Ucraina a fost de acord să-l expedieze la Moscova pe Mitropolitul Ionafan al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, condamnat la opt de închisoare pentru susținerea invaziei rusești


Ucraina a fost de acord să-l expedieze la Moscova pe Mitropolitul Ionafan al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, condamnat la opt de închisoare pentru susținerea invaziei rusești

Mitropolitul Ionafan al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), care a fost condamnat la cinci ani de închisoare în august 2023, pentru susținerea invaziei Rusiei în Ucraina, ar fi fost eliberat și va fi trimis la Moscova în urma intervenției Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill, scrie Radio Free Europe.

Prezenta situație a lui Ionafan al UOC, cunoscută anterior ca Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), a fost anunțată pe 22 iunie de Biserica Ortodoxă Rusă.

Biserica Ortodoxă separată a Ucrainei (OCU) și-a câștigat independența ecleziastică față de UOC-MP și Biserica Ortodoxă Rusă în 2019. În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, autoritățile de la Kiev au acuzat unii clerici ai UOC-MP că susțin Moscova în război.

Mitropolitul Ionafan (Anatoli Ielețkih pe numele său de mirean) a fost acuzat anul trecut că a distribuit pliante pro-rusești congregației sale, că a postat pe site-ul web al eparhiei sale declarații privind primatul UOC-MP asupra OCU și că a susținut deschis invazia rusă.

Ionafan a fost condamnat la cinci ani de închisoare după ce un tribunal din orașul ucrainean Vinița l-a găsit vinovat pentru patru capete de acuzare, inclusiv pentru apel la încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei, acțiuni împotriva ordinii constituționale a Ucrainei și încălcarea premeditată a drepturilor cetățenilor.

Ionafan a fost primul șef de eparhie al UOC în activitate care a fost condamnat la închisoare în Ucraina în legătură cu războiul. Un fost mitropolit, Iosaf, a fost condamnat anterior la trei ani de închisoare pentru distribuirea de propagandă pro-rusă.

Ionafan fusese plasat în arest la domiciliu după ce a făcut apel împotriva sentinței sale și ar fi suferit un accident vascular cerebral în timpul încarcerării. La 18 iunie, o curte de apel i-a menținut sentința inițială.

UOC-MP a declarat că Ionafan și-a pierdut cetățenia ucraineană și „va ajunge în curând la Moscova", fără a oferi alte detalii privind eliberarea sa. Sursa: Radio Free Europe. Detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.