În Rusia a fost arestat un alt comandant militar de rang înalt. Adjunctul lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, este suspectat de fapte grave de corupție. Generalul Șamarin ar fi acceptat o mită „uriașă” în timpul atribuirii unor contracte de stat


În Rusia a fost arestat un alt comandant militar de rang înalt. Adjunctul lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, este suspectat de fapte grave de corupție. Generalul Șamarin ar fi acceptat o mită „uriașă” în timpul atribuirii unor contracte de stat

În Rusia a fost arestat încă un general de armată pentru acuzații de corupție, a anunțat joi presa de stat, acesta devenind al treilea ofițer de rang înalt care se confruntă cu acuzații penale legate de fraudă și fapte grave de corupție numai în ultima lună.

Este vorba despre șeful Direcției principale de comunicații a forțelor armate ruse și adjunctul șefului Statului Major General, generalul-locotenent Vadim Șamarin, în cazul căruia un tribunal militar a decis plasarea în arest preventiv până la sfârșitul lunii iulie, scrie The Moscow Times, publicație independentă. 

Șamarin a activat în aproape întreaga sa carieră militară de trei decenii în cadrul departamentelor de comunicații ale forțelor armate ale Rusiei. El a reușit să avanseze de la gradul de locotenent, aflat la comanda unei stații radio de la distanță în Districtul Militar din Orientul Îndepărtat, în 1992, pentru a deveni șef al direcției de comunicații și adjunct al lui Valeri Gherasimov în 2021.

El fusese numit adjunctul lui Gherasimov în urma arestării fostului adjunct al șefului Statului Major General, Khalil Arslanov, în 2020, acuzat și el de fraudă și fapte corupție în legătură cu dotarea armatei. Acesta din urmă a fost găsit vinovat pentru două capete de acuzare pentru fraudă, valoarea totală a prejudiciului fiind de aproximativ 6,7 miliarde de ruble (750 de milioane de dolari).

Un oficial rus a declarat pentru TASS că Șamarin este acuzat că a acceptat o mită „uriașă” în timpul atribuirii unor contracte de stat, dar nu au fost oferite alte detalii.

Generalul Șamarin este a treia figură militară activă de rang înalt care a fost arestată în ultima lună în cadrul unei aparente operațiuni de curățare a ministerul rus al Apărării. 

Cu toate acestea, Kremlinul a negat ulterior, joi, speculațiile privind o epurare de amploare în armată.

„Lupta împotriva corupției este un efort continuu. Nu este o campanie. Este o parte integrantă a activităților agențiilor de aplicare a legii", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Autoritățile au precizat săptămâna trecută că șeful Direcției de personal din Ministerul Apărării, Iuri Kuznețov, a fost arestat pentru luare de mită.

Fostul ministru adjunct al apărării Timur Ivanov, un aliat al fostului ministru (actualul șef al Consiliului de Securitate al Rusiei), Serghei Șoigu (prietenul de suflet al tiranului de la Kremlin, Vladimir Putin), a devenit cea mai importantă figură militară reținută sub suspiciunea de luare de mită.

Și un fost comandant care a fost demis anterior după ce a criticat liderii militari pentru rata ridicată a victimelor din Ucraina a fost arestat marți.

Arestările și schimbarea conducerii Ministerului rus al Apărării au loc în contextul în care forțele rusești au făcut cele mai importante progrese pe câmpul de luptă din ultimele 18 luni cu un nou asalt major asupra regiunii ucrainene Harkiv (din nord-estul țării invadate).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.