VIDEO. Abia după doi ani de război ruso-ucrainean, Israelul, atacat masiv la rândul său, afirmă public că lumea liberă trebuie să se trezească și să-l asculte pe Volodimir Zelenski


VIDEO. Abia după doi ani de război ruso-ucrainean, Israelul, atacat masiv la rândul său, afirmă public că lumea liberă trebuie să se trezească și să-l asculte pe Volodimir Zelenski

Reprezentantul permanent al Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a cerut comunității internaționale să condamne atacul iranian asupra Israelului invocând discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din cadrul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din 14 aprilie.

„În ultimii ani, civilii ucraineni au fost uciși cu armament iranian", a declarat Erdan. 

„Președintele Zelenski, în condamnarea atacului iranian de aseară, a declarat, citez: „sunetul dronelor iraniene Shahed, un instrument al terorii, este același pe cerul Orientului Mijlociu și al Europei. Acest sunet trebuie să servească drept un semnal de alarmă pentru lumea liberă'. Ascultați-l pe președintele Zelenski și treziți-vă”, a spus Erdan

Iranul a lansat 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice asupra Israelului în primele ore ale zilei de 14 aprilie. Majoritatea covârșitoare a fost doborâtă în afara Israelului. Câteva rachete balistice au pătruns pe teritoriul israelian, provocând pagube minore la baza aeriană Nevatim, potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, Daniel Hagari. O fetiță de șapte ani a fost, de asemenea, rănită.

Consiliul de Securitate al ONU a avut apoi o sesiune de urgență la New York pentru a discuta despre atac. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deschis sesiunea cu un avertisment potrivit căruia Orientul Mijlociu este „pe marginea prăpastiei".

Atacul a fost un răspuns la atacul Israelului asupra unui consulat iranian din Siria la 1 aprilie, ca parte a războiului mai larg dintre Israel și Hamas. La rândul său, Israelul a luat în vizor consulatul iranian ca răspuns la atacurile comise pe teritoriul său de către Hamas și Hezbollah, „proxies” ai Iranului.

Președintele Zelenski a reacționat rapid condamnând ferm atacul și arătând că Ucraina este familiarizată cu „oroarea unor atacuri similare".

Iranul a furnizat Rusiei dronele sale Shahed, pe care Moscova le folosește pentru a ataca în mod regulat orașele și infrastructura ucraineană, provocând adesea pagube civile semnificative.

Agenția de informații militare ucraineană (HUR) a declarat că Iranul și Hezbollahul libanez antrenează operatorii de drone rusești în Siria pentru a le folosi apoi împotriva Ucrainei

Până în prezent, Israelul a evitat în mare măsură să se poziționeze oficial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și nu a oferit niciun ajutor militar semnificativ Ucrainei, ba mai mult a refuzat categoric să solicitările acesteia de a o ajuta să se apere de atacurile aeriene rusești.



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.