Manevre dubioase în „noul” USR pentru șeful de la Iași, Ștefan Tanasă, acuzat recent că l-a salvat pe edilul penal Mihai Chirica de un ditamai colapsul administrativ. Mai mulți membri aleși prin vot corect în Biroul Național s-au retras pentru a-i face loc blatistului de la Iași


Manevre dubioase în „noul” USR pentru șeful de la Iași, Ștefan Tanasă, acuzat recent că l-a salvat pe edilul penal Mihai Chirica de un ditamai colapsul administrativ. Mai mulți membri aleși prin vot corect în Biroul Național s-au retras pentru a-i face loc blatistului de la Iași

Liderul USR Iaşi, Ştefan Tanasă, a ajuns în Biroul Naţional după ce cinci membri de partid clasaţi în faţa sa s-ar fi retras ”strategic”, scrie news.ro,  citând mai multe declarații și mesaje interne ale unor lideri și membri USR.

Flavia Boghiu (viceprimar al Brașovului și partenera fostului candidat la șefia USR Radu Hossu), aleasă iniţial în acest for şi care ulterior s-a retras, recunoaște, pe un grup intern, că au existat presiuni, după ce şeful USR Iaşi figura pe lista scurtă a grupării Voiculescu-Fritz-Coliban, dar nu a primit suficiente voturi la Congres.

În urma votului exprimat de către delegaţii la congres, şeful filialei judeţene USR Iaşi, Ştefan Tanasă nu a prins un loc în Biroului Naţional. El a figurat pe lista scurtă a grupării USR Echilibru (Voiculescu-Fritz-Coliban), dar la congres nu a primit suficiente voturi.

Pentru ca Tănasă să acceadă totuşi în Biroul Naţional trebuia ca un membru al acestui for să renunţe la funcţie, iar în plus alte patru persoane, clasate în faţa sa pe lista supleanţilor (Alina Girbea, Sorin Sipos, Diana Buzoianu şi Diana Stoica), să refuze succesiv această poziţie, lucru care s-a întâmplat. 

Paranteză. Jurnalistul Gabriel Gachi de la publicația independentă ReporterIS, cea mai critică publicație a Iașului cu privire la hoțiile din administrația Chirică-Costel Alexe (Tablă), a atras atenția într-un comentariu pe Facebook că echipa lui Tanasă a făcut ditamai blat cu primarul penelist: „Mihai Chirica a fost salvat vineri de USR de un nou colaps administrativ: expirarea termenului pentru nouă organigramă, situație care ar fi făcut imposibilă exercitarea funcțiilor de la 1 iulie. Dar cel care l-a ajutat nu a fost Marius Bodea, conform reacției stridente a lui Cosette Chichirau, ci fostul ei tovarăș, Filip Havarneanu, șeful USR Municipiu. 

Cosette a folosit sintagma "Nesimțirea USR/Bodea", dar senatorul nici măcar nu s-a numărat printre delegații la Congresul Național de la București, influență să fiind zero în acest moment. 

Ori șefa Eco de la Iași e dezinformată, ori practică o propagandă contondentă, de tip Sosoaca, în care nu contează ce spui, ci doar să nu te oprești. Adevărul n-are nicio importantă.

Adevărată știre este că USR (în care Bodea nu are nicio funcție) e înclinat să îi asigure lui Chirica o majoritate de 14 voturi în următorii ani. Neoficial, în momentele-cheie, se va conta și pe cele 4 voturi AUR. USR, prin Filip Havarneanu și frații Tănasă, oamenii promovați de Cosette Chichirău, vrea să beneficieze de binefacerile Puterii după 8 ani de Opoziție. Câțiva tineri de-acolo sunt disperați după recompensele financiare. Vor avea viceprimar, consilii de administrație bine plătite, câteva soții angajate pe viață în administrație, acces la comisioane, relații, oportunități”. Mai jos puteți citi integral postarea lui Gabriel Gachi

„Din respect faţă de Allen Coliban şi la presiunea lui Irineu (Irineu Darău – n.r.) vă anunţ că m-am retras din Biroul Naţional pentru a face loc candidatului de la Iaşi (Ştefan Tanasă), care era între cei opt pe lista scurtă”, a scris Flavia Boghiu, pe grupul USR Braşov.

Totodată, ea spune că dacă ar fi ştiut că lista din BN nu ar fi fost decisă prin vot democratic, ci printr-o negociere, atunci nu ar mai fi candidat.

„Diferenţa dintre calcule şi rezultat a rămas să fie rezolvată prin retrageri, lucru pe care recunosc îl consider antidemocratic şi nedemn de principiile pe care s-a bazat întotdeauna filiala noastră”, a mai afirmat Flavia Boghiu.

Pe alte grupuri interne ale USR, este solicitată intervenţia noului lider al partidului Elena Lasconi.

”Flavia Boghiu, Diana Stoica, Alina Girbea şi Diana Buzoianu au fost presate şi intimidate să se retragă de pe lista Biroului Naţional pentru a face loc celui care a falimentat filiala Iaşi – Tanasa Stefan. (...) Ca preşedinte al filialei Iaşi, a dus organizaţia în faliment, cheltuind 200.000 de euro fără a justifica adecvat utilizarea acestor fonduri. Campania de la Iaşi a avut ZERO buget din cauza acestui management dezastruos. Mai mult, ne-a vizitat şi DGA-ul (Direcţia Generală Anticorupţie) filiala, în condiţiile în care Întâiul Şomer a şantajat un preşedinte de filială locală din judeţul Iaşi. (...) Decizia de a forţa retragerea unor membri valoroşi pentru a face loc unui astfel de personaj ridică grave semne de întrebare privind integritatea şi direcţia partidului. Este demoralizant să vezi cum munca şi dedicarea unor membri sunt sacrificate pentru a promova oportunismul şi comportamentele neetice. Congresele şi voturile devin inutile dacă rezultatele sunt manipulate în favoarea unor indivizi controversaţi”, a scris Alexandru Florea, membru USR.

Într-o declarație acordată „Ziarul de Iași”, liderul USR Iași Ștefan Tanasă a admis manevra, precizând că acest scenariu a fost stabilit de la început, scopul fiind ca filiale care au performat în alegeri și au avut rezultate, să aibă reprezentanți în Biroul Național.

„Astfel am agreat la nivelul grupului nostru (Fritz-Coliban, n.r.). A fost clar stabilit de la început – aceasta a fost echipa propusă să fie în Biroul Național, evaluând performanțele pe care noi le-am avut. Noi, cei care am ajuns în BPN, am ajuns pentru că am performat și am avut rezultate, și aceasta a fost decizia grupului nostru”, a declarat Ștefan Tanasă.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.