Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-l retragă de la post pe milițianul Adrian Glugă, numit în secret consul al României în Pakistan / „Este o palmă peste obrazul părinților care și-au îngropat copiii”


Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-l retragă de la post pe milițianul Adrian Glugă, numit în secret consul al României în Pakistan / „Este o palmă peste obrazul părinților care și-au îngropat copiii”

Lidera USR, Elena Lasconi, cel mai probabil și candidată a formațiunii la cea mai înaltă funcție în stat, a criticat dur numirea înntr-un post de consul a controversatului chestor Chestorul Adrian Constantin Glugă, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța (IPJ), demisionat din funcție în contextul tragediei din localitatea 2 Mai (august 2023) produse de Vlad Pascu.

Lasconi critică prezentul mandat al președintelui Klaus Iohannis, solicitându-i liderului de la Cotroceni să solicite retragerea lui Glugă din postul de consul al României în Pakistan (poziție pe care, potrivit dezvăluirilor publicației Europa Liberă, o ocupă din 7 mai 2024). 

„România în mandatul lui Iohannis pare că devine, în fiecare zi, țara lui „Așa vreau eu!” și „Pentru greșeli, plătesc doar nevinovații”.

Mi se pare absolut revoltător ce au descoperit jurnaliștii de la Europa Liberă: comisarul Glugă, cel care conducea IPJ Constanța când a avut loc tragedia de la 2 Mai, a fost numit consul al României în Pakistan. Detașat în MAE, fără concurs, făcut consul și ținut totul cât mai pe ascuns.

Îi cer lui Klaus Iohannis, în calitatea lui de șef al politicii externe a României, să solicite, de urgență, retragerea de la post a comisarului Glugă și solicit Ministerului Afacerilor Externe să spună public cum a luat această decizie aberantă.

Este o palmă peste obrazul părinților care și-au îngropat copiii. Este o palmă peste obrazul unei țări în care pare că dreptatea este doar pentru speciali!”, a scris Lasconi într-o postare pe Facebook.

Potrivit Europa Liberă, Adrian Glugă nu a susținut concurs pentru a intra în rândul personalului diplomatic, ci a fost detașat direct de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) care susține că acesta ar elibera vize. 

Pe pagina de internet a ambasadei României în Republica Islamică Pakistan numele lui Glugă nu apare, deși a fost numit consul încă din luna mai.

Informația a fost ținută la secret de MAE. Singurul loc în care Glugă a scris că este angajat al ministerului fiind declarația de interese pe 2024, pe care a depus-o, probabil din eroare, de două ori pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Declarația de avere, care este și ea obligatorie, nu a fost încărcată pe site-ul ANI, mai arată Europa Liberă. 

Potrivit legii, „sunt eligibili în vederea nominalizării pe funcțiile de consul general, șef al oficiului consular de carieră, cu rang de consulat general membri ai Corpului Diplomatic și Consular al României și persoane care nu fac parte din Corpul Diplomatic și Consular al României, propuse de către Secretariatul General al Guvernului”.

MAE a găsit o a treia modalitate de a numi consuli, prin detașare și fără concurs.

Cum motivează ministerul de Externe trimiterea polițistului în Pakistan? Investigația jurnalistică poate fi citită integral AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.