VIDEO. Republica infracțională Prahova. La Ferma Dacilor, unde au murit opt persoane într-un incendiu devastator, a reînceput discret activitatea turistică în spiritul disprețului față de lege promovat și de baronul liberal Iulian Dumitrescu, acuzat de fapte grave de corupție


VIDEO. Republica infracțională Prahova. La Ferma Dacilor, unde au murit opt persoane într-un incendiu devastator, a reînceput discret activitatea turistică în spiritul disprețului față de lege promovat și de baronul liberal Iulian Dumitrescu, acuzat de fapte grave de corupție

O serie de imagini postate pe Facebook și mărturii obținute de Podul direct de la diverși turiști indică faptul că la Ferma Dacilor, din localitatea prahoveană Tohani, a reînceput, discret, activitatea cu publicul (numit „prieteni” ai complexului turistic și ai patronului Cornel Dinicu  în postările de promovare a locației de pe Facebook). 

Mai exact, de Paști a fost organizat un „picnic”, pe bază de donații în incinta complexului unde resturile pensiunii carbonizate au fost total îndepărtate, dar unde se mai află alte numeroase construcții funcționale. Inclusiv unități de cazare despre care avem informații că nu au fost utilizate deocamdată.

Aparent, la Fermă funcționează o terasă în toată regula pentru clienții mai mult sau mai puțin prieteni cu deținătorii complextului și sunt organizate întreceri sportive. Din imagini rezultă că week-endul trecut, terasa a fost plină ochi de oameni care serveau masa, deși este puțin probabil ca pensiunea să fi obținut între timp toate avizele necesare unei funcționări în deplină legalitate. 

Foto sus: terasă funcțională la Ferma Dacilo/Facebook

Așadar, Dinicu nu are nicio reținere să se promoveze în rețelele de socializare și în presa locală. 

Complexul turistic a fost vizitat recent și de fostul pugilist internațional Leonard Doroftei care și-a manifestat compasiunea și susținerea pentru Cornel Dinicu. VIDEO mai jos

„Îl cunosc pe Dinicu, îl susțin, sunt alături de el și sper din toată inima să treacă peste această problemă, peste această durere”, a spus Doroftei care ar fi în relații de prietenie cu Dinicu de peste 30 de ani. 

„Nu pot decât să mă bucur că sunt oameni care ne încurajează să mergem mai departe. Și îi mulțumesc lui Leonard”, a afirmat și Dinicu în cadrul aceluiași material video realizat de publicația Republika News.



 

Reamintim că în contextul tragicului incediu din 26 decembrie 2023 în care au murit opt persoane, între care și unul din fiii patronului Cornel Dinicu, s-a discutat intens despre autorizațiile incomplete cu care funcționa complexul turistic, cu îngăduința autorităților locale care ar fi acceptat diverse „atenții” din partea pensiunii pentru a trece cu vederea printre altele lipsa avizului ISU. 

Într-un interviu pentru Pressone, sdjunctul șefului IGSU, Benone Duduc afirma că „Ferma Dacilor nu a respectat nimic din procesul de autorizare a lucrărilor de construcții”. „De la momentul construirii până la cel în care a avut loc tragedia nu a existat nicio intenție de a obține vreun document din partea noastră”, afirma Duduc. Detalii AICI.

La începutul lunii ianuarie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova anunța că împotriva lui Dinicu și a apropiaților acestuia care figurau în acte ca proprietari ai fermei a început urmărirea penală, aceștia fiind acuzați, printre altele, de distrugere din culpă. Conform anchetatorilor, construcţia corpului principal de clădire (mistuită de flăcări), care include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire, iar demersurile şi măsurile dispuse pentru "intrarea în legalitate" au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale. 

Dinicu a fost apoi arestat.

„De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, HGR nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu. Situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26 decembrie 2023, în jurul orei 05,45, a unui incendiu (...), sursa probabilă a incendiului fiind 'efectul termic al curentului electric", mai preciza Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova când încerca să oprească înlocuirea arestului preventiv cu arest la domiciliu în cazul lui Dinicu. 

 

Patronul „din umbră” de la FD a fost eliberat, în cele din urmă, din arest, iar la sfârșit de martie a scăpat și de arestl la domiciliu, măsura fiind înlocuită cu controlul judiciar. Iar în prezent pare hotărât să treacă peste necaz și să reia activitatea de dinainte a Fermei. Atitudinea sa față de lege nu pare să se fi schimbat radical. Disprețul  fațăde lege pare mai degrabă o stare de spirit în Prahova, nu o situație accidentală atâta timp cât însuși Iulian Dumitrescu, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, în cazul căruia era de așteptat să-și fi încheiat definitiv ambițiile politice după acuzațiile grave de corupție la adresa sa. Acesta și-a depus însă candidatura pentru un nou mandat la conducerea CJ Prahova, funcție din care ar fi săvârșit faptele penale de care este învinuit: o mită de 16 milioane de lei (peste 3,2 milioane de euro) de la un om de afaceri căruia îi ceruse 47,5 milioane de lei și fals în declarații. 

 

Candidatura lui Dumitrescu a fost vehement contestată până și de aliații de guvernare, PSD.

PSD Prahova a dat recent publicităţii fotografii cu un autovehicul de lux, parcat în centrul Ploieştiului, social-democraţii susţinând că este vorba despre maşina cu care preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, a ajuns în Ploieşti pentru a-şi lansa candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, scria news.ro la 11 mai.  „Gestul lui Dumitrescu reflectă «modestia» şi «respectul» faţă de prahovenii pe care promite să îi slujească”, acuzau social-democraţii.

„Baronul Iulian Dumitrescu, cercetat penal într-un dosar de luare de mită în legătură cu lucrările publice ale Consiliului Judeţean Prahova, lipsit de orice urmă de moralitate, şi-a făcut apariţia la şedinţa de partid la volanul bolidului de lux, un Lamborghini în valoare de 400.000 euro. Gestul lui Dumitrescu reflectă «modestia» şi «respectul» faţă de prahovenii pe care promite să îi slujească şi faţă de actuala sa situaţie legală. Pentru a nu atrage atenţia, baronul Dumitrescu şi-a parcat maşina pe o stradă lăturalnică, venind pe jos la întâlnirea de partid, păzit de un interlop, încercând să evite orice discuţie în faţa jurnaliştilor”, mai preciza PSD Prahova într-un comunicat.

PNL a precizat că susţine că decizia lui Dumitrescu de a candida din nou întrucât „a fost luată în urma discuţiilor cu primarii şi ceilalţi aleşi locali care i-au solicitat lui Dumitrescu să existe continuitate la nivelul administraţiei judeţene în contextul proiectelor de peste trei miliarde de euro din fonduri europene pe care CJ Prahova a reuşit să-i atragă în mandatul acestuia”.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.