VIDEO. Fascinanta transformare a lui J.D. Vance, cândva un critic aspru al lui Donald Trump, desemnat acum pentru a-i fi vicepreședinte într-un al doilea mandat la Casa Albă de cel pe care îl cataloga relativ recent drept „idiot” și „Hitler al Americii” / „Clonă a lui Trump”, oportunist sau o voce autentică a „Americii umile”?


VIDEO. Fascinanta transformare a lui J.D. Vance, cândva un critic aspru al lui Donald Trump, desemnat acum pentru a-i fi vicepreședinte într-un al doilea mandat la Casa Albă de cel pe care îl cataloga relativ recent drept „idiot” și „Hitler al Americii” / „Clonă a lui Trump”, oportunist sau o voce autentică a „Americii umile”?

Donald Trump, fost președinte american și candidatul Partidului Republican la Casa Albă, a anunţat luni că-l alege pe senatorul de Ohio, J.D. Vance, pentru funcția de vicepreşedinte în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie.

„Am decis că persoana cea mai aptă pentru a asuma funcţia de vicepreşedinte al SUA este senatorul J.D. Vance, din marele stat Ohio", a scris politicianul republican pe reţeaua sa de socializare, Truth Social.

Cândva un critic al lui Trump, devenit apărător fervent, J.D. Vance a fost ales de fostul preşedinte republican drept partener de candidatură, o nominalizare care confirmă cariera atipică a acestei voci a Americii umile, scrie agerpres.ro.

În urmă cu opt ani, înaintea scrutinului prezidenţial din 2016, J.D. Vance era un critic acerb al lui Trump, numindu-l public pe candidatul republican de atunci un „idiot". În privat, Vance l-a comparat pe Trump cu Adolf Hitler.

„Sunt genul „niciodată Trump". Nu l-am plăcut niciodată”, „Doamne, ce idiot”, „Mi se pare jenant", afirma JD Vance în interviuri și pe Twitter în 2016, când publicarea memoriilor sale „Hillbilly Elegy” (care au inspirat și filmul cu același nume) l-a catapultat spre celebritate.

„Încă nu m-am hotărât între a crede că Trump este un nemernic cinic ca Nixon, ceea ce nu ar fi chiar atât de rău (şi chiar s-ar putea dovedi util) sau că este Hitler al Americii", i-a scris J.D. Vance în privat unui asociat pe Facebook în 2016. Când comentariul său referitor la Hitler a fost invocat în 2022, un purtător de cuvânt nu l-a contestat, dar a spus că nu mai reprezenta părerea lui Vance despre Trump.

BBC scrie că, de fapt, nu ar fi nimic ieșit din comun în ce-l privește pe J.D. Vance care și-a făcut o reputație bazată pe transformările sale. Care a fost totuși traiectoria lui J.D. Vance de la o educație rigidă, severă la cele mai înalte niveluri ale politicii americane și cum s-a schimbat atât de radical percepția sa despre Trump.

Memoriile care l-au făcut celebru

J.D. Vance s-a născut James David Bowman în Middletown, Ohio, dintr-o mamă care s-a luptat cu adicția și un tată care a părăsit familia când viitorul senator republican era mic, fiind crescut mai ales de bunicii săi, "Mamaw" și "Papaw", pe care i-a portretizat cu simpatie în memoriile sale din 2016, „Hillbilly Elegy”.

Cu toate că Middletown se află în Ohio, în regiunea cunoscută drept „Rust belt” („centură de oțel” sau „de uzine” a Statelor Unite devenită, odată cu falimentul marilor industrii, „centură de rugină” - mai exact în Ohio, Illinois, Pennsylvania și Michigan, regiuni istoric democrate), Vance s-a identificat îndeaproape cu rădăcinile familiei sale, aflate puțin mai la sud, în Appalachia, vasta regiune muntoasă din interiorul țării care se întinde din sudul profund până la marginile regiunii industriale Midwest. Aceasta include unele dintre cele mai sărace zone ale țării.

În cartea sa, Vance a conturat un portret onest al încercărilor, suferințelor și deciziilor greșite ale membrilor familiei și prietenilor săi. Unghiul de abordare a fost însă unul ferm conservator, descriindu-și apropiații drept cheltuitori cronici, dependenți de ajutoarele sociale și care, în mare parte, nu reușesc să se ridice pe propriile picioare.

A mai scris că i-a văzut pe cei apropiați „reacționând la circumstanțe nefavorabile în cel mai rău mod posibil" și că erau produsul "unei culturi care încurajează decăderea socială în loc să o contracareze".

La data apariției cărții sale, Vance se îndepărtase însă de Middletown, mai întâi pentru a se înrola la pușcașii marini și pentru a efectua o misiune în Irak, iar mai târziu pentru a merge la Universitatea de Stat din Ohio, la Facultatea de Drept din Yale și ca investitor în capital de risc în California.

„Hillbilly Elegy” l-a transformat nu numai într-un autor de succes, ci și într-un comentator căutat, care a fost solicitat frecvent să explice de ce este Donald Trump atât de atrăgător pentru alegătorii albi, din clasa muncitoare.

Rareori a ratat ocazia de a-l critica pe candidatul republican de atunci.

În 2017, Vance s-a întors în Ohio și a continuat să lucreze în domeniul capitalului de risc. El și soția sa, Usha Chilukuri Vance, pe care a cunoscut-o la Yale, au trei copii - Ewan, Vivek și Mirabel.

Copil de imigranți indieni crescut în San Diego, Usha Vance are un trecut foarte diferit de cel al soțului său. Și ea a urmat cursurile Universității Yale și a obținut masteratul la Universitatea Cambridge. După terminarea facultății de drept, a fost asistenta președintelui Curții Supreme de Justiție, John Roberts, iar în prezent este avocat specializat în litigii.

Numele lui Vance era deja vehiculat ca potențial candidat pentru Senat, iar  oportunitatea s-a ivit atunci când senatorul republican de Ohio Rob Portman a decis să nu candideze pentru un nou mandat în 2022.

Deși campania sa a demarat greu, tânărul politician a primit un imbold important prin intermediul unei donații de 10 milioane de dolari (7,7 milioane de lire sterline) din partea fostului său șef, Peter Thiel, broker din Silicon Valley. Însă criticile sale anterioare virulente la adresa lui Trump erau un obstacol serios care risca să pună în pericol alegerea lui Vance în Ohio, un stat din ce în ce mai republican.

Vance a ales însă și-a cerut scuze pentru remarcile sale anterioare, a reușit să-l împace pe fostul președinte american și chiar să obțină susținerea acestuia pentru candidatura sa. 

Odată ales, Vance a apărat constant în Congresul SUA cauzele dragi fostului preşedinte republican, precum lupta împotriva imigraţiei şi apărarea protecţionismului economic, fiind chiar criticat că nu face altceva decât să-l imite pe Trump.

„Vance este un ecou al lui Trump, nu o voce nouă", a declarat David Niven, profesor asociat de politică la Universitatea din Cincinnati care a scris discursuri pentru doi guvernatori democraţi.

„O clonă a lui Trump"?

În interviuri acordate presei, Vance a declarat că pentru el nu a existat niciun moment de tip "Evrica!" menit să-i schimbe părerile despre Trump. Mai degrabă, potrivit lui Vance, şi-a dat seama treptat că opoziţia sa faţă de fostul preşedinte are legătură mai degrabă cu forma decât cu fondul.

De altfel, de atunci şi până în momentul în care Trump a decis să facă tandem cu el în cursa pentru preşedinţia SUA, Vance a devenit unul dintre cei mai fervenţi apărători ai lui Trump, fiindu-i alături chiar şi atunci când alţi republicani de rang înalt au refuzat să o facă, scrie Reuters.

Transformarea lui James David Vance - de la un „niciodată trumpist" declarat până la un om loial lui Trump până în pânzele albe - îl face o personalitate relativ stranie în cercul intim al fostului preşedinte republican.

Democraţi, ba chiar şi unii republicani s-au întrebat dacă nu cumva Vance este mai degrabă mânat în luptă de oportunism decât de ideologie.

Însă Trump, care a supravieţuit sâmbătă unei tentative de asasinat în timpul unui miting de campanie în Pennsylvania, şi mulţi dintre consilierii săi cred că transformarea este sinceră. Aceştia subliniază că convingerile politice ale lui Vance - care amestecă izolaţionismul cu populismul economic - se potrivesc cu cele ale lui Trump şi îi pun pe ambii bărbaţi în dezacord cu vechea gardă a Partidului Republican, unde ''şoimii'' politicii externe şi evangheliştii pieţei libere încă au o influenţă foarte mare.

Senatorul republican John Barrasso din Wyoming, pe care Vance l-a descris drept un mentor, a declarat pentru Reuters că Vance şi-a schimbat părerile despre Trump pentru că "a văzut succesele pe care preşedintele Trump le-a adus în ţară".

În special, opoziţia vocală a lui Vance faţă de ajutorul SUA pentru Ucraina în războiul său cu Rusia i-a încântat pe cei mai conservatori aliaţi ai lui Trump, chiar dacă i-a supărat pe unii colegi din Senat.

De asemenea, în luna martie, Vance a propus o lege care să excludă guvernul chinez de pe piețele de capital din SUA dacă nu respectă legislația comercială internațională.

El a abordat toate aceste teme într-un discurs recent la Conferința națională a conservatorismului, unde a declarat: „Adevărata amenințare la adresa democrației americane este că alegătorii americani continuă să voteze pentru mai puțină imigrație, iar politicienii noștri continuă să ne răsplătească cu mai multă".

El a spus că ideea visului american – „această idee de bază că ar trebui să poți construi o viață bună pentru tine și familia ta în țara pe care o numești acasă" - este „sub asediul stângii" și că implicarea americană în Ucraina nu s-a soldat cu „nicio concluzie evidentă și nici măcar cu un obiectiv pe care să fim aproape de a-l atinge".

De asemenea, în cadrul conferinței, acesta a afirmat că Marea Britanie "nu o duce atât de bine" din cauza imigrației și a susținut că, sub un guvern laburist, țara a devenit "prima țară cu adevărat islamistă" cu o bombă nucleară.

Vance, care a fost botezat ca catolic în 2019, și-a exprimat sprijinul în trecut pentru avort în cazul unei sarcini de peste 15 săptămâni. Recent, el a afirmat că susține opinia lui Trump, potrivit căreia această chestiune este la latitudinea statelor.

Posibilul viitor vicepreședinte de nici 40 de ani a primit valuri de aplauze puternice când a intrat, luni, în arena convenției republicane din Milwaukee, scrie. 

„Are rădăcini modeste și este tânăr", a declarat delegatul Amanda Suffecool, președintele partidului în Portage County, în nord-estul statului Ohio. „O mulțime de oameni se vor identifica cu el".

Vance a fost, de asemenea, unul dintre primii republicani de top care a indicat direct retorica de campanie a democraților în legătură cu tentativa de asasinat care l-a vizat pe Donald Trump la mitingul electoral sâmbătă.

„Ideea centrală a campaniei lui Biden este că președintele Donald Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preț", a postat el pe X la câteva ore după atac. „Această retorică a condus direct la tentativa de asasinare a președintelui Trump".

În comentariile de luni, președintele  Joe Biden l-a numit pe Vance o „clonă a lui Trump" - indicând modul în care democrații vor încerca să îl prezinte pentru restul campaniei.

Prima reacție a lui J.D Vance după desemarea sa drept vicepreședinte: „Sunt copleșit de recunoștință. Ce onoare este să candidez alături de președintele Donald J. Trump. A adus pace și prosperitate o dată și, cu ajutorul vostru, o va face din nou. 

Înainte spre victorie!”



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.