legii. La începutul carierei sale politice Dragoș Benea era un pârlit cu două ceasuri în valoare de trei mii de euro, potrivit declarației sale de avere.

Milionarul băcăuan Costică Rusu, administrator al firmei Rombet, constructorul clădirii Bueno Vista din Bacău, l-a acuzat pe Dragoş Benea, că i-ar fi dat ţeapă cu 500 de mii de euro la construirea imobilului. Clădirea a fost realizată pe numele Andreei Nistor (Adriana Nistor, de fapt, n.red), concubina lui Dragoş Benea. Relaţia lui Costică Rusu cu Dragoş Benea este mai veche, de pe timpul primarului Dumitru Sechelariu. În anii 2000-2004, când Dragoş Benea ocupa funcţia de viceprimar, Costică Rusu i-a realizat vila în care locuieşte şi acum iar după 2004 i-a construit clădirea de birouri a concubinei. Denunţul făcut de milionarul Costică Rusu a rămas fără niciun ecou.

Procurorii anticorupţie au descins la vila baronului Dragoş Benea (PSD) şi la sediul Consiliului Județean Bacău acum nouă ani, însă ancheta a murit din fașă. În mod cel puțin bizar, Benea a scăpat de procurorii DNA deși achizițiile ilegale de la CJ Bacău erau cunoscute de toți șefii justiției nule și inexistente a statului român. Surse locale spun că Benea a fost protejat de Viorel Hrebenciuc și Gabriel Vlase, actualul șef al Serviciului de Informații Externe. Benea și Vlase au ajuns în funcții cheie, iar pe dosarele lor s-a așternut praful. Cum ar spune deontologii justiției, a intervenit prescripția.”

Dragoș Benera și Eduard Hellvig, fostul director al SRI

Cazul a fost instrumentat de procuroarea controversată Mihaela Iorga Moraru (mutată apoi la Secția Specială de anchetare a magistraților) până în 2017 când a fost revocată de șefa DNA de atunci, Laura Codruța Kovesi.

O investigație din 2014 a ziarului Adevărul dezvăluia că Benea avea pe numele tatălui său o vilă de aproximativ jumătate de milion de euro. Dar asta era doar o mică parte a averii ascunse a lui Benea.

„Surse din PSD afirmă că preşedintele CJ Bacău a avut acţiuni la restaurantul Amarante, la un xerox de la lângă un liceu băcăuan, dar şi mai multe spaţii comerciale în centrul Bacăului şi la Piaţa Centrală, ultimile fiind trecute pe numele tatălui său, Laurenţiu Benea. Mai mult, unul din spaţii a fost închiriat chiar de Blue Air, firmă care aparţine omului de afaceri Nelu Iordache, aflat acum în arest, care a primit în concesiune Aeroportul Bacău.

În urmă cu un an, milionarul băcăuan Costică Rusu, administrator al firmei Rombet, constructorul clădirii Bueno Vista din Bacău, l-a acuzat pe Dragoş Benea, că i-ar fi dat ţeapă cu 500 de mii de euro la construirea imobilului. Clădirea a fost realizată pe numele Andreei Nistor, concubina lui Dragoş Benea, care i-a născut şi un copil. Relaţia lui Costică Rusu cu Dragoş Benea este mai veche, de pe timpul primarului Dumitru Sechelariu. În anii 2000-2004, când Dragoş Benea ocupa funcţia de viceprimar, Costică Rusu i-a realizat vila în care locuieşte şi acum iar după 2004 i-a construit clădirea de birouri a concubinei. Denunţul făcut de milionarul Costică Rusu a rămas fără niciun ecou” (Adevărul, mai 2014)

Cea mai recentă declarație de avere a lui Benea AICI

B1TV în 2016 (într-un material cu referire și la Gabriel Vlase, șeful SIE): „Dragoș Benea este cercetat de procurori DNA într-un mega dosar de corupție, însă, de doi ani, baronașul este menajat, este lăsat practic în pace de anchetatorii DNA, în condițiile în care alți primari sau șefi de județe sunt arestați pentru acuzații mai puțin grave. Benea a fost audiat prima dată în august 2014, casa în care locuiește a fost percheziționată, s-au ridicat probe, documente și calculatoare de la Consiliul Județean Bacău și din locuința sa. Benea a fost condus de mascați la auderi, dar a ieșit repede, apoi a urmat o confruntare cu procurorii și o percheziție informatică. Benea a recunoscut că este cercetat pentru că a semnat mai multe contracte dubioase. Părea ca baronașul Benea va avea mari probleme, însă, în mod ciudat, din toamna anului 2014 dosarul său de corupție s-a cam dezumflat. În acest timp, Dragoș Benea a fost lăsat să conducă județul Bacău și, dacă acum doi ani existau probe împotriva lui, cu siguranță că după atât timp acestea nu mai sunt atât de proaspete.

În comparație cu situația penală a lui Dragoș Benea este dosarul baronului Romeo Stavareche, primarul Bacăului. Pentru acuzații relativ similare, Stavarache a fost arestat, iar dosarul lui Benea este temporizat. Mai există un asemenea caz în care procurorii DNA au operat inițial în forță, în iunie 2013, după care au lăsat dosarele din brațe ani de zile: este vorba de cercetările împotriva primarului de la Baia Mare, Cătălin Cherecheș”.





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.