Luna aceasta se împlinesc cinci ani de când șamanul Alexander Gabyshev (Aleksandr Gabîșev, 55 de ani) a fost reținut de poliția rusă în timpul călătoriei sale dificile din republica Saha (Iacutia) din Extremul Orient către Moscova. De atunci, celebrul șaman se află încarcerat și „tratat” în diverse spitale psihiatrice controlate de Kremlin.
În martie 2019, Gabîșev a pornit într-o drumeție de 8 000 de kilometri cu misiunea unică declarată de a-l „exorciza” pe președintele Vladimir Putin - pe care l-a numit „întruchiparea răului absolut” – și de a scoate Rusia din ghearele sale.
„Oamenilor obișnuiți le este frică să vorbească, frică să nu fie concediați, să nu-și piardă salariul. Puterea statului nostru este nelimitată, demonică [și] oamenii au fost împinși într-o depresie artificială”, spunea Gabîșev pentru postul de știri independent Sibir Realii în iulie 2019.
„Trebuie să existe un echilibru între puterea statului și oameni... Așa că șamanul războinic a venit să restabilească acest echilibru”, mai afirma șamanul când era întrebat despre scopul drumeției sale.
Deși misiunea ambițioasă a lui Gabyshev de a restabili democrația și de a reda puterea poporului a fost curmată prin arestarea sa în republica siberiană Bureatia la sfârșitul aceluiași an, acesta a reușit să adune un grup de adepți, în timpul celor șapte luni petrecute pe drum, și să țină prima pagină a ziarelor din întreaga lume.
„A atras atât de mulți oameni obișnuiți de partea sa pentru că le-a verbalizat durerea”, a declarat Sargylana Kondakova de la Free Iacutia Foundation, un grup pentru drepturile indigenilor și împotriva războiului din Saha, țara natală a lui Gabîșev.
„Cu cât te îndepărtezi mai mult de Moscova, cu atât mai puternică este [resimțită] durerea nedreptății”, a spus Kondakova.
Potrivit avocatului lui Gabîșev, Alexey Pryanishnikov, șamanul din Iacutia și-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor cinci ani în spitale psihiatrice, unde a fost supus unor tratamente care i-au pus viața în pericol, în ciuda faptului că experți medicali independenți au atestat sănătatea sa mintală.
Gabîșev, care a fost recunoscut ca deținut politic de grupul pentru drepturile omului Memorial, a fost de acord în mod explicit să fie inclus în schimbul de prizonieri de la 1 august dintre Rusia și Occident. Pryanishnikov a spus că aceasta este singura speranță a clientului său pentru a mai fi vreodată eliberat din închisorile și centrele psihiatrice rusești.
Dar numele șamanului a fost cumva uitat în timpul compilării inițiale a listei prizonierilor politici ruși și a fost adăugat doar când era deja prea târziu, a declarat Pryanishnikov pentru publicația Vot Tak din Polonia.
În ciuda absenței sale prelungite din lumina reflectoarelor, „reputația lui Gabișev nu a suferit deloc”, potrivit lui Kondakova de la Free Iacutia (Iacutia Liberă).
După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, cei care îl considerau odată pe șaman „un nebun” au început să vadă natura aparent profetică a afirmațiilor sale anterioare, dar și cât de întemeiate fuseseră motivele care stau la baza dorinței sale unice de a mărșălui spre Kremlin.
„A avut dreptate tot timpul”, a spus Kondakova. „Nu știm dacă este o coincidență sau dacă într-adevăr a avut niște viziuni, premoniții și așa mai departe. Dar el a prezis acest război”.
„El chiar a profețit că poporul Saha va fi șters de pe fața pământului”, a spus reprezentanta fundației din Iacutia, referindu-se la faptul că mobilizarea militară pentru războiul din Ucraina a afectat în mod disproporționat locuitorii republicii - inclusiv pe cei din mici comunități indigene.
De la arestarea sa, Gabîșev nu numai că a câștigat noi susținători pe rețelele de socializare, dar a devenit, de asemenea, subiectul unor opere de artă, cântece și al unui film documentar realizat de importanta regizoare Beata Bubenec, născută în Iacutia, care a avut premiera la Festivalul de Film One World din Cehia la începutul acestui an.
Totuși, Gabîșev nu este singurul șaman autoproclamat a cărui popularitate a crescut în ultimii ani.
În Siberia, unde practicile șamanice sunt profund împletite cu tradițiile indigene și au fost păstrate în ciuda represiunii sovietice asupra religiei, mulți se întorc la practicile spirituale ale strămoșilor lor.
„Există șamani care au cu adevărat înzestrați și care, de obicei, se țin departe de oameni”, a declarat Sholbaana Kuular de la New Tuva, o mișcare anti-război și anticolonialp din republica siberiană Tyva (Tuva).
„Dar există și șamani care au transformat-o într-o afacere, mai ales după începerea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina”, a spus Kuular. „Ei fac bani din amulete militare și ritualuri pentru păstrarea vieții [soldaților]”.
Tuvanii, un grup etnic turc originar din actuala republică Tuva, se numără printre grupurile etnice minoritare din Rusia afectate în mod disproporționat de mobilizarea militară și sunt, de asemenea, suprareprezentați în rândul victimelor.
Cel puțin 10 000 de bărbați din Tyva - sau aproape 3% din întreaga sa populație - au fost trimiși pe linia frontului din Ucraina, a declarat Putin la începutul acestei luni.
Rudele acestor soldați se aliniază în mod regulat în fața templelor budiste și a birourilor șamanilor pentru a solicita ritualuri pentru protecția spirituală a celor dragi, potrivit surselor New Tuva de pe teren.
Unii șamani siberieni au sprijinit public războiul din Ucraina, inclusiv Kara-ool Dopchun-ool din Tyva, care a fost ales șaman șef al Rusiei în 2018. Mulți dintre ei, la rândul lor, organizează ritualuri publice menite să sprijine războiul și să protejeze soldații.
De asemenea, ei se ocupă de clienți individuali, deși adesea pentru o taxă suplimentară - unii chiar afișează costurile serviciilor lor pe social media și pe site-urile lor personale.
Dar, în timp ce situația dificilă a „șamanului războinic” Gabîșev a atras simpatia multor localnici siberieni, alții privesc cu îngrijorare popularitatea șamanismului pe timp de război.
Indigenii spun adesea că un șaman adevărat nu pune niciodată un preț pe munca sa și respinge structurile ierarhice ale religiilor recunoscute de legislația rusă.
„În Rusia lui Putin, [șamanismul] a fost abordat într-un mod distorsionat, ei vor să îl transforme într-un fel de afacere”, a declarat Kuular din New Tuva. „Bineînțeles, îi condamn pe șamanii care susțin acest regim, pentru că [tot ceea ce fac] arată ca o bătaie de joc la adresa culturii noastre”.
„Ei fac o mulțime de bani din suferința oamenilor”, a spus ea.
Sursa: The Moscow Times