VIDEO. O investigație complexă de presă dezvăluie cum, de peste un deceniu, Kremlinul derulează, prin infama Unitate 29155 a GRU, atacuri cu misterioase arme neletale împotriva americanilor. Unele victime și-au revenit, altele au rămas cu afecțiuni pe viață / Unitatea este însă responsabilă și pentru o serie de asasinate și atacuri de tip terorist în mai multe țări europene


VIDEO. O investigație complexă de presă dezvăluie cum, de peste un deceniu, Kremlinul derulează, prin infama Unitate 29155 a GRU, atacuri cu misterioase arme neletale împotriva americanilor. Unele victime și-au revenit, altele au rămas cu afecțiuni pe viață / Unitatea este însă responsabilă și pentru o serie de asasinate și atacuri de tip terorist în mai multe țări europene

O investigație comună realizată de 60 Minutes (video mai jos), The Insider și Der Spiegel dezvăluie, convingător, că Rusia a desfășurat timp de un deceniu o campanie de atac cu energie dirijată și/sau cu arme acustice, vizând direct personalul guvernamental american și familiile acestora atât în Statele Unite, cât și în alte zone ale lumii, cu obiectivul cel mai probabil de a-i incapacita fizic lucrătorii guvernamentali americani. 

PODUL a scris încă din 2021 despre îmbolnăvirile stranii, aparent fără cauze clare, înregistrate în rândul unor diplomați americani. SUA au anunțat atunci că suspectează că în spatele afecțiunilor bizare s-ar afla Rusia despre care credea că folosește arme cu microunde. Aceste atacuri au cauzat diverse stări de rău, pierderi de memorie şi chiar leziuni cerebrale unor diplomaţi şi agenţi ai serviciilor secrete care au lucrat în Cuba, China, Rusia şi în alte ţări, simptome denumite „Sindromul Havana" după locația în care a fost semnalate pentru prima oară. 

Investigația de acum, pe care publicațiile mai sus menționate au publicat-o la 31 martie, indică faptul că infama Direcție Principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU), prin Unitatea 29155 (aceeași unitate de care aparțin și cei doi agenți care au încercat să-l asasineze pe Serghei Skripal cu agentul neurotoxic Novichok în Regatul Unit în 2018), ar putea utiliza arme non-letale cu energie dirijată sau arme acustice pentru a viza un număr mare de membri ai personalului guvernamental american, fiecare dintre aceștia raportând că a avut parte de un „incident de sănătate anormal"/Sindromul Havana, de gravitate variabilă, între 2014 și, cel mai recent, în 2023. 

Investigația citează documente interceptate ale serviciilor de informații rusești, jurnale de călătorie, metadate de convorbiri și mărturii ale martorilor oculari care plasează agenți ai Unității 29155 a GRU în multe dintre locațiile în care oficialii americani au experimentat Sindromul Havana, fie cu puțin timp înainte, fie în timpul fiecărui atac.

Ancheta a sugerat că agenți GRU au efectuat un atac cu energie dirijată împotriva unui agent FBI din Florida, la câteva luni după ce agentul l-a interogat pe ofițerul GRU sub acoperire Vitali Kovalev, deținut, la un moment dat, între iunie și decembrie 2020.

Alți oficiali guvernamentali americani au afirmat că au fost atacați de arme cu energie dirijată în timp ce se aflau în Statele Unite, inclusiv în Washington, DC.

Ancheta comună l-a intervievat pe colonelul armatei americane Greg Edgreen, fostul șef al grupului de lucru al Agenției de Informații a Apărării (DIA) care investighează Sindromul Havana și care este convins că Rusia se află în spatele incidentelor legate de Sindromul Havana și că acestea au în mod constant o "legătură cu Rusia."

„Dacă mă înșel cu privire la faptul că Rusia se află în spatele incidentelor de sănătate anormale, voi veni în emisiunea dumneavoastră. Și îmi voi mânca cravata”, a afirmat el. VIDEO la finalul textului.

Edgreen a declarat că toate incidentele au vizat între 5-10% dintre cei mai performanți ofițeri DIA și că victimele atacurilor erau fie experți în Rusia, fie au lucrat în alt mod pentru a apăra interesele de securitate națională ale SUA împotriva Rusiei. 

Ancheta a remarcat că mulți dintre membrii personalului afectat au fost repartizați în misiuni care vizau contracararea Rusiei după invazia din 2014 a Ucrainei, după ce acești membri ai personalului lucraseră anterior pe alte portofolii. 

Ancheta a raportat că aceste incidente au afectat personal american de rang înalt, inclusiv un înalt funcționar din cadrul Consiliului Național de Securitate, aflat în funcție între 2020 și 2024, și pe șeful adjunct al personalului directorului CIA de atunci, Bill Burns, care a experimentat un incident de sănătate anormal în septembrie 2021 la Delhi.

Mai mulți dintre oficialii americani diagnosticați cu o formă severă a Sindromului Havana au suferit leziuni grave care le-au schimbat viața și le-au pus capăt carierelor profesionale. Soțiile și copiii multor oficiali americani au suferit, de asemenea, de sindromul Havana în timp ce erau detașați în străinătate.

Ofițerul CIA în rezervă Marc Polymeropolous, care a experimentat Sindromul Havana în timp ce se afla la Moscova în decembrie 2017 și care și-a încheiat cariera ca șef de operațiuni pentru Centrul de Misiune pentru Europa și Eurasia al CIA, a declarat că „presupunând că acest lucru este adevărat, cu siguranță se potrivește modelului rușilor care caută să se răzbune pentru evenimente despre care ei cred că suntem responsabili. În calitate de fost ofițer de caz al CIA, nu cred în coincidențe.”

Secretarul de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat că un înalt oficial anonim al Departamentului Apărării, prezent la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023, a avut simptome similare cu cele ale altor incidente de sănătate anormale. 

Oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane afirmaseră anterior, în declarații publice, că serviciile de informații nu pot atribui unui adversar străin niciunul dintre incidentele de sănătate anormale, iar secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reiterat, ca răspuns la ancheta jurnalistică de acum, aceeași abordare: serviciile de informații „nu au ajuns la concluzia" că serviciile de informații militare rusești ar fi fost implicate în aceste incidente. 

Cu toate acestea, dacă se confirmă că GRU rus este responsabil pentru numeroasele atacuri împotriva personalului militar, diplomatic și de informații al SUA și a familiilor acestora, atunci acest lucru ar însemna o campanie rusească susținută semnificativă de atacuri cinetice împotriva Statelor Unite, menită să degradeze capacitățile de informații ale SUA împotriva Rusiei, la care Statele Unite nu au răspuns public.

Publicația The Insider arată în investigația de pe siteul său că membrii de rang înalt ai unității 29155 a GRU au primit premii și promovări politice pentru activitatea legată de dezvoltarea „armelor acustice neletale”, un termen utilizat în literatura științifică militară rusă pentru a descrie atât dispozitivele cu energie dirijată bazate pe sunet, cât și pe radiofrecvență, deoarece ambele ar avea ca rezultat efecte acustice în creierul victimei.

Unitatea 29155 a făcut experiment exact genul de tehnologie armată despre care experții sugerează că ar putea fi o cauză plauzibilă pentru misterioasa afecțiune medicală care a afectat până în prezent peste o sută de spioni și diplomați americani aflați în zone îndepărtate, precum și mai mulți oficiali canadieni. Mulți dintre ei sunt specialiști experimentați în materie de Rusia, cunoscând fluent limba; alții au expertiză în domenii diferite, cum ar fi Orientul Mijlociu sau America Latină, dar au fost repartizați după anexarea Crimeei în roluri sensibile ale guvernului american, menite să contracareze agresiunea rusă și operațiunile de informații din Europa și America de Nord.

Unitatea 29155, de altfel, este cunoscută în cadrul comunității de informații americane. „Domeniul lor de acțiune este global, și anume desfășurarea de operațiuni letale și acte de sabotaj”, a declarat pentru The Insider un fost ofițer CIA de rang înalt cu expertiză în materie de Rusia. „Misiunea lor este să găsească, să repare și să extermine, totul în sprijinul viselor imperiale ale lui Vladimir Putin”, a mai arătat acesta.

Concepută inițial ca o unitate de antrenament în cadrul GRU, a fost reorganizată și extinsă în 2008 ca o echipă de operațiuni dedicată operațiunilor de asasinare, sabotaj și destabilizare politică în întreaga lume. 

Trei membri ai acestei unități, colonelul Alexander Mișkin, colonelul Anatoli Cepiga și generalul-maior Denis Sergeev, au fost responsabili de otrăvirea agentului dublu britanic Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia cu agentul neurotoxic noviciok în Salisbury, Anglia, în 2018. 

În 2015, Denis Sergeev și alți membri ai unității l-au otrăvit de două ori pe traficantul de arme bulgar Emilian Gebrev cu o substanță organofosforată similară, aproape sigur pentru că firma lui Gebrev, EMCO, vindea muniție Georgiei și Ucrainei. 

Unitatea 29155 a folosit, de asemenea, mercenari sârbi pentru a orchestra o lovitură de stat eșuată în Muntenegru, în ajunul aderării acestei națiuni la NATO în 2016. 

După cum a relatat The Insider în premieră, unitatea a fost responsabilă pentru o serie de explozii la depozite de muniții și arme din Bulgaria și Cehia – explozii care au început în 2011, la doi ani după reconstituirea Unității 29155 ca echipă de operațiuni secrete și chiar în mijlocul „resetării” relațiilor dintre administrația Obama cu Moscova. (Aceste operațiuni au rănit sau ucis zeci de trecători nevinovați; dezvăluirile lor au dus la expulzarea a 19 diplomați ruși din Sofia și, respectiv, Praga, precum și la punerea sub acuzare de către guvernul bulgar a tuturor sabotorilor Unității 29155 implicați în atentatele cu bombă din această țară). 

Mai recent, membri ai unității au fost desfășurați ca echipă avansată de sabotaj și ucidere în Ucraina în zilele premergătoare invaziei pe scară largă a Rusiei în această țară, la sfârșitul lunii februarie 2022.

Spre deosebire de alte echipe din cadrul aparatului de informații tentacular al Rusiei, aceasta nu spionează oameni, cel puțin nu de dragul de a aduna informații. Este dedicată exclusiv așa-numitelor operațiuni militare cinetice – adică violente. Predecesorul și analogul său a fost departamentul KGB-ului sovietic dedicat „sarcinilor speciale”, care a efectuat asasinate și acte de terorism în străinătate. Printre cele mai sinistre activități ale sale se numără uciderea naționaliștilor ucraineni în Europa cu bombe și pistoale cu cianură și înfigerea unui topor de gheață în craniul revoluționarului exilat Leon Troțki în Mexic, în 1940.

Sindromul Havana, la rândul său considerat mult timp ca fiind efectul biologic acumulat cauzat de un alt tip de armă unică, cuprinde o serie de simptome, printre care: dureri de cap cronice, vertij, tinitus, insomnie, greață, afectare psihofiziologică de durată și, în unele cazuri, orbire sau pierderea auzului. Multe victime au declarat că se simțeau bine în clipa asta, pentru ca în clipa următoare să fie cuprinse de-o durere intensă sau de-o presiune în craniu – de obicei localizată într-o parte a capului, ca într-un fascicul de energie concentrată. Un număr mare de victime au fost diagnosticate cu leziuni cerebrale traumatice ușoare. Alții au suferit sechele cognitive și vestibulare atât grave pe termen lung, încât nu și-au mai putut îndeplini sarcinile zilnice și au fost pensionați din serviciul guvernamental pe caz de boală.



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.