Scandal în Parlamentul Ucrainei. Partidele de opoziție au blocat tribuna în semn de protest față de tergiversarea legii care interzice organizațiile religioase controlate de Moscova / În mod bizar, partidul lui Zelenski a votat alături de parlamentarii pro-ruși


Scandal în Parlamentul Ucrainei. Partidele de opoziție au blocat tribuna în semn de protest față de tergiversarea legii care interzice organizațiile religioase controlate de Moscova / În mod bizar, partidul lui Zelenski a votat alături de parlamentarii pro-ruși

Parlamentari din mai multe partide de opoziție - Holos (Vocea), Solidaritatea Europeană și Batkivshchyna - au blocat tribuna parlamentului ucrainean, marți, 23 iulie, ca urmare a deciziei partidului de guvernământ, Servitorul Poporului, de a nu supune votului proiectul de lege privind interzicerea organizațiilor religioase aflate în legătură cu Rusia agresoare.

În urma votului eșuat, sesiunea a fost încheiată, parlamentul urmând să se reunească în august.

Potrivit The Kyiv Independent, în ianuarie 2023, guvernul a înregistrat un proiect de lege menit să interzică activitățile organizațiilor religioase conectate cu Rusia. Principala țintă a proiectului de lege este, firește, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP).

Proiectul de lege a fost elaborat pe baza deciziei Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare (NSDC). Anterior, NSDC a făcut apel la președintele Volodimir Zelenski de revizuire a activităților organizațiilor religioase din Ucraina în lumina agresiunii militare a Rusiei.

NSDC a opinat că activitățile grupurilor religioase pro-ruse ar putea determina o divizare a societății pe motive religioase, precum și împiedicarea consolidării societății ucrainene și protejării intereselor naționale.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei este oficial legată de Biserica Ortodoxă Rusă, sprijinind, în general, războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Cei mai mulți dintre parlamentarii formațiunii „Slujitorul Popodului” și foști membri ai partidului pro-rus „Platforma opoziției - Pentru viață", în prezent interzis în Ucraina, au votat împotriva prezentării proiectului de lege. Au existat însă câțiva parlamentari ai „Slujitorului Poporului” care au protestat alături de formațiunile de opoziție cerând ca proiectul să fie votat.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a susținut că a acționat legal în cadrul legislației ucrainene și a criticat decizia NSDC.

„Biserica Ortodoxă Ucraineană este independentă și nu este subordonată Patriarhiei Moscovei", a declarat Mitropolitul Klyment pentru publicația ucraineană Hromadske, declarație apreciată drept falsă. 

În timpul unor percheziții recente în spații controlate sau aparținând bisericii conectate cu Moscova, Serviciul de Securitate al Ucrainei a găsit propagandă rusă și literatură xenofobă, precum și pașapoarte rusești aparținând unor clerici de rang înalt.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.