Comasații, acuzați că au furat masiv la Sectoarele 1 și 2 / Numai la o singură secție de votare din Sectorul 2 au fost descoperite peste 280 de voturi ADU trecute la alte partide / Reprezentantul PSD în Biroul Electoral Sector 1 a fost surprins și fotografiat în timp ce, aparent, umbla la sacii sigilați de la Universitatea de Agronomie


Comasații, acuzați că au furat masiv la Sectoarele 1 și  2 / Numai la o singură secție de votare din Sectorul 2 au fost descoperite peste 280 de voturi ADU trecute la alte partide /  Reprezentantul PSD în Biroul Electoral Sector 1 a fost surprins și fotografiat în timp ce, aparent, umbla la sacii sigilați de la Universitatea de Agronomie

În vreme ce la nivelul întregii țări, rezultatul votului din 9 iunie se limpezește de la o oră la alta, la Sectoarele 1 și 2 din Capitală, situația pare din ce în ce mai încurcată, cu acuzații grave de furt sau erori pe care comasații nu vor să le mai corecteze.

Astfel, o acuzație cu exemplu concret a fost oferită de consilierul local USR de la Sectorul 2 Radu Nedelcuț care arată că la prima secție la care s-a obținut renumărare voturilor s-au descoperit peste 280 de voturi USR (ADU) pentru funcția de primar trecute în mod fraudulos sau eronat la alte partide. La doar o secție din 200 în care s-a putut vota în Sectorul 2.

Având în vedere diferența minusculă dintre candidații de la cele două sectoare – Clotilde Armand versus George Tuță, respectiv Radu Mihaiu versus Rareș Hopincă – și suspiciunile întemeiate de furt, practic renumărarea voturilor mai ales acolo unde au fost semnalate ilegalități încă din timpul procesului la urne este mai mult decât necesară.

Precizări. La Sectorul 2, diferența dintre cei doi candidati este de doar câteva sute de voturi, puțin peste 600 de voturi, iar o renumărare în urma căreia s-ar depista voturi „pierdute” ar putea stabili un alt câștigător.  

Rareș Hopincă, candidatul alianței PSD-PNL, afirmă că a obținut victoria la alegerile locale cu un scor de 43,25% respectiv 49.170 de voturi, potrivit celor mai noi date. Radu Mihaiu, reprezentantul partidului ADU, se află la mică distanță, cu 42,69% din voturi, adică 48.531. (date de pe portalul  rezutatevot.ro)

Iată ce susțin cei doi primari ai USR, aflați în acest moment, în ușor dezavantaj față de contracandidați

Am cerut doar numărarea corectă a voturilor la BES, pentru că nu se închid cheile de verificare în peste 60% din secții. 

Am venit acum câteva ore singur aici să văd cum se desfășoară procesul și daca oamenii au nevoie de ceva. Contracandidatul este aici cu o gașcă de susținători care instigă și urlă. Se tem că număratul corect și verificările le dau peste cap rezultatele. 

Cer tuturor instituțiilor statului - Biroul Electoral Central, forțe de ordine - să asigure condițiile pentru un proces corect. Eu nu mă tem de asumarea rezultatelor finale ale votului oamenilor, voi de ce urlați așa?”, preciza Radu Mihaiu luni seară.

Marți dimineață, Mihaiu a venit cu o completare la afirmații consilierului Nedelcuț, arătând exact cum stau lucrurile:

„Aceasta era secția pe care majoritatea PSD din BES Sector 2 NU a vrut să o mai analizeze. Și ne-au respins politic cererea de renumărare. Deși comisia de numărare a recunoscut eroarea. În scris.

Ce s-a întâmplat: luni, la ora 7 dimineața, după peste 24 de ore de stat în secție, membrii comisiei de numărare au transcris din greșeală 333 de voturi în dreptul doamnei Bughiu, în loc să fie în dreptul meu. Și 47 în dreptul meu, în loc să le treacă la doamna Bughiu. De altfel, e singura secție unde doamna Bughiu are un număr așa de mare de voturi. O eroare care poate fi ușor verificată, prin renumărarea voturilor din acea secție.

Eroarea comisiei nu e greu de înțeles. Comasarea alegerilor a transformat acest scrutin într-un coșmar pentru delegați. Unii au stat și 40 de ore! Au avut de numărat buletine din 5 tipuri de alegeri și s-au strecurat nepermis de multe erori. 

Ce NU e de înțeles e de ce nu vrea PSD să avem o numărătoare corectă. 

Cer Biroului Electoral Central să intervină la Sectorul 2. În anul 2024 ar fi o rușine să avem alegeri puse sub semnul întrebări în asemenea hal. Și să nu se lase influențat de AEP sau alte forțe politice.”

 

Clotilde Armand vs Tuță-SRI și situația de la Sectorul 1

„Am făcut o plângere penală împotriva reprezentantului PSD în Biroul Electoral Sector 1, domnul Alexandru-Constantin Enăchescu. A fost prins pe holul Secției de votare. nr 34 de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară cum împreună cu mai mulți membri ai secției de votare au desigilat sacii plini cu buletinele de vot și umblau în ei. Își acopereau urmele. Așa vor PNL PSD să câștige. Prin fraudă. Și asta e doar una dintre dovezi. 

Să vă explic care a fost situația în secțiile de votare, ca să înțelegeți cine a controlat procesul electoral în Sectorul 1. În martie 2024, guvernul Marcel Ciolacu a dat o ordonanță prin care au fost rezervate locuri în toate secțiile de votare pentru UDMR și reprezentanții minorităților naționale. În Sectorul 1, USR a avut câte un reprezentant în toate cele 166 de secții, iar PMP în circa 90 de secții. În schimb, PSD, PNL, UDMR, minoritățile naționale, AUR  au avut reprezentanți în toate secțiile, iar în câteva zeci de secții a fost și câte un reprezentant Pro România. În general, cu urna mobilă a mers reprezentantul PSD, în timp ce restul membrilor rămâneau în secțiile de votare. 

Sunt multe nereguli reclamate în secțiile de votare din Sectorul 1, voi reveni pe parcursul acestei zile, iar BEC și AEP trebuie să le clarifice rapid. Vă dau un exemplu, la una din secțiile de votare din Sectorul 1 au trimis urna mobilă la mai multe persoane care nu au discernământ. Vom cere anularea voturilor strânse cu această urnă mobilă. Este un efort supraomenesc să apărăm fiecare vot. Dar o vom face. În numele democrației. 

PS: Marcele, vicierea rezultatelor electorale reprezintă un atentat direct la democrație! Matematica nu minte. Și voi demonstra unei națiuni întregi că tu nu te pricepi deloc la matematică. Tu doar minți și furi.”, a scrie și Clotilde Armand într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

 

„Scurt update: 

- Am depus cerere de renumărare a voturilor;

- Am sesizat autoritățile privind tentativele de fraudă de la mai multe secții de votare; 

Vă reamintesc pentru toți cei care ați auzit declarații publice ale mai multor politicieni să nu mergeți după fentă fiindcă s-au numărat oficial până azi doar 40 de secții din totalul de 166. Diferența de voturi pe numărătoare paralelă a partidelor este foarte, foarte mică și de aceea s-au grăbit unii din PNL și PSD să arunce public cu mesaje false că au câștigat; 

- Ne lipsesc foarte multe voturi în secțiile cu probleme, acolo unde i-am prins că vor să fure. 

De asemenea, au fost mari probleme cu urna mobilă. 

Așteptăm numărătoarea și datele oficiale. Noi am mai pățit așa ceva în 2016. Știe și Ciolacu cum ne-au furat atunci.”, afirmase ea cu câteva ore mai devreme. 

PNL Sector 1 afirmă, marţi, că în ciuda încercărilor primarului Clotilde Armand de a opri numărarea voturilor, candidatul alianţei PNL-PSD George Cristian Tuţă a câştigat alegerile pentru Primăria Sectorului 1.

„În ciuda încercărilor disperate ale doamnei Armand de a opri ieri numărarea voturilor, chiar şi cu preţul umilirii a sute de oameni dincolo de limita epuizării fizice, candidatul alianţei PNL-PSD George Cristian Tuţă a câştigat alegerile pentru Primăria Sectorului 1! Procesele verbale cu voturile numărate sunt cea mai bună dovadă”, spune filiala PNL Sector 1 pe Facebook. „Calculul îl poate face oricine. Va rezulta acelaşi lucru: George Tuţă va fi în următorii patru ani de zile primarul Sectorului 1!”, mai transmite PNL Sector 1.

Candidatul Tuță postează pe contul său oficial de Facebook clipuri din oră în oră, pe modelul lui Sebastian Burduja, în care afirmă că a câștigat alegerile și că Armand încearcă să-l saboteze.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.