Unul dintre cele mai puternice sindicate din SUA, aliat tradițional al democraților, ar putea să nu mai susțină candidatura lui Joe Biden la Casa Albă / Liderul de sindicat l-a elogiat recent pe Donald Trump


Unul dintre cele mai puternice sindicate din SUA, aliat tradițional al democraților, ar putea să nu mai susțină candidatura lui Joe Biden la Casa Albă / Liderul de sindicat l-a elogiat recent pe Donald Trump

International Brotherhood of Teamster, sindicat nord-american cu 1,3 milioane de membri, ar putea decide în curând să nu susţină niciun candidat la preşedinţia Statelor Unite, o decizie în acest sens reprezentând o lovitură importantă pentru preşedintele în exercițiu Joe Biden a cărui candidatură pentru un nou mandat la Casa Albă este și așa virulent contestată de unii susținători democrați.

Două surse despre care agenţia Reuters afirmă că sunt bine informate afirmă că sindicaliştii cunoscuţi ca Teamsters nu au luat încă o decizie, însă urmează probabil să finalizeze procesul în câteva săptămâni, scrie agerpres.ro.

Pierderea sprijinului din partea Teamsters, de care a beneficiat în 2020, ar fi o nouă problemă politică pentru liderul democrat.

Sursele Reuters precizează că este totuşi puţin probabil ca sindicaliştii să îl susţină pe candidatul republican, fostul preşedinte Donald Trump. Disensiunile interne vor duce mai degrabă, conform unor articole de presă, la decizia ca Teamsters să nu susţină niciuna din candidaturile la preşedinţia SUA, pentru prima dată din 1996.

Teamsters, fondat în 1903, reprezentând angajaţi din domenii cum ar fi transportul rutier, producţia şi activităţile de birou, din SUA şi Canada, a fost de partea democraţilor Hillary Clinton în 2016 şi Barack Obama în 2008 şi 2012, dar anterior a optat uneori pentru candidaţi republicani.

Echipa de campanie a lui Biden a considerat în trecut că susţinerea din partea Teamsters este practic asigurată; mulţi lideri sindicali sunt în continuare de partea preşedintelui. Atitudinea altor membri importanţi s-a răcit însă în ultimele luni, când a scăzut şi nivelul general de încredere în rezistenţa politică a actualului conducător de la Casa Albă.

Purtătoarea de cuvânt a Teamsters, Kara Deniz, a declarat că "nu s-a luat nicio decizie definitivă", iar orice ştiri despre un eventual rezultat sunt doar speculaţii.

Preşedintele sindicatului, Sean O'Brien, a luat luni seara cuvântul la Convenţia Naţională a Partidului Republican, la Milwaukee, în statul Wisconsin, unde nu i-a oferit sprijin lui Trump, dar i-a mulţumit călduros pentru primirea la eveniment şi a elogiat atitudinea dură a acestuia, criticând în schimb conducerea de la Washington ca nocivă pentru cei care muncesc.

O'Brien l-a apreciat totodată pe senatorul J. D. Vance, desemnat de Trump drept eventual vicepreşedinte în cazul câştigării alegerilor, ca unul din parlamentarii cărora "le pasă într-adevăr" de muncitori.

„Nu suntem datori faţă de nimeni sau faţă de niciun partid", a afirmat el pe scena Convenţiei, în timp ce fostul preşedinte asista la discurs. "Teamsters nu sunt interesaţi dacă aveţi lângă nume D, R sau I (democrat, republican sau independent - n. red.). Vrem să ştim un singur lucru: ce faceţi ca să îi ajutaţi pe muncitorii americani?".

Deocamdată, O'Brien nu este înregistrat ca vorbitor şi la Convenţia Partidului Democrat, care va avea loc în august, la Chicago, în statul Illinois, iar o persoană informată despre planificarea acesteia a susţinut că nu s-a hotărât încă nimic în acest sens.

Reuters menţionează că, potrivit unei surse informate despre subiect, O'Brien a încercat fără succes să obţină o audienţă în Biroul Oval de la Casa Albă, pentru a discuta direct cu Biden unul din subiectele prioritare pentru Teamsters: salvarea de la faliment a marii companii de transport rutier Yellow Corp, implicit a locurilor de muncă pentru 30.000 de sindicalişti.

Matt Hill, purtător de cuvânt al Convenţiei democraţilor, a declarat că evenimentul respectiv "va spune americanilor cum vedem noi lucrurile, inclusiv cum vedem liderii sindicali şi muncitorii", iar Biden este "cel mai pro-sindicalist preşedinte din istoria modernă".

În general, sindicatele îşi încurajează membrii să voteze, să facă muncă voluntară şi donaţii pentru campaniile electorale; organizaţiile respective sunt o sursă deosebit de importantă de fonduri şi forţă de muncă pentru campaniile prezidenţiale ale democraţilor. În contrapartidă, se aşteaptă creşterea numărului de locuri de muncă pentru sindicalişti şi a salariilor, precum şi facilitarea contractelor colective de muncă.

Printre gesturile de bunăvoinţă ale lui Biden faţă de sindicate, Reuters reaminteşte ajutorul de 36 de miliarde de dolari pentru un fond de pensii care altfel ar fi fost nevoit să reducă veniturile a 350.000 de membri ai Teamsters şi pensionari. Sursa: Agerpres

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.