Serhii Jadan, cel mai valoros poet și prozator contemporan al Ucrainei, s-a înrolat voluntar pentru front. „O mișcare curajoasă, decentă, dar sfâșietoare” /„Este vocea generației sale, vocea Donbasului, Harkivului, a ucrainenilor aflați în război”


Serhii Jadan, cel mai valoros poet și prozator contemporan al Ucrainei, s-a înrolat voluntar pentru front. „O mișcare curajoasă, decentă, dar sfâșietoare” /„Este vocea generației sale, vocea Donbasului, Harkivului, a ucrainenilor aflați în război”

Serhii Jadan, cel mai cunoscut scriitor ucrainean la nivel internațional, a afirmat, într-o declarație publică, că a decis să se înroleze în Brigada a 13-a a Gărzii Naționale a Ucrainei „Hartia" din Harkiv.

„Mi se pare că astăzi nu mai există scriitori sau nemuzicieni, muzicieni sau nemuzicieni. Există cetățeni ai Ucrainei care se simt responsabili pentru țara lor și există cetățeni care încearcă să evite responsabilitatea. Armata îi pune pe toți pe picior de egalitate, pentru că este o reflectare a societății ucrainene", a declarat Jadan zilele trecute când vestea mobilizării sale s-a răspândit în toate publicațiile și rețelele de socializare ucrainene.

Jadan, în vârstă de 49 de ani, este însă nu doar un poet, eseist, traducător și prozator foarte cunoscut și talentat, ci în egală măsură un muzican de succes, lider al trupei „Jadan and the Dogs” și voluntar implicat, organizând, de la debutul actualului război ruso-ucrainean, numeroase acțiuni de strângere de fonduri și alte bunuri pentru armata Ucrainei. 

Într-o postare pe Twitter, Olga Klymenko, jurnalistă și activistă pentru drepturile omului, îl descrie pe Jadan exact așa cum e perceput el în Ucraina: „cel mai bun și mai cunoscut poet, scriitor, lider de trupă, activist, intelectual profund și patriot, co-fondator al batalionului de apărare teritorială Hartia din Harkiv, a decis să se alăture batalionului. O mișcare curajoasă, decentă, dar sfâșietoare.

Jadan este originar din Starobilsk, ocupat în prezent, regiunea Lugansk. Și-a luat doctoratul în literatură studiindu-l pe Mîhailo Semenko, liderul executat al „renașterii literaturii naționale” a Ucrainei. Ca locuitor al Harkivului, el se află în centrul activismului din Harkiv, al voluntariatului, al strângerii de fonduri pentru armată și civili.

Este o voce a generației sale, vocea Donbasului, a Harkivului, a ucrainenilor aflați în război. Romanele Wild Fields, Internat, poezia sa, trupa sa "Jadan I Sobaky", postările sale zilnice pe Facebook sunt părți esențiale ale țesutului cultural al Ucrainei”. 

Înainte de a se dedica exclusiv scrisului ca scriitor independent, Jadan a predat literatură ucraineană și universală din 2000 până în 2004. Este stabilit de mulți ani în Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, aflat foarte aproape de granița cu Rusia.

În 2014 a fost bătut cu bestalitate de susținătorii din Harkiv ai președintelui pro-rus de la acea vreme Viktor Ianukovici care au năvălit peste protestatarii pro UE aflați la acel moment în piețele centrale ale celor mai importante orașe ucrainene. 

După ce l-au lovit cu brutalitate, agresorii i-au spus să îngenuncheze și să sărute steagul rusesc. „Le-am spus să se ducă dracului", a scris Jadan atunci, pe pagina sa de Facebook. A fost spitalizat în stare gravă, sub suspiciunea de comoție cerebrală.

 

Profesorul de literatură slavă la Universitatea din Kansas, Vitaly Chernetsky, opina, la acel moment, pentru The New Yorker, că probabil că Jadan nu a fost recunoscut de pro-ruși, fiind convins că dacă aceștia ar fi știut cine era, nu l-ar fi lovit. „Americanii trebuie să înțeleagă că, în Europa de Est, scriitorii au încă o influență uriașă asupra societății. (...) Poezia zgomotoasă și romanele poetice ale lui Jadan descriu viețile clasei muncitoare post-sovietice din zonele dezindustrializate și afectate puternic de declinul economic al anilor 1990; în imaginația sa, stepele vaste, ondulate și slab populate ale Ucrainei și granița vestică mereu alta din punct de vedere istoric reprezintă, mai degrabă, esența vitală a țării decât un punct slab. De asemenea, este liderul unei trupe muzicale de succes. (…) Este un scriitor cu popularitatea unui star rock, așa cum era Byron, la începutul secolului al XIX-lea", a mai spus Chernetsky.

Recompensat cu multiple premii literare și nominalizat și pentru premiul Nobel, Jadan este însă și un traducător talentat, traducând operele din germană, engleză, belarusă și rusă ale unor poeți precum Paul Celan și Charles Bukowski. De asemenea, lucrările sale au fost traduse în germană, engleză, estonă, franceză, italiană, suedeză, norvegiană, poloneză, sârbă, croată, lituaniană, letonă, belarusă, rusă, maghiară, armeană și cehă.

În limba română au apărut, la editura Cartier au apărut patru dintre cărțile sale importante de proză: Internat, Jazz în Donbas, Depeche Mode (romanul de debut) și Anarchy in the UKR. Pot fi comandate AICI.

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.