Viktor Orban susține că a discutat cu Donald Trump despre oprirea războiului din Ucraina / Premierul de la Budapesta: „Trump va rezolva problema!”


Viktor Orban susține că a discutat cu Donald Trump despre oprirea războiului din Ucraina / Premierul de la Budapesta: „Trump va rezolva problema!”

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit, vineri, cu fostul președinte american Donald Trump în Florida, a anunțat liderul de la Budapesta în rețelele de socializare.

Întâlnirea a fost descrisă de premierul naționalist ungar drept „misiunea de pace 5.0.", derulându-se la reședința Mar-a-Lago a lui Trump din Florida, după summitul NATO de la Washington, unde partenerii au lansat Pactul pentru Ucraina, un cadru de securitate semnat de 32 de aliați.

Anterior, liderul maghiar a vizitat Ucraina, Rusia și China, deplasări pe care le-a drescris drept un efort de a promova o încetare a focului și negocieri de pace între Rusia și Ucraina. 

În timpul vizitei de la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins propunerea de încetare a focului a lui Orban, liderul de la Kiev apreciind că premierul maghiar nu este suficient de influent pentru a media așa ceva. Potrivit lui Zelenski, mediatorul trebuie să fie puternic din punct de vedere economic și să aibă influență asupra economiei ruse sau să aibă o armată mai puternică decât cea rusă. 

„Am discutat despre modalitățile de a face pace. Vestea bună a zilei: el (Trump) va rezolva problema", a scris Orban pe X după întâlnirea de la Mar-a-Lago

Candidatul Partidului Republican la Casa Albă a declarat în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului din Rusia în 24 de ore dacă va fi ales președinte, fără a preciza pașii pentru încheierea unui acord de pace între Kiev și Moscova.

„Mulțumesc Viktor. Trebuie să fie pace. Și repede", a declarat Trump după întâlnire.

Orban are o relație de lungă durată cu conservatorii din SUA și este singurul lider european care este un prieten al Kremlin pe față. De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, el a vorbit în mai multe rânduri despre Trump, lăudându-l ca fiind "un om al păcii". Fostul președinte american i-a întors complimentele și aprecierile, numindu-l pe Orban „un lider fantastic”,

Premierul ungar a declarat, de asemenea, în martie, că Trump va opri finanțarea Ucrainei dacă va fi ales.

De la 1 iulie, Ungaria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, o funcţie de coordonare a activităţii legislative care nu îi permite să vorbească în numele europenilor pe scena internaţională. 

Sloganul celor şase luni de preşedinţie ungară a Consiliului UE este "Make Europe Great Again", o inspiraţie directă din sloganul "Make America Great Again" a lui Trump.

La summitul de la Washington, liderul ungar, care a vorbit foarte puţin cu presa, a apărut izolat, chestionat de o serie de lideri europeni care au denunţat călătoria sa la Moscova săptămâna trecută, unde a vorbit cu preşedintele Vladimir Putin.

„Este alegerea lui, a făcut-o suveran, dar făcându-şi vizitele, el nu ne-a angajat în niciun fel pentru că nu ne-a informat în niciun fel în prealabil şi nu a primit niciun mandat", a subliniat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, la sfârşitul summitului NATO.

Cu o zi înainte, preşedintele finlandez Alexander Stubb declarase că nu vede "nicio utilitate să se discute cu regimurile autoritare", iar preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adăugat că "nu este deloc de acord cu asta".

Mai mulţi oficiali UE, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au subliniat ulterior că liderul ungar nu are un mandat oficial al UE pentru negocieri cu Rusia.

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.