Soția meditatorului lui Marcel Ciolacu la economie, propusă de PSD în conducerea BNR. Cine este Aura Socol, pe care infractorul Liviu Dragnea o voia chiar guvernator al Băncii Naționale / Averea fabuloasă a soților Socol, ambii aflați deja la vârful unor instituții de stat


Soția meditatorului lui Marcel Ciolacu la economie, propusă de PSD în conducerea BNR. Cine este Aura Socol, pe care infractorul Liviu Dragnea o voia chiar guvernator al Băncii Naționale / Averea fabuloasă a soților Socol, ambii aflați deja la vârful unor instituții de stat

Soția meditatorului lui Marcel Ciolacu la economie, ar fi fost propusă de PSD pentru un post în conducerea Băncii Naționale. Aura Socol este soția lui Cristian Socol, cel despre care Marcel Ciolacu spunea că îl meditează „gratis” la economie. 

Liderul PSD face meditații, tot gratuit, și la limba engleză, pentru a nu mai avea „rețineri” în relațiile internaționale, dar nu a dezvăluit cu cine. 

Potrivit Economedia care citează „surse social-democrate”, PSD propune patru nume în Consiliul de Administrație ale BNR, E vorba de Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator, Leonardo Badea pentru postul de prim-viceguvernator, Florin Georgescu pentru postul de viceguvernator și Aura Socol pentru postul de membru neexecutiv.

Aura Socol este de profesie economistă, profesor la ASE București și membru cu venituri colosale în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituție care ar fi trebuie să prevină, dar nu a facut-o, falimentul City Insurance și Euroins, unele dintre cele mai mari companii de asigurări auto din România a căror situație dezastruoasă a generat prezentele RCA-uri astronomice. 

Potrivit ultimei declarații de avere, Aura Socol a încasat, în 2023, de la ASF 416.282 lei, adică peste 36.000 de lei pe lună, respectiv 7000 de euro/lună. Acesta nu este însă singurul venit al economistei, Socol încasând peste 93.000 de lei pe an de ASE (7750 lei pe lună). Soții Socol au împreună o avere impresionantă, deținând cel puțin trei case în București,Ilfov și Argeș, cinci terenuri intravilane și unul agricol. Declarația de avere a soției meditatorului poate fi parcursă integral AICI. 

Socol a fost expert independent desemnat de premierul Viorica Dăncilă și membru în Comisia Națională pentru trecerea la moneda euro. Între iulie 2017 și noiembrie 2018 a fost membru al plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

De asemenea, soțul său, Cristian Socol, a fost unul dintre autorii programului de guvernare al PSD din epoca Dragnea și considerat unul dintre ideologii partidului în privința politicilor economice.

În 2019, când mandatului lui Isărescu se apropia de final, surse din PSD afirmau că Socol ar fi fost preferată de Liviu Dragnea și acoliții pentru funcția de guvernator al BNR. 

Nici Cristian Socol nu este un simplu economist, meditator de premieri agramați, ci deține și funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare, de unde câștigă anual un venit de trei ori mai mic decât al soției, respectiv, 131.166 (cam 2200 de euro pe lună) la care se adaguă salariul anual de la ASE de peste 94.000 lei. Vezi declarația de avere (din 2023, deci neactualizată pe 2024)  AICI. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.