Nicușor Dan despre ancheta EPPO ȘI DNA privind achiziția tramvaielor: „Nu am niciun fel de emoții. Curtea de Apel București a spus că contractul trebuie atribuit acestui ofertant Astra”


Nicușor Dan despre ancheta EPPO ȘI DNA privind achiziția tramvaielor: „Nu am niciun fel de emoții. Curtea de Apel București a spus că contractul trebuie atribuit acestui ofertant Astra”

Televiziunile mafiei, dar și alți propagandiști din spațiul virtual, de regulă recunoscuți pentru susținerea vehementă față de Gabriela Firea sau Sebastian Burduja, au jubilat și au titrat cu titluri bombastice pe burtiere sau în paginile lor de Facebook informația privind ancheta derulată de Parchetul European (EPPO) și DNA privind achiziția celor 100 de tramvaie de la Astra Arad de către Primăria București, dezinformând că actualul primar, Nicușor Dan, este, nici mai mult, nici mai puțin, la un pas de pușcărie. 

Context. Surse oficiale au confirmat, pentru mai multe publicații, că EPPO, condus de Laura Codruța Kovesi, și DNA desfășoară o anchetă privind achiziția celor 100 de tramvaie de la Astra Arad de către Primăria București. Licitația a fost atribuită în mandatul Gabrielei Firea, iar contractul de 840 de milioane de lei a fost semnat de Nicușor Dan.

Potrivit g4media.ro, DNA investighează presupuse fapte de corupție și abuz în serviciu săvârșite la nivelul comisiei de licitație de la STB, iar EPPO anchetează faptul că Astra Arad ar fi depus o scrisoare de garanție pentru accesarea fondurilor europene care s-ar fi dovedit a fi falsă.

Pe cale de consecință, fondurile europene ar fi fost pierdute, iar achiziția se derulează acum din fonduri naționale, au explicat aceleași surse.

Dosarul împărțit între DNA și EPPO ar fi plecat de la o plângere a sindicatului din STB. În ce privește scrisoarea de garanție falsă, acest lucru ar fi fost semnalat de BNR, ducând ulterior la ancheta EPPO.

Astra Arad a livrat tramvaie care nu respectau specificațiile tehnice, cu motoare de 100kw, nu 120kw potrivit caietului tehnic al licitației.Lungimea tramvaielor achiziționate a făcut alte probleme, ducând la cheltuieli pentru extinderea peroanelor.

Nicușor Dan a exprimat un punct de vedere pe acest subiect, marți seară, la Digi24, afirmând că o instanță a Curții de Apel a stabilit că contractul trebuie atribuit ofertantului Asta Arad.

„Nu există control la noi în primărie pe subiectul ăsta. Este o achiziție publică desfășurată de administrația precedentă. Au fost doi ofertanți. Primăria, în administrația precedentă, a atribuit ofertantului căruia nu trebuia să atribuie, s-au pronunțat CNSC si Curtea de Apel și au spus că contractul trebuie oferit celuilalt ofertant – Astra Arad. Administrația precedentă a spus asta, a atribuit, dar n-a semnat contractul. Noi am semnat, la câteva luni după ce am preluat mandatul. Și, din moment ce Curtea de Apel București a spus că contractul trebuie atribuit acestui ofertant Astra, n-am niciun fel de emoție”, a precizat Nicușor Dan.

Într-un articol mai amplu pe acest subiect, publicația Newsweek dezvăluie că ar exista o așa-numită „grupare”, cu influență majoră în sistemul de justiție și care ar fi determinat, în final, pe căi oculte, atribuirea contractului către Astra Arad. Deși încearcă să convingă că ar exista o serie de conexiuni între Nicușor Dan și această grupare, publicația nu reușește să arate clar și cu dovezi concludente în ce fel este conectat primarul general cu influenții membri ai acesteia, în condițiile în care unii dintre ei (de exemplu, Cristina Trăila, fosta soție a celebrului avocat Doru Trăilă din dosarul Coldea-Dumbravă) ar fi încercat să determine o serie de decizii, dar nu au reușit. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.