VIDEO. Organizatorii Eurovision au amendat delegația Ucrainei pentru tricourile cu mesaje de susținere a eroilor de la Azovstal, prizonieri de război în Rusia / Cum au reușit artiștii ucraineni să se strecoare în tricouri, deși vigilența echipelor de securitate a fost draconică


VIDEO. Organizatorii Eurovision au amendat delegația Ucrainei pentru tricourile cu mesaje de susținere a eroilor de la Azovstal, prizonieri de război în Rusia / Cum au reușit artiștii ucraineni să se strecoare în tricouri, deși vigilența echipelor de securitate a fost draconică

Organizatorii concursului Eurovision au amendat delegația ucraineană pentru că a purtat tricouri imprimate cu mesajul „Free Azovstal Defenders" (Libertate pentru luptătorii de la  Azovstal) în timpul evenimentului, a declarat artista ucraineană Alyona Alyona într-o postare pe Instagram, citată de publicația The Kyiv Independent.

Ucrainencele Alyona Alyona și Jerry Heil s-au clasat pe locul al treilea la cea de-a 68-a ediție a concursului Eurovision, în finala din 12 mai, cu piesa „Teresa & Maria".

Potrivit lui Alyonei Alyona, delegația ucraineană a ales să sfideze interdicția Eurovision privind mesajele politice, purtând tricouri care militaru pentru eliberarea apărătorilor Azovstal, soldații care au apărat ultimul bastion al Ucrainei din Mariupol ocupat, care sunt acum prizonier de război în Rusia, riscând să fie acuzați de terorism sau crime de război și să-și petreacă tot restul vieții în pușcăriile rusești.

„Știam că atunci când vor arăta, în reluare, prestațiilor tuturor artiștilor, vor arăta și delegația în culise așteptând rezultatul votului", a declarat Alyona Alyona, al cărei nume real este Aliona Savranenko.

„Așa că, atunci când camera s-a apropiat de noi, echipa noastră și-a desfăcut ținuta exterioară și a arătat rapid lumii întregi mesajul de pe tricou”. 

 

Purtarea tricourilor inscripționate la eveniment a fost „o sarcină riscantă și dificilă", a mai declarat Savranenko, precizând că delegația a trebuit să ascundă tricourile sub celelalte haine pentru a evita să fie detectată de paznici.

Chiar și scrierea mesajelor pe tricouri s-a dovedit o mare provocare, întrucât unele imprimerii nu au fost capabile să finalizeze comanda la timp, iar altele au refuzat să imprime mesajul, a mai povestit artista.

„Cu toate acestea, am reușit să ajungem la un acord cu o imprimerie după ce am sunat-o de cinci ori și am implorat cu lacrimi în ochi să ne ajute", a declarat Savranenko.

Tricourile ucrainencelor au fost sancționate de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), o alianță de organizații media de serviciu public care organizează concursul împreună cu un radiodifuzor din țara gazdă în fiecare an. Savranenko nu a dezvăluit public la cât se ridică amenda, precizând doar că riscul de a încălca regulile EBU a meritat pentru a-și exprima sprijinul pentru apărătorii din Azovstal aflați în captivitate în Rusia.

De asemenea, EBU a luat măsuri drastice împotriva artiștilor care au încercat să semnaleze sprijinul pentru Palestina, pe fondul intervenției militare israeliene în Gaza soldate cu moartea peste 35.000 de palestinieni din octombrie 2023, ca urmare a masacrului comis de  teroriștii Hamas în Israel. Protestatarii au criticat Eurovision pentru că a permis Israelului să participe la concursul din 2024.

Rusia a fost exclusă de la Eurovision în 2022.



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.