Claudiu Năsui afirmă că PSD-PNL mimează o ceartă pe data alegerilor pentru a distrage atenția de la „prăpădul fiscal” pregătit pentru români / Reacție virulentă din partea experților contabili la ordonanțele guvernului privind măsurile fiscale adoptate recent: abrogați acest circ birocratic și fiscal!


Claudiu Năsui afirmă că PSD-PNL mimează o ceartă pe data alegerilor pentru a distrage atenția de la „prăpădul fiscal” pregătit pentru români / Reacție virulentă din partea experților contabili la ordonanțele guvernului privind măsurile fiscale adoptate recent: abrogați acest circ birocratic și fiscal!

Deputatul Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, a declarat, luni, că PSD și PNL întrețin artificial un scandal legat de data alegerilor prezidențiale pentru ca în spațiul public să nu se mai discute despre tăvălugul taxelor pe care comasații îl pregătesc pentru români: e-TVA, care intră în vigoare de la 1 august, și creșterile de taxe și impozite din 2025.

„E o scamatorie ca să distragă atenția publicului pe subiecte marginale și care, într-adevăr, conferă un avantaj politic unuia sau altuia, în funcție de unde pun data alegerilor. Iar problemele principale sunt de tipul e-TVA și creșterea de taxe și impozite care se anunță pe anul viitor.

Când pregătești un prăpăd fiscal în halul în care îl pregătește actuala guvernare, vrei să se vorbească despre orice numai nu despre ceea ce intenționezi să faci. Și atunci evident că un subiect ușor, care să distragă atenția, este cel al acestei date, eventual și un subiect pe care PNL să poată să pretindă că e opoziție la PSD și să zică nu se poate așa ceva, vezi Doamne, ne certăm  și taman în timpul alegerilor o să se certe, o să se jure că nu fură, că unul e opusul celuilalt, ca apoi să-și dea iar mâna cum au mai făcut-o. E o fumigenă. Ei preferă să vorbească despre asta decât despre e-TVA și taxele și impozitele pe care le vor crește”, a declarat Claudiu Năsui în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat la B1 TV. VIDEO la finalul textului.

Deputatul USR a insistat apoi că taxele sigur vor crește de la anul și că acesta este subiectul care-i interesează pe români, nu data alegerilor, stabilită de PSD și PNL după cum le convine mai bine. Reverindu-se la e-TVA, Năsui a mai spus că „va fi prăpăd” pentru că „dăm iar fix în cei care sunt onești”.

Tot luni, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a solicitat abrogarea ordonanțelor de urgență publicate vineri, 21 iunie, în Monitorul oficial și inițierea unui dialog cu toate părțile interesate pentru identificarea de soluții fiscale sustenabile.

„Marele circ fiscal românesc, unde funcționarii de stat se joacă de-a v-ați ascunselea cu responsabilitățile lor (transferându-le tocmai contribuabililor, adică celor cale le finanțează și salariile), în timp ce mediul de afaceri este tratat ca un personaj principal suspect, într-o piesă intitulată „Toți sunt evazioniști”.

Nu putem identifica adevărații evazioniști? Nicio problemă: mai bine presupunem că sunt toți! Facem reguli mai aspre pentru toți, ca să nu mai scape nimeni.

Nici nu mai contează că sistemul informatic abia funcționează, important este că regulile sunt acolo, „sculptate” în „piatra digitală” a ministerului.

Acest circ birocratic se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația.

România nu are nevoie doar de instrumente digitale, ci de o mentalitate digitală la conducerea executivă a autorității care elaborează legislația fiscală”, afirmă CECCAR în apelil său către comasați.

Vineri seara a apărut în Monitorul oficial OUG 70/2024 (procedura pentru e-TVA), care nu a avut parte de o dezbatere publică reală, fiind adoptată în doar 2 zile de la prezentare.

 



 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.